LinkedIn: aquestes són les claus en què es fixen els experts en selecció | EDE
movi-image-cincodias-linkedin-claves-expertos-seleccion-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

LinkedIn: aquestes són les claus en què es fixen els experts en selecció

Wed Jun 16 09:01:01 CEST 2021

Amb més de 730 milions d'usuaris a tot el món, aquesta xarxa s'ha convertit en la plataforma més utilitzada per buscar feina i també per trobar talent

«Mai vaig pensar que m’agafarien perquè no complia amb una de les característiques que demandaven en l'oferta, per això em vaig sorprendre quan van contactar amb mi i vaig entrar a formar part de l'equip de la farmacèutica Lilly Espanya», afirma Sara Broncano. Ella és una dels centenars de persones que troben feina a través de LinkedIn cada dia. Amb més de 13 milions d'usuaris a Espanya, aquesta xarxa s'ha convertit en la plataforma més freqüentada per professionals a l'hora de buscar feina i ampliar els seus contactes o fer networking, i també dels experts en recursos humans que busquen reclutar talent. En què es fixen els headhunters i com identifiquen i trien els perfils?

Currículum, el primer filtre

«El currículum és la primera selecció que fem», assegura Esther Brox, associada de la divisió de selecció de perfils comercials i màrqueting de Spring Professional, la consultora per a comandaments intermedis del grup Adecco. Per això, és una de les parts clau del perfil de LinkedIn. Com ha de ser?

Per a Carmen Rodríguez, directora de selecció i avaluació de la consultora de recursos humans Psicotec, és vital que la informació sigui fidel i rigorosa. «Com més precisa sigui, més possibilitats tens de sortir a les cerques semàntiques. Però si només s'especifica el gruix de la posició o el títol és més fàcil que passi desapercebut», afirma Rodríguez. En aquest sentit, l'experta recomana utilitzar paraules clau en la descripció, ja que poden marcar la diferència.

Això no ho és tot. «Els anys d'experiència, la formació i els idiomes són el més important», indica Jordi Loeches, soci director general d'Espanya a la consultora especialitzada en perfils qualificats Ackermann International. A partir d'aquí, Loeches recorda que l'estabilitat laboral és una variable que sempre es té en compte. «El currículum d'un candidat vàlid ha de demostrar un desenvolupament lògic, sense gaires canvis professionals», destaca.

El pes de les soft skills

Quins projectes interessen al candidat, quins grups segueix, amb qui interactua, què publica i comparteix a la xarxa social, quins comentaris fa... Els experts en recursos humans visiten cada racó de LinkedIn a la recerca d'informació. «Amb aquestes dades podem arribar a intuir algunes soft skills [habilitats socials]. Per exemple, en un candidat especialitzat en comerç i màrqueting ens fixem en si és actiu, si té capacitat per captar nous clients, els projectes que ha fet i compartit, si advoca per la imatge de marca o si ha realçat les seves empreses anteriors. Això pot donar-nos molta informació», il·lustra Brox. Així mateix, l'experta no creu que altres habilitats, com la capacitat de negociació, es puguin reconèixer sense parlar cara a cara amb el candidat.

Les empreses també poden trobar aquesta informació en el currículum dels possibles empleats. «En quines empreses s'ha treballat o la forma en què hem desenvolupat la nostra carrera poden dir molt de com som, de com ens adaptem al canvi o de la nostra capacitat d'influència», assenyala el director d'Ackermann International. També les aptituds que estiguin validades, com la innovació, la capacitat d'integració o el lideratge ajuden a intuir aquestes soft skills, cada vegada més demandades en qualsevol lloc de treball. En la mateixa línia, Loeches considera imprescindible confirmar i contrastar la informació personalment.

Networking, el valor afegit de la xarxa

Amb més de 730 milions d'usuaris al món, LinkedIn és la xarxa on les relacions professionals tenen més cabuda i desenvolupament. «Tenir contactes a diferents països demostra exposició internacional», assenyala Loeches. Per a l'expert, com més responsabilitat impliqui el lloc, més s'exigeix tenir relacions internacionals, demostrar interculturalitat i, per descomptat, dominar altres idiomes. «En quants països es tenen xarxes i coneguts és una dada que tenim sempre molt en compte en aquest tipus de perfils», afirma.

Des de LinkedIn recomanen connectar amb coneguts, antics alumnes i companys. «Totes són excel·lents persones amb qui estar connectats. Quan ja siguin a la nostra xarxa, el més recomanable és enviar-los un missatge per posar-se al dia i veure com els va», afirmen des de la xarxa social. Això sí, no s’ha d’oblidar «mantenir la relació fresca perquè sigui més fàcil comunicar-se la pròxima vegada que necessitem un consell professional o una recomanació de treball», puntualitzen. Com més relacions tinguem, més probabilitats hi haurà de tenir algun conegut en filtrar per connexions en empreses, la qual cosa pot ser útil per establir un primer contacte amb recursos humans.

Extracte, el gran oblidat

«Molt poca gent dona valor a l'extracte i és un error, perquè és el que realment ens mostra què li interessa a cada candidat, si està obert a canvis professionals, a escoltar ofertes o únicament busca interrelacionar-se», remarca la responsable de Spring Professional. En aquest sentit, des de LinkedIn recomanen activar la funció Open to Work, bé sigui de forma pública o privada. Fer-ho, segons les seves dades, duplica la probabilitat de rebre un missatge d'un reclutador.

L'extracte ha d'estar destinat a crear interès i atreure les empreses. Ha de deixar clar què pot oferir aquesta persona i per què un empresari hi ha de confiar. És imprescindible que generi empatia, sense oblidar plasmar un resum exhaustiu de la trajectòria professional, amb les funcions que s'hagin desenvolupat i els llocs que s’hagin ocupat, així com els valors i aspectes que marquin la diferència. L'experta de Psicotec recomana utilitzar paraules clau que ajudin a aparèixer en les recerques de les empreses.

Assoliments, en el punt de mira

Els reclutadors sempre es mostren interessats pels èxits que s'hagin aconseguit, tant en el terreny professional com en el personal. Loeches insisteix que molta gent s'oblida d’especificar-los i, segons ell, és una cosa molt important i que diu molt del candidat. Per tant, compartir en aquesta xarxa social els reconeixements rebuts, les publicacions i els treballs realitzats, qualificacions de proves que siguin excel·lents, empreses amb què hagi existit una implicació en algun moment de la trajectòria, certificats que acreditin determinat nivell d'idiomes o formació, patents... augmentarà les possibilitats de trobar feina.

Foto, la primera impressió

Tot i que els experts insisteixen que la foto no és una de les parts més importants a l'hora de seleccionar un perfil, Rodríguez assenyala que «és el primer que es veu i, encara que mai determinaria per aquesta imatge si el candidat segueix en el procés de selecció, que sigui una imatge que reflecteixi amabilitat i mostri a una persona somrient sempre aporta una millor impressió».

 

 

Fotografia de RODNAE Productions a Pexels
-Temes relacionats-
up