Les pimes espanyoles augmenten les seves vendes a través dels gegants digitals | EDE
movi-image-pymes-espanolas-ventas-gigantes-digitales-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

Les pimes espanyoles augmenten les seves vendes a través dels gegants digitals

Tue Dec 15 17:22:53 CET 2020

Les pimes espanyoles i els gegants digitals com Amazon han unit forces al voltant de la venda online, i això ha fet possible la venda de més de 40 milions de productes entre l'1 de juny de 2019 i el 31 de maig de 2020 i ha potenciat la digitalització de milers d'empresaris i autònoms.

El lema «la unió fa la força» ha cobrat especial sentit des que les pimes i els anomenats gegants digitals han sumat forces al voltant de la venda online, una tendència que ha passat de ser una opció a convertir-se en una autèntica necessitat per a molts negocis, especialment en els últims mesos, arran de la pandèmia de la COVID-19.

Exemple d'això és que, gràcies a aquesta col·laboració, les pimes espanyoles van vendre, entre l'1 de juny de 2019 i el 31 de maig de 2020, més de 40 milions de productes a través d'Amazon, xifra que suposa un 33 % més que en el període anterior. És a dir, en total, els usuaris van comprar gairebé 10 milions de productes més, i es van vendre una mitjana de més de 80 productes per minut, segons dades de l'informe Impacto de Amazon en las Pymes Españolas 2020.

I és que el model de consum està canviant. Ja en el primer trimestre de l'any, període en què els efectes de la crisi tot just eren constatables, el comerç electrònic va créixer a Espanya un 11,6 % respecte del mateix període de 2019, segons les dades publicades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). I aquesta deriva no ha deixat de guanyar força, de manera que, si abans de la pandèmia els consumidors espanyols solien comprar per Internet dues vegades al mes de mitjana i una quantitat de fins a cinc productes, en tancar els comerços físics van augmentar les vendes online a tot el país, passant a demanar de cinc a vuit productes; és a dir, un augment de tres productes al mes, segons les dades de Sendcloud.

La internacionalització de les empreses: el gran avantatge dels gegants digitals

Aquest auge del comerç online s'ha convertit en una de les raons perquè cada vegada més pimes s'uneixin a Amazon, juntament amb el major abast i visibilitat que obtenen els seus productes, també a nivell internacional. I és que actualment hi ha més de 9.000 pimes amb seu a Espanya que venen en aquest marketplace i, d'elles, la meitat van exportar els seus productes arreu del món i es van superar els 450 milions d'euros en vendes internacionals el 2019, fet que suposa un increment de 50 milions respecte de l'any anterior.

Entre les comunitats autònomes amb més exportacions destaquen la Comunitat de Madrid i Catalunya —cadascuna va aconseguir més de 100 milions d'euros en aquest tipus d'operacions—; la Comunitat Valenciana, amb més de 75 milions d'euros; Andalusia, amb prop de 50 milions d'euros; Galícia, amb més de 10 milions d'euros, igual que Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Múrcia, i Aragó i Astúries, amb més de 5 milions d'euros.

La internacionalització és una tendència que s'ha vist impulsada gràcies al comerç online. Tant és així que, segons les dades de la CNMC, en els últims cinc anys el volum de negoci de les vendes per Internet d'Espanya a l'exterior gairebé s'ha multiplicat per quatre, i ha passat a suposar, aproximadament, uns 10.000 milions d'euros el 2019. Només en aquest últim any han augmentat un 40 % respecte de l'any anterior, prova de la importància creixent del comerç electrònic en l'estratègia d'internacionalització de les empreses.

 
 
 

Pot interessar-te: Les set claus per captar nous clients al nostre e-commerce

Aquesta tendència, a més, està rebent el suport d'organismes com l'Agència Espanyola de Promoció i Exportacions (ICEX), que ha posat en marxa diversos programes de suport a l'empresa en la seva aposta pels mercats electrònics, com el programa ICEX eMarket Services. En aquesta línia, ha col·laborat especialment amb Amazon en diferents accions, com la botiga Foods and Wines from Spain i el programa Despega, que acompanya les empreses en totes les fases de desenvolupament i implementació dels seus projectes d'expansió en mercats internacionals online.

Per què decideix una pime vendre al 'marketplace' més gran del món?

Sens dubte, una de les raons més evidents per les quals les pimes han vist la necessitat d'impulsar el canal online ha estat la crisi de la COVID-19, que ha posat sobre la taula la manca de digitalització que la majoria de les petites empreses arrossegava. I és que, a finals de l'any passat, només el 48 % de les pimes comptaven amb una pàgina web, encara que per al 98 % dels consumidors és quelcom que valoren en una empresa, segons les dades de GoDaddy.

Per tant, la impossibilitat de tenir oberts els establiments o de poder atendre els mateixos usuaris que abans de l'esclat de la pandèmia ha portat molts petits empresaris a veure el canal online com un aliat per mantenir el negoci. De fet, el 22 % de les empreses reconeixen que els hauria agradat disposar d'un web amb canal de venda propi abans de la COVID-19 perquè haurien pogut mantenir obertes altres vies de negoci, segons les dades de GoDaddy

Així, les pimes han interioritzat la necessitat de potenciar el seu nivell de digitalització i 8 de cada 10 han recorregut a eines de formació per millorar el seu nivell de digitalització i poder adaptar-se a la nova realitat, segons l'enquesta Las pymes españolas en el contexto del COVID-19, realitzada per eBay, de la qual també es desprèn que el 81 % creu que fer aquest pas i formar-se ha estat crucial per mantenir els seus negocis en els últims mesos.

Pot interessar-te: La compra física, cap a un model de vida 'on the go'

Fotografia de Rahul Chakraborty a Unsplash
-Temes relacionats-
up