Les assegurances de salut privades arriben a xifres rècord | EDE
movi-image-seguros-salud-privados-cifras-record-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Les assegurances de salut privades arriben a xifres rècord

Mon Oct 18 16:52:43 CEST 2021

Les assegurances de salut han superat els 11 milions de clients. La situació derivada de la COVID-19 ha posat en valor alguns avantatges que ofereixen aquestes pòlisses, com l'atenció per videotrucada, l’assistència psicològica o l'accés a especialistes més ràpidament.

Tenir cura de la salut s'ha convertit en una qüestió prioritària després de la irrupció de la pandèmia de la COVID-19. Així ho reflecteixen les dades de contractació de pòlisses sanitàries a Espanya, que han experimentat la seva major pujada en 10 anys. Segons l’informe de la Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores (Unespa) Estamos Seguros, el nombre total d'assegurats en el tancament de 2020 es va situar en 11.056.850, que suposa 469.750 més que el 2019. El volum de primes va ascendir a 9.388 milions d'euros, amb un increment del 5,1 % respecte a l'any anterior. És el creixement més gran des que aquesta associació té registres.

El 23,35 % de la població ja compta amb una assegurança de salut, bé a través de contractes de particulars o de col·lectius. La Comunitat de Madrid, amb el 36,6 %, i Catalunya, amb el 31,8 %, són les dues comunitats autònomes amb més del 30 % dels seus habitants assegurats. Les que menys, Cantàbria, amb el 7,7 %, i Navarra, amb el 10 %. José Manuel Veiga, director d'Assegurances de Protecció de BanSabadell Seguros, ho corrobora: «És un producte que fa molts anys que creix de forma sostinguda i, amb la pandèmia, s'ha incrementat exponencialment. Els estudis apunten que el 30 % de les persones que no tenen actualment una assegurança de salut pretenen contractar-la a curt termini».

El valor de la col·laboració publicoprivada

La saturació de l'atenció primària després de l'esclat de la pandèmia i l'augment de les llistes d'espera per a l'accés a especialistes han posat en valor la importància de la col·laboració publicoprivada que ha estat clau per evitar el col·lapse sanitari. Veiga destaca que «a les dades devastadores de contagis cal sumar-hi la tensió del personal de primera línia i tots els tractaments i les cures que s'han hagut de posposar».

Pot interessar-te: Els centres mèdics privats, un pont per a un sistema de salut sostenible

Tot això ha situat la salut en el centre del debat públic i el model de sanitat s'ha vist reforçat amb la importància de la col·laboració entre ambdós sectors, públic i privat. Les assegurances sanitàries contribueixen a la descàrrega i a l'estalvi del sistema públic global, fet que implica un estalvi d’almenys 564 euros per assegurat a l'any i suposen un estalvi mínim de 4.949 milions d'euros per al sistema públic.

 

En la gestió de cites, les receptes online, les consultes de quadre mèdic i altres tràmits digitals, es donen ràtios d'acceptació superiors al 85 %

 

La crisi de la COVID-19 també ha fet valer algunes capacitats dels productes asseguradors que abans no eren reconegudes i que han passat a ser un eix fonamental. «L'ús de la telemedicina i les videotrucades, per exemple, s'ha multiplicat per 15. Aquest servei és clau per al futur si es té en compte una major eficiència. De la mateixa manera, l'atenció a la salut mental, cosa que la majoria dels assegurats no havia utilitzat, s'està convertint en un complement necessari per a una correcta prevenció de malalties i per gestionar situacions com l'estricte confinament, el teletreball o l'estrès posttraumàtic i l'ansietat propis de situacions adverses», explica Veiga.

Pot interessar-te: El benestar físic i mental, en el punt de mira amb la consolidació de la 'telenormalitat'

La situació del coronavirus també ha accelerat de forma exponencial el procés de digitalització en l'àmbit de la salut. «Caldria distingir entre dos ritmes de digitalització: la part de gestió de cites, les receptes online, les consultes de quadre mèdic i altres tràmits digitals, en els quals les ràtios d'acceptació són superiors al 85 %; i la part de la telemedicina, en la qual encara queden moltes barreres per superar i actualment l'acceptació està al voltant de 65 %, per bé que és en la que més avenços s'estan produint», explica.

La digitalització està canviant la relació metge-pacient. Una bona pòlissa de salut permet l’accés instantani a l’atenció mèdica, que Veiga considera un fet històric, ja que mai abans s'havia produït. Per a molts tractaments o exploracions continua sent necessari acudir al centre mèdic, però la velocitat a la qual estan avançant la telemedicina i les eines digitals de monitoratge permetrà reduir en els anys vinents molt significativament les visites presencials al metge, i, per contra, es disposarà d'un monitoratge constant i de més coneixement i control sobre la salut».

En aquest sentit, segons les últimes enquestes realitzades, el 96 % dels espanyols considera necessari o molt necessari incorporar les últimes novetats tecnològiques i digitals als processos en salut. I el canal majoritari pel qual arribaran a la població totes aquestes novetats són les assegurances de salut, que aposten per ser pioneres i anar incorporant les diferents tecnologies als productes a mesura que es vagin estabilitzant i fent-se més fiables.

Pot interessar-te: La realitat virtual, gran aliada de la salut mental

 

Un benefici valorat pels empleats

Les empreses són conscients que oferir als seus empleats una assegurança de salut és una proposta de valor i cada vegada són més les que incorporen aquestes pòlisses als seus plans de retribució flexible. Els treballadors valoren tenir inclosa una assegurança de salut i les companyies que ho fan capten i retenen millor el talent.

A la majoria dels països desenvolupats, el paper de l'empresari contribuint o posant a disposició aquest tipus de protecció per als seus treballadors és una cosa molt generalitzada. «A Espanya, la retribució flexible està més present en les grans empreses i tanmateix és més escassa en les petites i mitjanes empreses (pimes), tot i que no hi ha motius que evitin poder-la implementar. És qüestió de temps que cada vegada més treballadors es puguin beneficiar de la fiscalitat favorable per a aquest tipus de retribució i això els aporti una millor protecció a ells i a les seves famílies», afirma Veiga.

Actualment, el 25 % de les pòlisses de salut contractades a Espanya forma part d'assegurances col·lectives que les empreses ofereixen als seus treballadors. El juny de 2020, les primes d'aquesta modalitat dins de l'àmbit de la salut van créixer un 5,5 %, mentre que el nombre d'assegurats es va elevar un 4,2 %. Una bona salut permet als empleats desenvolupar millor la seva feina i les empreses en són coneixedores.

Les assegurances de salut han superat els 11 milions de clients. La situació derivada de la COVID-19 ha posat en valor alguns avantatges que ofereixen aquestes pòlisses, com l'atenció per videotrucada, l’assistència psicològica o l'accés a especialistes més ràpidament

 

 

Fotografia de cottonbro a Pexels
-Temes relacionats-
up