Les previsions del turisme per a aquest estiu | EDE
movi-image-elpais-previsiones-turismo-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Les previsions del turisme per a aquest estiu

Tue Jun 15 12:01:10 CEST 2021

El motor de l'economia espanyola preveu una temporada estival encara allunyada de les xifres prèvies a la crisi sanitària, però el sector espera millors resultats que el 2020 gràcies a l'avanç en la vacunació

El pols de la indústria turística espanyola continua feble. El progrés de les vacunacions, més lent que no s'esperava, i l'arribada d'una quarta onada de la pandèmia han frenat la velocitat de recuperació d'aquest motor estratègic. «No cal esperar un any bon per al sector», afirma Emilio J. González, professor d'Economia a la Universitat Pontifícia Comillas ICAI-ICADE. En qualsevol cas, continua l'expert, serà millor que el 2020, moment en què es va veure pràcticament del tot l’aturat. Per a l'estiu es preveu l'arribada d'entre un 30 i un 40 % dels turistes internacionals que venien al país abans de l'esclat de la crisi sanitària, segons les estimacions de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), l'organisme encarregat de vetllar per l'estabilitat dels comptes públics.

Aquesta previsió implica la visita d'entre 8,5 i 11,5 milions de visitants estrangers durant aquest estiu, prenent com a referència les xifres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) de juliol, agost i setembre de 2019. Al tancament de 2021, el sector haurà recuperat entre un 60 i un 70 % de les visites foranes, i aconseguirà plena millora en els anys següents, d'acord amb els pronòstics de l’AIReF. Les esperances estan posades en el mercat interior i en aquells països, com el Regne Unit, en què les campanyes de vacunació avancen més ràpidament.

«El 2021 serà un any de subsistència», reconeix Iñaki Gaztelumendi, expert en el sector i consultor de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), vinculada a Nacions Unides (ONU). Abans de la pandèmia, el turisme espanyol semblava imbatible. Més de 83,7 milions de viatgers estrangers van desembarcar al país el 2019 (cosa que va suposar el setè rècord consecutiu d'arribades) i van gastar uns 92.200 milions d'euros, segons l'INE. «És impossible que el turisme nacional pugui compensar aquestes xifres», recalca González.

Una recuperació plena d'incertesa

«Les successives onades de contagis i el manteniment de les mesures restrictives, juntament amb la lentitud del procés de vacunació a Europa, continuen projectant una gran incertesa i retarden la recuperació de l'activitat econòmica», segons l’Informe sobre los presupuestos iniciales de las Administraciones Públicas de 2021 de l’AIReF, publicat a principis d'abril. Per a aquest any, el Govern espera que l'economia creixi un 6,5 %, xifra que està en sintonia amb les previsions del Fons Monetari Internacional (6,4 %) i amb l’AIReF (6,6 %).

Fins fa uns mesos, l'Executiu estimava un repunt en el producte interior brut (PIB) del 7,2 % el 2021, després d'una caiguda de prop de l'11 % el 2020. Aquest pronòstic pujava fins al 9,8 % amb l'arribada dels recursos del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU. Però s'ha convertit en paper mullat. «El retard en la reactivació del turisme està frenant el creixement de l'economia espanyola», argumenta Gaztelumendi.

Aquest any, el flux turístic internacional a Espanya guanyarà una mica de força, però se n’espera la plena recuperació al llarg de 2022 o fins i tot per a principis de 2023, subratlla l’AIReF. Reprendre el vol no serà fàcil després de la desfeta de l'any passat, quan només van visitar Espanya 18,9 milions de turistes internacionals, un 77,33 % menys que un any abans, segons l'INE. El sector, a més, va perdre força. Va passar de representar el 14,1 % del PIB el 2019 al 5,9 % el 2020, d'acord amb l’Informe anual d'impacte econòmic del Consell Mundial de Viatges i Turisme (WTTC, per les sigles en anglès), un organisme internacional que aglutina 200 empreses.

L'esperança arriba amb les vacunes

El temps per evitar fallides massives entre les empreses s'esgota, avisa l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur), associació formada per 33 firmes espanyoles implicades en aquesta activitat que treballen en 175 països. Al tancament del primer trimestre de l'any, el sector ha acumulat 15 mesos de davallades contínues de facturació superiors al 70 %, segons aquesta institució. «No ens podem permetre un estiu com el de 2020», afegeixen des de l'Institut de Turisme d'Espanya (Turespaña), l'organisme públic adscrit al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i responsable de la promoció del país com a destinació de vacances. L'esperança està posada en l'avanç del procés d'immunització.

