L'emprenedoria en temps d'incertesa | EDE
movi-image-elconfidencial-emprendimiento-incertidumbre-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

L'emprenedoria en temps d'incertesa

Fri Oct 23 10:16:56 CEST 2020

“Tots ens enfrontem a una sèrie de grans oportunitats brillantment disfressades de situacions impossibles". Aquesta frase de l'escriptor nord-americà Chuck Swindoll serveix per reafirmar que de les crisis en surten oportunitats, però que cal saber detectar-les i explotar-les. La clau està en respondre a aquesta pregunta: Quines necessitats té la societat? Sobre això, hi ha un col·lectiu professional que en sap bastant: els emprenedors.

"El primer que ha d'entendre un emprenedor són les necessitats de la societat"

"El primer que creu un emprenedor és que farà un producte guanyador, i això no és així. El que ha d'entendre són les necessitats de la societat i de l'entorn i saber moure’s, i aquí rau l'èxit de les empreses." Ho assevera algú que sap el que és començar des de zero amb un projecte de què alguns dubtaven fa tot just dos anys i que avui està en auge. Parlem de l'expilot del París-Dakar a la dècada dels noranta del segle passat i fundador de la companyia de motos elèctriques Silence, Carlos Sotelo.

Al Podcast de Banc Sabadell, Sotelo assumeix que "no estem creant res, estem transformant. La mobilitat existeix des de fa centenars d'anys, però ara estem oferint una solució als problemes reals del planeta davant el canvi climàtic".

 

 

Mirant enrere, reconeix com va ser de difícil emprendre fa gairebé una dècada, quan encara es patien els estralls de la Gran Recessió. Fent un símil amb la seva etapa a la competició i a l’emprenedoria, afirma que és el mateix; que emprendre vol dir que “un dia estàs eufòric, un altre deprimit; un dia estàs a punt de menjar-te el món i un altre estàs a punt de rendir-te. Això és el que passa en una start-up".

La veritat és que al llarg de la història, de les cendres de les grans crisis n'han sorgit gegants com General Motors, McDonald's o Apple. Precisament, de la penúltima crisi en va començar a sorgir l'anomenada economia col·laborativa, que ha creat nous models de negoci amb grans actors com Blablacar o Airbnb. Quins negocis disruptius despuntaran després de la crisi sanitària i econòmica provocada per la COVID-19?

Per descobrir-ho, es poden mirar les àrees crítiques que més necessitats estan cobrint des de l'impacte de la pandèmia del coronavirus, com la de la salut, la logística, l'educació o la ciberseguretat. Paradoxalment, són sectors que l'any passat ja començaven a concentrar l'atenció innovadora d'emprenedors. No en va, aquest perfil professional es caracteritza per la seva capacitat visionària. "L'emprenedor innovador identifica permanentment les necessitats; anticipa les demandes. És com un cercle virtuós", apunta María Benjumea, una referent en el món de l'emprenedoria i fundadora de la plataforma d'emprenedors Spain Startup.

De les cendres de les grans crisis n'han sorgit gegants com General Motors, McDonald's o Apple

"L'emprenedor espanyol és cada vegada més innovador i les crisis aguditzen més els sentits", respon Benjumea a la pregunta de com afecta l'emprenedoria als entorns d'incertesa. En la seva opinió, les situacions VUCA (sigles en anglès per a Volatilitat, Incertesa, Complexitat i Ambigüitat) demostren "la capacitat que es té per respondre reinventant-te". L'experta destaca la figura de l'startuper”; l'emprenedor innovador que, a parer seu, "té més capacitat per les seves característiques pròpies".

El perfil d'aquest startuper és el d'un home de 34 anys, amb títol universitari en la majoria dels casos i complementat en un alt percentatge amb màsters, principalment en carreres tècniques o STEM (acrònim en anglès de Science, Technology, Engineering and Maths). En la major part dels casos s'emprèn per vocació; un 57% prové de treballar per compte d'altri i només l'1% prové de l'atur.

És per això que Spain Startup fa una crida per accelerar més l'ecosistema incorporant-hi dues classes de talent: incrementant la contribució de les dones i el talent major de 45 anys.

"L'emprenedor espanyol és cada vegada més innovador i les crisis aguditzen més els sentits"

Els que es decideixen a emprendre, repeteixen. Sis de cada deu han arribat a crear, almenys, dues start-ups, segons el 'Mapa de l'emprenedoria' de Spain Startup. Aquest informe també assenyala que, des que es va començar a realitzar aquest estudi el 2013, és la xifra més alta i que té poc a envejar a altres regions europees o del nostre entorn, com Àsia o els EUA i el Canadà, que tenen nivells semblants.

"Crec que avui podem dir que l'emprenedoria a Espanya, referint-nos també a les joves companyies innovadores i tecnològiques, està molt consolidada", afirma Yolanda Pérez, directora del BStartup, programa de suport per a joves empreses innovadores i tecnològiques de Banc Sabadell. "Les xifres de creació d'empreses i atracció de la inversió, no només nacional sinó també internacional, ho demostren. Espanya compta amb importants hubs a escala europea i ja tenim casos d'èxit i valoracions i vendes de start-ups per sobre dels 1.000 milions d'euros.”

EL REPTE DEL FINANÇAMENT

Un dels grans reptes dels emprenedors és el finançament. Afortunadament, des de la recuperació econòmica a partir del 2014, es percep més interès per part de l'inversor institucional i s'han anat consolidant diferents fórmules de finançament. Des de la modalitat del mecenatge a través del crowdfunding, passant per fórmules de capital llavor, fins als capitals d’inversió, que van a estadis més madurs, i la mateixa banca.

"Es nota una professionalització en el finançament. Els recursos propis estan baixant a favor d'instruments institucionalitzats", reconeix Benjumea, i queda en un segon pla el primer recurs de l'emprenedor, l'anomenat 3F (Family, Friends and Fools; és a dir, familiars, amics i persones properes a l'emprenedor).

A l'hora de finançar-se, "els recursos propis baixen a favor d'instruments institucionalitzats".

Els bancs estan fent un pas més enllà dels préstecs tradicionals per esdevenir acompanyants del creixement de les empreses a través de la inversió en patrimonis nets. En el cas de BStartup Banc Sabadell, per exemple, l'import mitjà de les inversions se situa en 100.000 euros i inverteix en tota classe de companyies innovadores i tecnològiques. "Som agnòstics pel que fa al sector, però són empreses fonamentalment digitals", reconeix l'entitat, que també compta amb una finestra dirigida al sector salut, on es nota "molt talent i potencial".

"Des del principi comptem amb tres línies d'actuació: banca per a start-ups, inversió i innovació col·laborativa. Crec que la consolidació d'un servei d'aquestes característiques ens dona un ordre de magnitud del nivell de maduresa de l'ecosistema emprenedor: els serveis especialitzats van apareixent a mesura que l'ecosistema es va consolidant", afegeix Pérez.

Fotografia de Marius Ciocirlan a Unsplash
-Temes relacionats-
up