movi-image-cincodias-nuevos-gastos-hormiga-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Les noves despeses formiga; com controlar-les i aconseguir estalviar

29/09/2020

En aquesta nova normalitat, l’entreteniment a la llar, el menjar a domicili o les subscripcions a plataformes se sumen a les petites consumicions als bars, els taxis o les comissions

És un principi molt convenient que, en qualsevol moment, el consumidor ha de ser conscient de quines són les seves despeses. Però en una situació de crisi com l’actual a causa de la pandèmia del coronavirus, en la qual la incertesa és l’única certesa, el control sobre les despeses esdevé una prioritat. Per aconseguir l’estabilitat econòmica i estalviar, «hi ha dues vies: ingressar més o gastar menys», explica el professor d’Estratègia i Màrqueting de l’escola d’empresaris EDEM, Jorge Villagrasa.

Com que la primera via es presenta complicada en les circumstàncies actuals, «cal convertir l’estalvi en un hàbit, és a dir, en una despesa fixa més», afegeix Villagrasa. I per a això, és recomanable que el consumidor faci una llista de totes les despeses que té, moment en què es descobreixen les petites despeses, aquelles que a primera vista sembla que no tenen importància, però que «de gra en gra buiden el sac de sorra», en paraules del professor esmentat. Són les anomenades despeses formiga.

La relació de les despeses formiga susceptibles de desaparèixer i, per tant, d’ajudar a estalviar en el pressupost de les llars és àmplia. Al marge de circumstàncies excepcionals com la que estem vivint, les despeses formiga, que sempre s’han identificat com les més comunes, són les que corresponen a petites consumicions en l’hostaleria, a trasllats en automòbil privat o en taxi, a les quotes mensuals d’un gimnàs o d’un centre de bellesa o a comissions bancàries, per exemple, per treure diners a caixers d’una altra entitat (des de 50 cèntims fins a 2 euros, segons el banc).

Tenir-les en compte per a un estalvi global és clau, i aquestes són algunes recomanacions a l’hora de fer-ho:

 • Control de despeses gràcies a la tecnologia. Per a qualsevol tipus de despesa petita, aplicacions com Fintonic, per a particulars, o Nomo, per a autònoms, permeten «connectar-nos de manera automàtica als comptes bancaris, i actualitzar i agregar en temps real tots els moviments. Serveixen per categoritzar les despeses i aplicar models d’intel·ligència artificial bastant precisos», comenta Josep Navarro, professor col·laborador dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
 • Cistell de consum. En el moment d’anar a un supermercat, disminuir la compra d’aquells capritxos que acabem comprant per impuls, com llaminadures, aperitius, begudes de marca alcohòliques o no alcohòliques o l’últim producte de la secció de cosmètica promocionat a l’establiment.
 • Aprofitar els descomptes. Sense sortir del supermercat, s’aconsella atendre les ofertes i promocions de cada moment. D’acord amb un informe d’AECOC, l’associació de fabricants i distribuïdors, la compra de marques blanques ha augmentat en l’últim any un 23 %.
 • Transport. Prescindir del cotxe particular o dels taxis per a desplaçaments curts que fins i tot es poden fer a peu o utilitzant alternatives com el cotxe o la moto multiusuari, maximitzant les mesures de seguretat i prevenció contra la COVID-19. A més, valorar l’ús real que es fa del cotxe propi en relació amb les despeses que aquest genera fa que cada vegada siguin més els que aposten per fórmules com el rènting. En concret, cada família espanyola destina, de mitjana, uns 3.700 euros l’any al seu vehicle, un 12,7 % del pressupost de la seva economia familiar, una xifra que només supera la despesa en habitatge i alimentació. Així ho apunta l’Enquesta de pressupostos familiars de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que especifica que un 4,3 % es destina a carburant i un 2 % a les reparacions del vehicle.
 • Revisar les factures de la llar com les d’electricitat, gas, telèfon o assegurances. El professor de la UOC recorda que les empreses subministradores d’aquests serveis solen rellançar les ofertes comercials a la tornada de les vacances d’estiu «i és el moment d’utilitzar els comparadors per revisar si estem pagant de més i canviar de companyia o de tarifa si és necessari. També és hora d’aconseguir dispositius com termòstats o endolls intel·ligents, que són barats i es connecten als electrodomèstics per wifi i, per mitjà d’aplicacions, permeten controlar-ne l’ús des del mòbil».

