L'impuls de les tecnologies i l'ús de dades marcaran el sector assegurador del futur | EDE
movi-image-impulso-tecnologia-datos-sector-asegurador-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

L'impuls de les tecnologies i l'ús de dades marcaran el sector assegurador del futur

Fri Jun 11 08:48:39 CEST 2021

El 49 % de les empreses assegura que tenen plans de traslladar el 80 % o més del seu negoci a serveis en el núvol, segons EY

Un dels efectes positius derivats de la pandèmia de la COVID-19 en diversos sectors ha estat iniciar o impulsar la digitalització de molts negocis. L'assegurador era un dels sectors més endarrerits en aquest camp, però la crisi sanitària ha obligat les companyies a accelerar el procés. No obstant això, encara queda molta feina per fer perquè se situï a nivells similars als d'altres sectors. Aquesta és la principal conclusió a què arriben tots els experts que han participat en el webinar 'El món que ve: el sector assegurador del futur', organitzat per BStartup de Banc Sabadell i Startup Valencia a través de HUB Empresa de Banc Sabadell.

«Hi ha hagut processos de digitalització en tots els extrems del sector, des d’asseguradores fins a petites corredories», afirma Carlos Albo, CEO i cofundador de Wenalyze. En aquesta línia se situa també Claudio Chiesa, CEO de BanSabadell Vida, Pensions i Assegurances Generals. «La capacitat de reacció ha sigut bastant bona, però encara cal accelerar, per exemple, en l'ús de dades i en l’omnicanalitat».

«El tractament de les dades s'ha de fer en projectes que afegeixin valor als clients», Chiesa, de BanSabadell Vida, Pensions i Assegurances Generals

Intel·ligència artificial, Internet de les coses (IOT, per les sigles en anglès), machine learning... Hi ha diverses tecnologies que es posicionen com a claus per a la transformació del sector assegurances. Fins i tot, «aquestes tecnologies tindran un impacte addicional amb l'arribada de la 5G», apunta Chiesa. Per la seva banda, Vicente Arias, CEO i fundador de Coverfy, en aquest mateix webinar n’introdueix una més «com un dels passos que s'han de donar en el curt termini»: el blockchain. Però, si hi ha alguna cosa en què tots tornen a coincidir és en no oblidar-se del paper que juguen les persones. «Cal entendre fins on ha d'arribar l'automatització dels processos i, on no arribi, ser molt àgils per habilitar mecanismes d'intervenció humana que aportin el seu màxim valor», explica Ruth Pont, COO de Bdeo. «No es pot despersonalitzar una assegurança així com així», afegeix Arias.

Pot interessar-te:  Humanitzar la digitalització per impulsar equips cada vegada més compromesos

I, en plena transformació, cal tenir en compte també com es regula la part ètica de la intel·ligència artificial i com afecta el consumidor final. «Hi ha ànsia pel tema, però cal assegurar-se de ser justos a l'hora d'aplicar les conclusions dels algoritmes amb què s'està treballant», com explica Albo. «El tema de les dades i de totes les seves eines habilitadores poden ser paraules buides si no s'apliquen amb sentit. Les dades s’han de tractar en projectes que afegeixin valor als clients», conclou el CEO de BanSabadell Vida, Pensions i Assegurances Generals.

 

«El tema de les dades i de totes les seves eines habilitadores poden ser paraules buides si no s'apliquen amb sentit», Chiesa, de BanSabadell Vida, Pensions i Assegurances Generals

El 88 % de les asseguradores augmentarà la seva inversió en serveis en el núvol

Els serveis en el núvol o cloud estan despertant un gran interès en el sector assegurador; són considerats una de les tecnologies més rellevants en els processos de transformació. Tot i això, la implementació del cloud encara es troba en una fase primerenca. En aquest sentit, el 52 % de les companyies ha migrat menys del 10 % de les seves operacions i tan sols el 7 % n’ha traslladat ja el 90 % o més. No obstant això, aquesta limitació pot establir les bases per a un creixement en els anys vinents. En concret, gairebé la meitat dels enquestats assegura que les seves empreses tenen plans per traslladar el 80 % o més del seu negoci al núvol en els anys vinents. Per a fer-ho es necessita inversió, i el 88 % de les empreses consultades estan plantejant augmentar-la en els següents tres anys.

La transformació digital es posiciona també com el principal desencadenant perquè les asseguradores decideixin adoptar tecnologies al núvol, segons el 61 % dels enquestats en l'informe European Cloud Adoption Index for Insurance, elaborat per EY. Aquesta opció se situa molt per davant de la consecució d'estratègies empresarials, amb un 39 %. No obstant això, hi ha grans diferències entre els diferents tipus d'empreses. Per exemple, el 62 % de les petites asseguradores van col·locar l'optimització de costos entre els seus tres principals objectius, en comparació amb el 34 % de les asseguradores grans i mitjanes. Això reflecteix que les més petites veuen l'adopció del núvol com una forma de reduir la bretxa amb competidors més grans.

Pot interessar-te: Pot el big data ajudar les pimes a vendre més?

 

La col·laboració entre start-ups i grans companyies és essencial

L'aplicació de totes aquestes tècniques innovadores va directament lligada al naixement de start-ups i, en concret, de les denominades insurtech, és a dir, les que combinen les assegurances amb les tecnologies. Aquestes noves empreses «han entrat en el sector per omplir una manca de capacitat de resposta pel que fa a l’experiència de client», explica Chiesa, de BanSabadell Vida, Pensions i Assegurances Generals. De fet, «l'empenta de la innovació per part de les grans companyies va en la direcció de millorar la col·laboració amb les start-ups», afegeix.

I d'aquesta col·laboració «en pot sorgir una relació màgica, una relació en què l'acord va més enllà de la prestació d'un servei i s'inicia un procés en què totes dues parts aprenen a millorar juntes», afegeix la COO de Bdeo. D'aquesta manera «es garanteix l'èxit de l’empresa que construeix la tecnologia i el de la que la fa servir i, alhora, es garanteix la transformació del sector a un nivell molt alt, perquè d'aquestes col·laboracions en van sorgint els grans productes».

«Crear relacions entre 'start-ups' i grans companyies garanteix l'èxit de l'empresa que crea la tecnologia i la de la que la fa servir», assegura Pont, de Bdeo

Aquestes sinergies poden resultar complexes perquè es tracta d’empreses amb formats i cultures molt diferents. El CEO de Coverfy apunta en aquesta direcció quan subratlla que «gestionem dades de clients d’empreses molt grans i, fins i tot, d'algunes que cotitzen en borsa, és a dir, és informació delicada i sensible».  Malgrat tot, des de fa anys s'observa que hi ha més proactivitat i predisposició. Això es deu, principalment, al fet que les insurtech es posicionen com a palanques en què el sector s’ha de recolzar perquè tenen un coneixement específic, amb metodologies de treball molt ràpides i àgils i que, per tant, permeten oferir serveis més especialitzats.

Fotografia de Tima Miroshnichenko a Pexels
-Temes relacionats-
up