movi-image-cuatro-gastos-principales-reducirlos-1
Envia'ns suggerències
Estalvi
3 min del teu temps

Les quatre despeses principals i com reduir-les

Wed Nov 13 10:59:43 CET 2019

Coneix les categories de despesa principals i aprèn com optimitzar el teu estalvi familiar

No totes les despeses són iguals per a les famílies. Comprar cinc refrescos no és el mateix que adquirir una samarreta, encara que les dues quantitats puguin coincidir. Hi ha prioritats i obligacions, i una manera de classificar les despeses és separant-les en despeses fixes, despeses necessàries, despeses prescindibles i despeses irregulars. Cadascuna d’aquestes classes sol requerir una aproximació diferent.

Les despeses fixes

Les despeses fixes són les més complexes de reduir i tendeixen a ser de caràcter obligatori. L’exemple més conegut és el lloguer o la hipoteca, que depèn d’un contracte pactat durant cert temps, així com els estudis dels fills, les despeses escolars o la quota de la comunitat de veïns.

També són de caràcter fix aquells serveis contractats en règim de permanència (almenys fins que venci el termini), el pagament d’un deute, com ara la compra a terminis de la reforma de la cuina, i els impostos personals als quals haurem d’anar fent front.

Les despeses necessàries

Les despeses necessàries són una mena de despeses en els quals tindrem cert marge de maniobra però que no podrem evitar. El menjar, per exemple, és imprescindible. Però presenta un gran ventall d’opcions, perquè podem adquirir-lo en un ampli conjunt de comerços a diferents preus. Una cosa semblant passa amb la roba.

Els subministraments de la llar, sovint renegociables però igualment imprescindibles, també entrarien en aquesta categoria, així com el transport i l’opció de mobilitat que hàgim triat. Optar entre vehicle privat i transport públic, o desplaçar-nos en bicicleta i fins i tot caminant (si en tenim la possibilitat), marcaran una diferència d’estalvi.

Les despeses prescindibles

Les despeses prescindibles són les que podríem evitar íntegrament, però, alhora, també són de les que més ens costa desprendre’ns perquè estan molt relacionades amb la qualitat de vida i l’estatus social. Moltes tenen a veure amb l’oci i els capricis: esmorzar fora de casa, sortir a dinar, contractar televisió de pagament, gaudir de l’oci nocturn, demanar menjar a domicili i passar les vacances lluny de casa en són algunes..

Ens costa renunciar a cert nivell de vida. Els canvis d’hàbits (esmorzar a casa, deixar de fumar, plantejar-nos destinacions de vacances més properes, etc.) poden ser interessants si pretenem reduir aquestes despeses.

Les despeses irregulars

Les despeses irregulars solen ser un tipus de despesa problemàtica perquè exigeixen de nosaltres certa capacitat d’estalvi i un matalàs previ. Són aquelles que poques vegades podrem evitar i que queden fora del nostre control, o almenys no som capaços de preveure-les. Una derrama en la comunitat de veïns n’és l’exemple típic.

Aquí també hi podem incloure l’avaria d’un electrodomèstic, un desperfecte a casa que impliqui obra i, fins i tot, les multes de trànsit. Encara que aquestes últimes són, a priori, evitables, una distracció podria tenir una repercussió econòmica important.

Conèixer quin tipus de despesa pretenem reduir o evitar és clau per treballar el pressupost familiar i poder prioritzar les mesures amb les quals tindrem més possibilitats d’èxit, com aprofitar els descomptes online en comprar.

 

-Categories i etiquetes-
up