L’hostaleria espanyola vol ser Patrimoni de la Humanitat | EDE
movi-image-hosteleria-espanola-patrimonio-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

L’hostaleria espanyola vol ser Patrimoni de la Humanitat

Fri Jul 17 08:56:50 CEST 2020

Seria el cinquantè bé material o immaterial que atresora el nostre país

“Molt abans de l’arribada d’Internet, a Espanya ja érem molt de xatejar”. “Lorca, Hemingway i Valle-Inclán escrivien els seus llibres als bars”. “Tirar una bona cervesa és un art”. Aquestes són algunes de les frases de la campanya #SoyPatrimonio2020, que busca que els bars i restaurants d’Espanya siguin reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat per aquest any i així protegir-los, promoure’ls i retre’ls homenatge, per ser un dels sectors més afectats per la crisi de la COVID-19. Parlem d’un sector que assoleix un 6,2% del PIB (123.612 milions d’euros), del qual la restauració suposa el 4,7%, i dona feina a 1,7 milions de persones. I en el qual l’impacte de la crisi sanitària i econòmica farà que unes 65.000 empreses tanquin, deixant a unes 400.000 persones sense feina, segons les previsions d’Hostelería de España.

La iniciativa surt de la cadena de valor de l’hostaleria, conformada per Hostelería de España, la Asociación de Fabricantes y Distribuidores (AECOC) i la Federación Española de Industrias de Alimentación y Bebidas (FIAB)i s’ha posat en funcionament a través de la plataforma Juntos con la Hostelería. En la petició es destaca que bars, restaurants i locals d’oci nocturn d’Espanya formen part de la societat i de la història del país. I, com a tal, destaquen que aquests establiments tenen un paper molt important en la cultura espanyola: en la música, en el cine, la literatura, el teatre, els monòlegs, l’arquitectura i la gastronomia. No és cap secret que som el país amb més bars per persona i això es nota: els restaurants han estat el quart sector amb més activitat durant el mes de juny, segons el rànquing de Pulso, l’eina de Banc Sabadell que, a partir de les interaccions amb Terminals de Punt de Venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l’evolució econòmica.

Et pot interessar: L’”escalada” del consum a restaurants arriba a les principals ciutats d’Espanya

La petició ha rebut ja el suport de més de 8.000 persones, entre les quals figuren més de 150 celebritats i 200.000 locals. Antonio Resines, el presentador Boris Izaguirre, el cantant d’Hombres G, David Summers, o esportistes com l’olímpica Ona Carbonell o l’expilot Fonsi Nieto, entre altres, han aplaudit la iniciativa.

Patrimoni immaterial

Segons el Ministeri de Cultura i Esport, el patrimoni cultural immaterial inclou pràctiques i expressions vives heretades dels nostres avantpassats i transmeses als nostres descendents, com a tradicions orals, arts escèniques, usos socials, rituals, actes festius, coneixements i pràctiques relatives a la natura i l’univers, i sabers i tècniques vinculades a l’artesania tradicional.

En cas d’assolir aquest reconeixement, Espanya consolidaria la seva tercera posició com el país amb més Patrimoni de la Humanitat, després de la Xina i Itàlia, amb 49 béns materials i immaterials com l’Alhambra, les Falles, les tamborades, i el flamenc, entre altres. Verdures al vapor al restaurant Godly de Shanghai, boles d’arròs glutinós farcides de Wufangzhai, pernil Jinhua, ànec pequinès i altres aliments xinesos han estat catalogats a la llista del patrimoni cultural immaterial nacional xinès. I no només hi ha gastronomia: la medicina tradicional, els gravats, 24 termes solars, l’artesania tradicional i tècniques de fusteria i l’òpera de Pequín, entre altres, són elements xinesos que figuren a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO).

A Itàlia són béns immaterials la dieta mediterrània (igual que a Espanya), la Perdonanza Celestiniana o l’art dels pizzaioli napolitans. 

Et pot interessar: La fórmula de la recuperació dels sectors més afectats per la covid-19

Caldrà esperar a desembre del 2020, quan el Comitè d’experts examini les candidatures, per conèixer el resultat, però en l’organització se senten tan esperançats com Jaime Urrutia cantant allò de No hay como el calor del amor en un bar.  La plataforma destaca que bars i restaurants han estat el lloc de trobada favorit on compartir moments amb amics o cites romàntiques. A més, asseguren que el cine i les sèries espanyoles estarien incompletes si desapareguessin tots els escenaris de bars i restaurants, mentre que infinitat de cantants com Joaquín Sabina, Los Planetas o Lori Meyers van començar tocant en petits locals. En la petició es recorda que fins i tot la Constitució espanyola es va debatre i redactar a la barra d’un bar.

 

Fotografia de Mike Von a Unsplash
-Temes relacionats-
up