Les claus de les noves ajudes per canviar de cotxe | EDE
movi-image-eleconomista-claves-ayudas-cambiar-coche-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Les claus de les noves ajudes per canviar de cotxe

Tue Jun 15 10:39:46 CEST 2021

L'objectiu del Pla MOVES III és arribar als 250.000 vehicles elèctrics i els 100.000 punts de recàrrega per a 2023

El Consell de Ministres ha aprovat recentment el reial decret que regula la tercera edició del Programa d'Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (MOVES), que compta amb un pressupost inicial de 400 milions d'euros, ampliable fins als 800 milions si hi ha demanda.

L'objectiu és augmentar la penetració del vehicle elèctric a Espanya per arribar als 250.000 vehicles elèctrics i els 100.000 punts de recàrrega per a 2023, cosa que permetrà evitar més de 450.000 tones de diòxid de carboni (CO2) i generar activitat i ocupació en tota la cadena de valor de la mobilitat elèctrica. Concretament, s'espera que aporti una injecció de 2.900 milions d'euros al producte interior brut (PIB) i que generi prop de 40.000 llocs de treball.

Pot interessar-te: Vull comprar-me un cotxe elèctric, per on començo?

El programa, finançat amb el Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, tornarà a estar coordinat per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) i gestionat per les comunitats i les ciutats autònomes, que hauran de fer les convocatòries corresponents als seus territoris. El criteri de repartiment del pressupost inicial serà per població. D'aquesta manera, Catalunya tornarà a ser en aquesta tercera edició la comunitat autònoma que més pressupost tingui, amb una previsió de 65,5 milions d'euros, seguida de la Comunitat de Madrid, amb 57,1 milions d'euros. A l’altra banda hi ha les regions de Ceuta i Melilla, amb 709.805 euros i 734.032 euros, respectivament.

A quines ajudes es pot optar com a particular?

L’import de les ajudes per a particulars i autònoms serà més gran si el comprador desballesta un vehicle de més de set anys d'antiguitat. El pla subvenciona amb fins a 9.000 euros la compra de furgonetes elèctriques, amb fins a 7.000 euros a l'adquisició de vehicles elèctrics, I amb fins a 1.300 euros la compra de motocicletes elèctriques. L'objectiu és accelerar la renovació de la flota i la substitució de vehicles antics i més contaminants. En cas que no es desballesti un vehicle, les ajudes podran arribar a ser de 4.500 euros per als cotxes elèctrics i de 1.100 euros per a les motocicletes elèctriques.

Per la seva banda, els híbrids endollables o els híbrids d'autonomia estesa amb almenys 30 quilòmetres d'autonomia 'zero emissions', comptaran amb una ajuda de 2.500 euros, que puja a 5.000 euros si es desballesta un altre cotxe. Tant en el cas dels vehicles elèctrics de bateria com dels híbrids endollables, el preu de compra no pot superar els 45.000 euros, tret que l'automòbil sigui 100 % elèctric i disposi de vuit o nou places, ja que aquí el límit s'estén fins als 53.000 euros. En el cas de les motos elèctriques, el preu no podrà sobrepassar els 10.000 euros.

Pot interessar-te: Elèctric, híbrid o endollable: quin cotxe liderarà la pròxima dècada?

Per a vehicles comercials, les ajudes a particulars i autònoms arriben als 9.000 euros si envien a desballestar un model de més de set anys d'antiguitat, i als 7.000 euros en cas de no fer-ho.

 

 

movi-image-eleconomista-claves-ayudas-cambiar-coche-grafico-1

 


 

Ajudes per a particulars i autònoms. Font: Programa MOVES III

En el cas de les empreses, les ajudes dependran de la mida d’aquestes. Així, les pimes que desballestin un model de més de set anys d'antiguitat i adquireixin un turisme de bateria d'hidrogen o elèctric tindran un incentiu de 4.000 euros. En el cas de les grans empreses, aquestes ajudes són de 3.000 euros. Per contra, en cas de no desballestar cap model, els ajuts a les pimes poden ser de fins a 2.900 euros, mentre que per a les grans organitzacions és de 2.200 euros.

Per a motocicletes, les pimes podran beneficiar-se de 950 euros en cas de desballestament i de 750 euros sense desballestament. Les grans empreses podran optar a incentius de 900 euros si desballesten, i de 700 euros si no ho fan. Mentrestant, si es tracta de vehicles comercials i es lliura un altre vehicle, les pimes comptaran amb ajudes de 5.000 euros, mentre que les grans organitzacions podran accedir a 4.000 euros d'incentiu. En cas de no voler desballestar, les pimes comptaran amb 3.600 euros d'ajudes i les grans empreses, amb 2.900 euros.

