Les claus del turisme sostenible | EDE
movi-image-elpais-claves-turismo-sostenible-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
5 min del teu temps

Les claus del turisme sostenible

Wed Jan 29 13:30:51 CET 2020

Sostenibilitat ha sigut una de les paraules més repetides en l’última edició de Fitur. Descobreix com ser un turista responsable

Quan decidim viatjar pensem en el clima, en les activitats de les quals gaudirem o en les rutes que recorrerem o en els monuments que veurem, però no som conscients de l’impacte que les nostres accions poden portar a l’entorn. Més de 1.300 milions de persones van viatjar pel món el 2018 i, per al 2030, es preveu que siguin 1.800 milions, segons el baròmetre anual de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). Això suposa un gran impacte en els nuclis turístics del món. Només Venècia (Itàlia), amb 50.000 persones censades, rep més de 20 milions de turistes a l’any i 1.300 creuers. Només una sol vaixell genera la contaminació equivalent a 14.000 cotxes. Passa el mateix amb els avions que generen el 2% de les emissions mundials de diòxid de carboni, segons l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA). Viatjar contamina, però això no significa que haguem de deixar de fer-ho. Podem modificar els nostres hàbits per reduir la nostra empremta en el lloc destinació.

Com ser un turista sostenible

La nostra actitud de viatjar sense generar gran impacte en la nostra destinació ha de començar en el moment en el qual planegem un viatge. Si pots, tria una destinació poc habitual en les rutes turístiques i busca informació per familiaritzar-te amb la seva història, cultura, tradicions, etc. Si vas a un gran nucli turístic, busca rutes alternatives i llocs com museus, parcs o monuments poc freqüentats (sempre cuidant la seva seguretat) i aposta per negoci en clau eco.

On allotjar-se de manera sostenible?

Existeixen diverses certificacions de turisme sostenible a les quals poden adherir-se agències, majoristes de viatges i hotels. Algunes d’elles són TravelLife, Biosphere o Rainforest Alliance. Això significa que les empreses donen el suport al respecte a l’entorn natural, els drets socials de la comunitat i fomenten l’economia local i l’intercanvi cultural. A vegades poden suposar un increment en el pressupost, però no sempre allò ecològic suposa una despesa extra.

Si vas a una ciutat, reserva en un hotel que quedi fora del centre turístic. Independentment de la seva classificació, categoria o ubicació aquests orienten el seu model de negoci cap a un respecte amb la població en la que s’integra (com utilitzar a la població local en el negoci) i amb l’entorn en temes com l’ús de l’aigua, l’energia i el malbaratament alimentari.

  • Consulta les seves pàgines web abans de triar. “Comprova si estan adscrits a algun certificat sostenible o tenen un decàleg o codi de bones pràctiques”, apunta José María de Juan Alonso, director de la consultora turística Koan i fundador de l’ONG Centre Espanyol de Turisme Responsable.
  • Familiaritza’t amb plataformes que fomenten els lloguers sostenibles com Fairbnb. La trobes en ciutats com Venècia, Amsterdam, Barcelona, València o Bolonya. És una plataforma cooperativa de turisme que aposta pel lloguer just, la cura dels barris i la convivència veïnal. En triar-la els hostes donen suport econòmicament a aquella àrea ja que una part del preu (la meitat del que s’emporta Fairbnb) s’invertirà en projectes socials com centres culturals o jardins comunitaris.
  • Aposta per un eco hotel o eco resort. Són propostes que preserven l’entorn en què es troben. Compleixen amb requisits com una construcció amb materials sostenibles, inclosos el mobiliari, es gestionen amb energies renovables (solar, eòlica, etc.) i ofereixen una alimentació ecològica. També fan prevaler l’ús d’envasos de vidre i els llençols o les tovalloles de les que disposen han de ser de fibres naturals.

LES DESTINACIONS MÉS SOSTENIBLES A ESPANYA

Espanya apareix en el quart lloc amb el nombre més gran de viatgers sostenibles per darrere d’Alemanya, els Estats Units i França, segons dades de la plataforma de màrqueting i publicitat Criteo.

Diverses zones d’Espanya apareixen a la llista de les cent destinacions turístiques més sostenibles del món, elaborada per l’organització Green Destinations, que expedeix una certificació per a destinacions sostenibles. Aquestes destinacions són Baiona i les illes Atlàntiques a Galícia, la comarca del Berguedà, Torroella de Montgrí-L’Estartit i les Terres de l’Ebre a Catalunya, Noja a Cantàbria i Menorca a les Balears.

Però altres cuitats també hi estan posant el seu granet de sorra, Málaga, per exemple, una de les principals destinacions per a milions de turistes de tot el món està organitzant rutes turístiques destinades a conscienciar sobre l’emergència climàtica o a explicar conceptes com l’economia circular o l’aposta pel comerç local.