«La setmana del 19 de juliol s'espera tenir 25 milions d'espanyols vacunats i, a finals d'agost, el 70 % de la població [33 milions de persones]», indica aquest organisme. La mateixa xifra que va anunciar públicament el president del Govern, Pedro Sánchez, a principis d'abril. A més, Turespaña subratlla que el mes de juny es posarà en marxa el certificat verd digital, que facilitarà la mobilitat internacional de les persones que ja estiguin vacunades. També de les persones que, sense estar-ne, puguin demostrar amb un test que no estan infectades i, per tant, no suposen un risc en el moment de desplaçar-se, destaca aquesta organització. Davant d'aquest escenari, la seva previsió és que arribin a, com a mínim, un 50 % dels turistes estrangers que van visitar el país abans de la pandèmia.

Un llarg viatge per endavant

La indústria ja ha vist una incipient recuperació durant aquesta Setmana Santa. D'acord amb Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació, l'activitat comercial a Espanya, segons el pagament amb targetes durant la primera setmana d'abril, ha representat el 132,52 % del mateix període de l'any anterior, quan la ciutadania estava sotmesa a un confinament estricte després de la declaració del primer estat d'alarma.

Però queda un llarg viatge per recórrer per assolir els nivells precovid. «La recuperació del sector no només serà lenta, sinó també asimètrica. La crisi afecta especialment a les destinacions més exposades al mercat internacional», afirma Gaztelumendi. És el cas de les Balears i les Canàries, on la despesa turística estranger suposa al voltant del 40 % del PIB local, segons l'INE.

El turisme espanyol, és a dir, el nacional, no podrà compensar l'estranger. «S'ha de tenir en compte la situació econòmica interna», ressalta González. Al març d'aquest any hi havia 3,95 milions d'aturats i gairebé 750.000 treballadors en règim d'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), segons les xifres del Govern. «Aquestes persones ho tenen difícil per gaudir d'unes vacances».

A més, la confiança al consumidor se situa en nivells similars als mínims que es van assolir durant la crisi del 2008, que ja van ser molt baixos, afegeix el professor d'ICAI-ICADE, basant-se en l'informe de març de l’índex de confiança del consumidor (ICC), elaborat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). «Si no es recupera la confiança, és difícil que molta gent es decideixi a gaudir d'estades llargues o fins i tot a anar-se'n de vacances», assenyala.

El turisme intern no està en condicions de cobrir el percentatge que deixen de cobrir els turistes estrangers, comenta Gaztelumendi. «No hem d'oblidar que aquest turisme va representar només una de cada tres pernoctacions hoteleres a Espanya el 2019», afegeix. «Els turistes nacionals ajudaran a alleujar la temporada d'estiu. Però no la poden salvar», conclou l'expert.

L'arribada de britànics aquest estiu

La mirada està posada en els turistes de països que van per davant en el procés de vacunació. Per exemple, el Regne Unit, on s'ha immunitzat el 57 % de la població adulta, si més no amb una primera dosi, d'acord amb les xifres del seu departament de salut. «Espanya continua sent el destí preferit dels viatgers britànics. Allà, l'avanç de la vacunació està fent caure de manera molt notable la incidència de contagis; per tant, si continua evolucionant així, podria entrar pròximament en el llistat de països exempts de les restriccions als viatges no essencials que imposa la Unió Europea a tercers països», comenten des de Turespaña.

El Regne Unit és la principal font de turistes que visiten Espanya, tant en període estival com a l'hivern, les dues temporades de més afluència d'estrangers al país, segons les xifres de l'INE. El 2019 van arribar més de 18 milions de britànics, cosa que representa el 21,6 % dels estrangers que van visitar Espanya. En segon lloc hi va haver els alemanys (13,4 %) i, en tercer lloc, els francesos (13,3 %).

L'any passat, a causa de les restriccions de mobilitat, l’arribada de turistes britànics va baixar fins als 3,2 milions. Van quedar relegats a la segona posició, per darrere dels francesos, que van encapçalar les arribades amb una afluència de 3,9 milions de visitants, d'acord amb les dades de l'INE. «Els turistes britànics estan desitjant tornar a Espanya, i nosaltres estem ansiosos per rebre'ls amb seguretat», abunda el Turespaña.

 

Fotografia de Juli Kosolipova a Unsplash
-Temes relacionats-
up