 

 

movi-image-eleconomista-claves-ayudas-cambiar-coche-grafico-2

 


 

Ajudes per a empreses. Font: Programa MOVES III

El Pla MOVES III també inclou un import addicional del 10 % en les ajudes a la compra de turismes elèctrics destinats al servei de taxi o de vehicle de transport amb conductor (VTC), la qual cosa afavoreix la substitució de vehicles que fan molts quilòmetres. Així mateix, aquest programa dota amb un 10 % addicional la quantitat que reben les persones amb mobilitat reduïda que necessitin adaptar el seu vehicle. Cal destacar que aquestes ajudes extres del 10 % no són acumulables entre si.

Tant per als particulars com per als autònoms i les empreses, els vehicles de segona mà estan exclosos, excepte aquells automatriculats pels concessionaris sempre que hagin passat menys de nou mesos entre el registre i la venda.

A més, el Pla MOVES III no disposa d’ajudes a la compra de vehicles industrials ni d'autobusos, que ara passaran a dependre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que haurà d'aprovar un altre programa d'ajudes i incentius.

Pot interessar-te: L'altra forma de 'tenir' un cotxe

 

Quines ajudes hi ha per als punts de recàrrega?

El Pla MOVES III també contempla ajudes al desplegament de punts de recàrrega. En aquest sentit, els autònoms, els particulars, les comunitats de propietaris i les entitats locals que no desenvolupin activitat empresarial podran rebre una ajuda que cobreixi el 70 % del cost de la instal·lació d'infraestructures de recàrrega o de les actuacions de preinstal·lació de recàrrega a les comunitats de propietaris. A més, rebran un reforç del 10 % addicional si les actuacions s'ubiquen en municipis de menys de 5.000 habitants. Poden arribar a aconseguir una subvenció del 80 % del cost.

Pot interessar-te: Quant costa carregar un cotxe elèctric a casa?

Pel que fa a les grans empreses, les ajudes seran d'un 40 % sempre que la infraestructura de recàrrega sigui d'accés públic i la potència sigui igual o superior a 50 quilowatts (kW) si les actuacions estan ubicades en municipis de menys de 5.000 habitants; a la resta de zones, es redueix al 35 %. Aquestes quantitats es podran incrementar un 10 % per a mitjanes empreses, de manera que es pot arribar a subvencionar el 50 % del cost, i fins a un 20 % per a petites empreses, de manera que l'ajuda pot cobrir un 60 % del cost.

En cas que es tracti d'una infraestructura d'ús públic o privat i tingui una potència inferior a 50 kW, les ajudes seran d'un 30 % i podran incrementar-se un 10 % si les inversions s’ubiquen en municipis de menys de 5.000 habitants; en aquest cas, tindran una cobertura del 40 %.

D'aquesta manera, es busca impulsar la creació de punts de recàrrega a Espanya, on només hi ha 8.451 punts de recàrrega pública, segons les dades del Barómetro de la Electromovilidad de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC) corresponent al tercer trimestre del 2020. Aquestes dades allunyen el país d'altres regions europees com Noruega, el Regne Unit, Països Baixos i Alemanya, líders en generació de xarxes de recàrrega al continent. El dèficit actual en infraestructures de recàrrega dificulta, a més, poder complir amb les exigents fites que ha establert la Unió Europea (UE): que circulin per les seves vies rodades més de 30 milions de cotxes elèctrics a finals de la dècada actual.

Pot interessar-te: On recarregar el cotxe elèctric? Les tasques pendents de la mobilitat sostenible

Com es poden sol·licitar les ajudes?

Igual que en l'anterior edició, les comunitats autònomes són les gestores dels fons, per la qual cosa és a aquestes que s'hauran d'adreçar els particulars, els autònoms, les empreses i les administracions públiques.

En el cas dels particulars i dels autònoms, les ajudes ja es poden demanar (sempre que la factura de compra sigui posterior al 9 d'abril); tot i que no rebran resposta fins que les autonomies obrin les seves convocatòries. Les empreses, però, hauran d'esperar que cada regió publiqui el seu respectiu pla d'ajudes.

Pot interessar-te: Ha arribat el moment de comprar-me un cotxe elèctric?

Després que es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), l'IDAE notificarà a totes les comunitats autònomes, així com a Ceuta i a Melilla, la disponibilitat del pressupost. Així mateix, les autonomies hauran de sol·licitar i acceptar les ajudes del MOVES III en el termini de tres mesos. A partir d'aquí, l'IDAE transferirà les quantitats a les regions que, en cas de no executar tot el pressupost, hauran de tornar-lo a aquest organisme.

Aquest programa, és compatible amb el MOVES II?

La resposta és «no». Una mateixa actuació (adquisició de vehicle elèctric o d'infraestructura de recàrrega) només pot acollir-se a un dels plans. Per tant, una actuació que vulgui acollir-se al MOVES III (en cas que compleixi els requisits per fer-ho) haurà de renunciar a la sol·licitud que hagi fet, si escau, al MOVES II o a altres programes d'ajuda.

Pot interessar-te: L'impuls del vehicle elèctric en el sector de l'automoció espanyol

 

Fotografia d'Erik Mclean a Pexels
-Temes relacionats-
up