Les noves tendències tecnològiques arriben a les assegurances de la llar | EDE
movi-image-tendencias-tecnologicas-seguros-hogar-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Les noves tendències tecnològiques arriben a les assegurances de la llar

Fri Jan 22 08:31:30 CET 2021

Després de la crisi sanitària, tendències com les smart homes, l'ús de la realitat virtual o de drons i imatges satèl·lit arriben per quedar-se al sector de les assegurances de la llar i, sobretot, per facilitar la personalització dels productes als usuaris i millorar la seva sensació de seguretat.

La tecnologia s'ha convertit en la gran aliada a l'hora de simplificar els processos a la llar, un fenomen que la crisi de la COVID-19 ha impulsat. Des de l'inici de la pandèmia, el teleperitatge s'ha incrementat, la venda online ha crescut i la població s'hi ha adaptat en un temps rècord. Gràcies al desenvolupament i a l'aplicació de solucions digitals, s'han pogut dissenyar projectes actualitzats i respondre a les necessitats immediates de l'usuari. 

A Espanya, al voltant del 72 % de les famílies asseguren casa seva, de manera que hi ha 19 milions d'habitatges que compten amb una assegurança de la llar, segons les dades recollides a l’informe “Estamos Seguros” realitzat per la Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores (Unespa). A més, del pressupost de les famílies destinat a assegurances, les vinculades a l'habitatge representen el 17,64 % del total, de manera que es tracta d'una categoria amb una rellevància especial per als usuaris i en la qual dipositen, ara més que abans, gran part de la seva confiança.

Pot interessar-te: La seguretat de la teva llar a la 'nova normalitat'

Per això la millora contínua de les solucions i la innovació són clau i, en aquest sentit, hi ha una sèrie de tendències tecnològiques que estan cridades a revolucionar el sector de les assegurances de la llar en els propers anys. Així ho afirma l'informe “Tendencias e Innovación en el Seguro de Hogar” que, entre les conclusions principals, destaca que combinar diverses tecnologies és fonamental per crear serveis de valor que abans no eren possibles i aconseguir facilitar la vida dels usuaris. 

Cada tecnologia permet millores en àrees concretes. Mentre que la Intel·ligència Artificial (IA) pot promoure millores en l'atenció al client, la realitat virtual ho pot fer en la formació d'avaluadors de riscos o sinistres. Igualment, l'arribada dels smartphones pot permetre millores en l'experiència dels clients, així com l'internet de les coses (Iot, per les sigles en anglès), que facilita la reducció del cost i del nombre de sinistres. 

Personalització de productes: la gran tendència dels propers anys

En aquest sentit, gràcies al ventall de tecnologies i de possibilitats que ofereix la seva interconnexió, la gran tendència en els propers anys serà la personalització de l'assegurança, un fenomen que ja havia arribat a altres àmbits, com el dels serveis d'entreteniment, el de l’educació o el de les recerques a Internet. Però, com s'extrapola a les assegurances de la llar? Doncs bé, aquesta tendència el que permet és que l'enfocament d'una fixació de preus única en el temps en totes les línies personals es reemplaci per avaluacions de risc automatitzades i actualitzades contínuament. És a dir: que en lloc que totes les llars situades en un mateix carrer tinguin la mateixa qualificació de risc, cadascuna es podrà classificar segons el comportament de risc dels seus inquilins.

Pot interessar-te: Què has de tenir en compte a l’hora d’assegurar casa teva?


El fenomen de les smart homes es consolida

Aquestes avaluacions de risc s'habilitaran amb l'anàlisi automatitzada de les dades recopilades dins de les anomenades smart homes; les cases connectades a través de sensors o dispositius que permeten operar d'acord amb les ordres de l'usuari. 

Aquestes llars intel·ligents suposen una oportunitat sense precedents per a la indústria asseguradora, ja que cada dada recollida esdevé una nova oportunitat per aportar més valor als clients. Ja sigui oferint-los el benestar que poden arribar a aportar els dispositius connectats o la seguretat d'estar protegits davant de possibles sinistres originats per agents externs (persones o agents ambientals). Tant és així que, segons un estudi de LexisNexis Risk Solutions, el 75 % de les asseguradores d'habitatges espera que la tecnologia de les smart homes tingui un impacte positiu en la mitigació de riscos.

En el cas d'Espanya, està previst que el nombre de smart homes es multipliqui per cinc, i passi de les gairebé 750.000 que hi havia el 2017 a 3.750.000 el 2023. Segons les prediccions de l'informe, aquest nombre no deixarà de créixer en un futur, ja que la franja d'edat amb un nombre més gran d'usuaris de smart homes és la de les persones d'entre 25 i 34 anys, a causa de la intensa relació que les generacions més joves tenen amb la tecnologia.

Pot interessar-te: Danys a l'habitatge provocats per fuites d'aigua: com evitar-los


Drons i imatges satèl·lits

Els satèl·lits, els avions i els drons són capaços de desplegar càmeres i sensors d'alta resolució que proporcionen fluxos de dades addicionals en temps real. Les tècniques de machine learning (aprenentatge automàtic de les màquines a través d'algoritmes) més potents ara poden convertir aquestes imatges en informació rellevant sobre riscos en temps real. Per exemple, la combinació d'imatges de propietats i transmissions meteorològiques d'alta freqüència pot proporcionar una vista ràpida i precisa del dany a la propietat, que pot utilitzar-se per processar reclamacions d'alta velocitat. La mateixa tecnologia d'intel·ligència visual, combinada amb les dades de la propietat de l’IOT i les previsions meteorològiques basades en IA, pot proporcionar una visió prospectiva del risc de la propietat per a una casa, que es pot utilitzar per determinar el preu de l’assegurança. 

El mercat global dels drons comercials preveu passar d'un valor de mercat de 2 mil milions de dòlars el 2016 a assolir els 8,7 mil milions de dòlars el 2021 i, per tant, és una tecnologia que la indústria asseguradora no ha d'ignorar. 

La realitat virtual no podia no estar entre les tendències tecnològiques més destacades. I és que, encara que pugui semblar una tecnologia allunyada del sector assegurador, això no és així. Aquesta tecnologia ofereix grans possibilitats pel que fa a la formació dels perits perquè, a l'hora d'avaluar sinistres i riscos, hagin adquirit les destreses necessàries per dur a terme el treball en el mínim de temps possible i amb el mínim de riscos possible.

A més, l'arribada de les noves tecnologies a les assegurances de la llar permet implementar innovacions que milloren els processos que s’han de realitzar, tant pel costat dels clients com pel de les mateixes asseguradores, per protegir i assegurar els béns dels clients. Per tant, apunta tant a la millora de processos interns com, per exemple, a l'avaluació de riscos o la valoració d'un sinistre i els seus processos: com els pagaments de les primes o el fet de donar part d'un sinistre.

Pot interessar-te: Com el sector de les assegurances està liderant la innovació global

Fotografia de Rick Kimotho a Unsplash
-Temes relacionats-
up