Com moure’s generant el menor impacte possible?

Cada mitjà de transport suposa unes emissions diverses:

  • Si vas en avió, hi ha empreses de buscadors de vols com Skyscanner, que mostren en les seves opcions el vol que té menor empremta de carboni en relació amb la resta.
  • En tren. És el mitjà menys contaminant. Si disposes de temps i gaudeixes observant paisatges, és la teva opció.
  • En ferri o creuer. Has de saber que emeten una contaminació gairebé equiparable a la d’un avió i mil vegades més CO2 que un tren. A més, un creuer amb 3.000 persones a bord pot produir 210.000 litres d’aigües residuals a la setmana. Sembla que a partir d’aquest any, tots els vaixells que es construeixin han d’incloure un sistema de navegació amb propulsió de gas natural liquat (GNL). Però això, és encara lluny.

Abans de marxar:

  • Fes una maleta amb allò indispensable. Tracta d’incloure-hi el menor nombre d’envasos possible (per exemple, sabó en pastilla en comptes d’un pot) per generar els mínims residus i guardar-los en un necesser transparent (així no necessitaràs les bossetes de plàstic dels aeroports).
  • Viatgis com viatgis, no imprimeixis els bitllets. Porta’ls al mòbil i estalviaràs paper.

 

movi-image-elpais-claves-turismo-sostenible-2


 

En la destinació:

  • Per moure’t, tria l’autobús en comptes del cotxe particular o fes rutes en bici o caminant. Descobreix quant pots arribar a estalviar-te canviant el cotxe per altres mitjans de transport.
  • Menja en restaurants que ofereixin menjar i productes locals, que fomenta l’economia de la zona. Fixa’t si serveixen plats que segueixin les regles del FLOSS (Fresh, Local, Organic, Seasonal, Sustanaible; és a dir fresc, local, orgànic, de temporada i sostenible) i si reciclen els seus residus.
  • Si compres records, millor que siguin fabricats a la zona.
  • Contracta un guia local i hi sortiràs guanyant. Ningú com els locals coneixen els paisatges, la fauna o els seus monuments.
  • Cuida el patrimoni i no compris productes fets amb plantes o animals en perill d’extinció (per exemple: peces amb marfil d’elefant, coralls, etc.).
  • Sigues solidari. Si a més de reduir el teu impacte, desitges generar benestar en la teva destinació, existeixen opcions que pots conèixer a través d’ONGs que operen en la zona o mitjançant els governs locals. Així podràs reconstruir cases després d’una catàstrofe natural, ajudar comunitats de dones, contribuir a la neteja d’una platja o ajudar en la conservació d’espècies animals, entre altres coses. Existeixen plataformes com TripDrop que ajuda a posar en contacte a persones que necessiten ajuda en diferents parts del món i a turistes que busquen un projecte solidari en el qual col·laborar, sempre en termes no econòmics.

COM CAMINEN LES CIUTATS CAP A LA SOSTENIBILITAT TURÍSTICA?

El deterioro de sus calles, el abandono de la población local, la subida de los precios del alquiler y el aumento de la contaminación están acabando con ciudades y parajes. Pero ¿qué acciones se hacen para minimizar esta huella? Ciudades como Roma, Florencia, Praga, Viena, Venecia o Bruselas cobran un impuesto por cada noche que se pasa en la ciudad, pero hay muchas otras medidas. Estas son algunas:

Venècia, Itàlia: regulen l’entrada dels creuers al seu port principal i imposaran una taxa als visitants que hi passin unes hores (de 3 a 8 euros segons l’època).

Dubrovnik, Croàcia: restringeix l’accés al centre urbà a entre 5.000 i 8.000 visitants diaris.

Amsterdam, Països Baixos: després de deixar de promocionar la ciutat com a destinació turística, ha llançat una app en la qual realitza un seguiment de temps d’espera de les principals atraccions. Adverteix de les llargues cues i suggereix alternatives. També ha limitat negocis turístics al centre com el lloguer de bicicletes.

París (i la resta de ciutats franceses): vol imposar aquest any una ecotaxa als preus dels bitllets d’avió que surtin des de França (no pels que arriben). També regula els apartaments turístics amb un límit màxim de 120 dies de lloguer.

Nova York, Estats Units: la comunitat de veïns ha de manifestar el seu permís pel lloguer de pisos turístics en el seu edifici. Han posat en funcionament hotels i centres comercials en barris perifèrics per alleujar el centre.

Bali, Indonèsia: volen cobrar un impost als viatgers que anirà destinat a la cura mediambiental. A més, l’illa ha prohibit l’ús de plàstics d’un sol ús.

 
 

 

 
Fotografia de Priscilla Du Preez a Unsplash
-Temes relacionats-
up