L’economia circular, enemiga de la sostenibilitat? | EDE
movi-image-eleconomista-economia-circular-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

L’economia circular, enemiga de la sostenibilitat?

Wed Jan 29 09:16:08 CET 2020

En el moment econòmic i social en què ens trobem, sumits en una emergència climàtica, i amb la conscienciació que les coses han de canviar per poder continuar habitant el nostre planeta, sorgeixen nous models productius. Un d’aquests models és l’economia circular.

L’economia circular mira de promoure un sistema sostenible per mitjà de la reducció de consum i de l’aprofitament òptim dels recursos. Aquest sistema topa frontalment amb la idea vigent “d’un sol ús” i fa servir un concepte diferent, basat en la reutilització dels recursos mitjançant les 7R: reflexionar, rebutjar, reduir, reutilitzar, reciclar, redistribuir i reclamar. Aquest ús, contrari al model lineal, està basat en el reciclatge i la reutilització dels recursos, és a dir, es basa a ampliar la vida útil de les matèries primeres sense causar danys mediambientals.

Et pot interessar: Com es pot estalviar de manera sostenible amb les TIC

Què és l’economia circular

Aquesta branca de l’economia va sorgir d’Ellen MacArthur, una esportista d’elit britànica que, després d’una llarga travessia amb vaixell, es va adonar que el sistema tal com el coneixem havia de canviar. Durant la seva estada a alta mar es va haver de valer dels recursos que tenia; aleshores, va començar a rumiar la manera de maximitzar allò que li podia ser útil. Quan va acabar el seu viatge es va interessar per l’economia i es va entrevistar amb experts en la matèria, amb els quals va coincidir que els recursos s’havien de reintegrar i convertir en infinits. Al cap de poc temps va crear la Fundació Ellen MacArthur i les seves tesis es van estendre arreu del món.

L’economia circular en l’agenda política

Encara que a priori sembli un concepte nou, cada vegada més organismes advoquen per una economia circular, tenint en compte que són molts els advertiments que coneixem sobre l’estat del planeta. La Comissió Europea ha aprovat un paquet de mesures sobre l’economia circular per ajudar empreses i consumidors. De fet, destinarà més de 5.000 milions d’euros a la gestió de residus i invertirà també en recerca i innovació, amb més de 650 milions d’euros.

Segons la fundació, les empreses de la Unió Europea es podrien estalviar cada any fins a 600.000 milions d’euros si fessin la transició a un model d’economia circular.

El nostre país es presenta com a punta de llança d’aquest nou concepte social i econòmic. L’any 2030, tots els municipis hauran de reciclar i reutilitzar el 60 % dels seus residus. A més —encara més ambiciós—, s’espera que el 2023 els bioresidus es recullin per separat o es reciclin a les cases particulars. Tanmateix, avui dia més de set de cada deu envasos de vidre es reciclen i cada espanyol recicla aproximadament 18 quilos de vidre a l’any, segons dades d’ecovidrio.

Et pot interessar: Com es pot aconseguir una llar més sostenible

Cultura sostenible enfront d’economia circular

L’economia circular és un concepte que emana de la ciència i, per això, algunes veus miren de contraposar-la a la cultura de la sostenibilitat, però són realment conceptes contraris? La resposta és “no”. De fet, encara que no es fonamentin en premisses idèntiques, són conceptes complementaris.

L’economia circular procura estendre la vida útil dels productes, buscar la manera de poder reutilitzar-los i consumir menys matèries primeres, ja que els residus, per si mateixos, són matèria primera. La sostenibilitat, per la seva banda, mira de mantenir els recursos en circulació durant el màxim temps possible minimitzant la generació d’aquests residus. Lluny de confrontar-se, tots dos corrents són complementaris i treballen amb el mateix objectiu.

Si la sostenibilitat és el fi, hem de saber que un dels mitjans per arribar-hi és l’economia circular, que també advoca per optimitzar els processos productius i per satisfer les nostres necessitats actuals sense perjudicar les generacions futures. La sostenibilitat és un concepte més ampli, que abasta altres àrees, com ara la igualtat de gènere o la lluita pel canvi climàtic. Per tant, sense obviar el que s’ha dit abans, aquesta economia del reciclatge és un dels pilars essencials de la sostenibilitat i, per això, ambdós conceptes es relacionen tan íntimament.

Et pot interessar: Per què la meva empresa ha d’apostar per allò eco?

Aquesta nova forma de consum implica promoure el creixement econòmic tenint en compte que els recursos són limitats i, sobretot, oblidant el concepte de llençar. El sistema capitalista viu de crear necessitats. Sovint, comprem coses que no necessitem motivats per una societat consumista. Les grans empreses són capaces de convèncer-nos que és millor adquirir un nou producte que no pas reparar el que tenim espatllat, perquè ens introdueixen nous conceptes atractius que provoquen el desig de comprar. A més, hi ha l’obsolescència programada, que consisteix a programar la vida útil d’un producte perquè, després d’un període de temps determinat, deixi de funcionar.

L’economia circular a les empreses

El canvi de model implica també un canvi de paradigma. Les grans corporacions s’estan començant a sumar a aquest corrent i miren d’aplicar solucions sostenibles. Aquestes solucions consisteixen a potenciar polítiques mediambientals i mitjans que evitin la contaminació i la generació de residus tòxics, amb la finalitat de crear formes que beneficiïn el conjunt de la societat. Una manera d’aconseguir-ho és la innovació per mitjà de la creació de serveis alternatius que arribin als consumidors per vies menys contaminants.

Moltes companyies ja fan servir l’economia circular. Per exemple, l’empresa guipuscoana ki-rec fabrica catifes de cotxes i safates de maleter a partir de plàstic reciclat, o Ecopapel crea pastes cel·lulòsiques de paper amb matèries primeres alternatives. Hi ha moltes empreses del sector tèxtil que utilitzen materials reciclats per elaborar els seus productes, com, per exemple, l’espanyola Ecoalf o fins i tot H&M, que promou la reutilització de fibres entre els seus clients.

També ho fa la ciutadania. El moviment ambientalista promogut per l’activista Greta Thunberg va representar un impuls molt fort, una crida de les noves generacions davant les velles polítiques industrials que tenen com a objectiu principal produir abruptament. L’economia circular pot ser part d’una solució per aconseguir la sostenibilitat del planeta.

Fotografia de Nadine Shaabana a Unsplash
-Temes relacionats-
up