Les noves despeses formiga

La pandèmia del coronavirus i les seves conseqüències, com el confinament o l’ús obligatori de mascareta, han intensificat o accelerat un altre tipus de despesa formiga. I, al contrari, també n’han reduït d’altres tal com evidencia una enquesta sobre el teletreball a Espanya duta a terme per l’especialista i consultora Adriana Scozzafava i que ja s’ha enviat al grup de treball d’innovació i digitalització del Congrés dels Diputats. En aquesta enquesta, el 59 % dels enquestats afirma que un dels avantatges del teletreball és l’estalvi en despeses personals com desplaçaments, alimentació i roba. La quantitat mitjana d’estalvi se situaria entre els 264 euros i els 1.276 euros l’any si es treballés la meitat del temps des de casa, recull aquest estudi.

No obstant això, la crisi sanitària ha empès els consumidors a un altre tipus de despesa formiga. Entreteniment a la llar, menjar a domicili, subscripcions a plataformes digitals i compres per internet s’han disparat des del mes de març passat i ja ocupen un lloc important en els pressupostos particulars. Jorge Villagrasa aconsella, d’acord amb informes de consum analitzats a la seva institució i que ja estan detectant les noves necessitats, estalviar de la manera següent:

 • Aprofitar el teletreball per cuinar a casa i reduir les comandes de repartiment o lliurament de menjar a domicili.
  A la llista de la compra, introduir més productes congelats, que són més econòmics, i més productes locals de temporada, que a més són més saludables.
  Fer una relació de productes realment necessaris a l’hora de comprar per internet. Per exemple, és un fet confirmat per l’aplicació Pulso que el confinament ha disparat l’adquisició d’articles de decoració i bricolatge per a la llar, a vegades més capritxosos, recorda Villagrasa. 
  Atendre les despeses en subscripcions a plataformes digitals. És convenient comprar paquets que fidelitzen i paquets per grups.

Massimo Cermelli, professor d’Economia de Deusto Business School, comparteix que hi ha hagut «una recol·locació de despeses particulars». En un estudi dut a terme pel seu departament després del confinament al País Basc, «s’ha detectat que, pel que fa a petites despeses, han baixat les de l’hostaleria diària i han pujat les de l’entreteniment casolà». Cermelli assegura que els enquestats han començat a estalviar en despeses com ara gimnasos, aparcaments i benzina, però que han augmentat els desemborsaments en compres a la xarxa, cartutxos per a impressores, subscripcions a plataformes i comandes a empreses com Amazon, unes despeses formiga que es poden controlar.

L’augment de petites despeses arran de la pandèmia preocupa els mateixos consumidors, i així es reflecteix en una enquesta internacional elaborada per la consultora Nielsen els resultats de la qual a Espanya són els següents: quant a quines mesures s’han pres per estalviar en consums domèstics en els últims mesos, el 60,3 % afirma que ha reduït l’entreteniment tant fora de la llar com dintre, tot i que ha estat una de les despeses que s’ha disparat durant el confinament; el 53,2 % ha gastat menys en roba; el 43,2 %, ha reduït els viatges vacacionals curts o de cap de setmana i en ponts festius; el 42,8 % ha disminuït les despeses de gas i electricitat; el 37,2 % ha gastat menys en les vacances d’estiu; el 36,4 % ha utilitzat menys el vehicle particular; el 34,9 % ha ajornat la compra de nous dispositius com ordinadors o mòbils; el 33,7 % ha disminuït el consum de menjar a domicili; el 31,6 % ha canviat les seves compres a marques més econòmiques, i el 28,6 % ha ajornat la substitució dels principals articles domèstics.

Fotografía de Erik Mclean en Unsplash
-Temes relacionats-
up