Lloguer de pis a estudiants: què cal tenir en compte en plena pandèmia? | EDE
movi-image-alquiler-piso-estudiantes-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Lloguer de pis a estudiants: què cal tenir en compte en plena pandèmia?

Fri Oct 02 08:47:34 CEST 2020

A causa de la crisi sanitària provocada pel coronavirus SARS-CoV-2, els contractes de lloguer poden incloure una clàusula COVID-19 per si es tornés a decretar un confinament

Si en aquesta època qualsevol estudiant es disposa a buscar pisos de lloguer, probablement trigarà molt poc a adonar-se que la majoria ja estan ocupats. Aquesta tasca pot ser una mica complicada si s'espera fins a l'últim moment; és a dir, fins al mes que comença la universitat, de manera que molts es llancen a llogar-lo abans de l'estiu i s'asseguren així l'estada per al curs acadèmic. Aquest any, però, s'ha produït una situació oposada.

La pandèmia generada per la COVID-19 ha incidit directament en l'educació i, per tant, en el mercat del lloguer. La semipresencialitat de les classes sembla ser l'opció escollida per la majoria de l'ensenyament universitari o, almenys, la que s'ha dut a terme al principi. A més, la incertesa continua sent un element present en la societat, tot i que ja ha passat més de mig any des que es va decretar l'estat d'alarma. Per això, segons l'informe COVID-19: European Real Estate de Savills Aguirre Newman, l'ensenyament a distància pot esdevenir una opció més segura i econòmica per a l'aprenentatge prolongat, almenys fins que la situació es recuperi. També cal tenir en compte què passarà amb els alumnes internacionals, molts obligats a tornar al seu país a causa dels rebrots de COVID-19. Segons la consultoria immobiliària, és probable que la conjuntura actual impulsi els alumnes a estudiar més a prop de casa i a viure amb els pares.

Els preus del lloguer han caigut a Madrid, Barcelona i València durant l'estiu

Tenint en compte aquests fets, enguany la tasca de llogar pis s'ha anat retardant durant els mesos d'estiu i avui hi ha una oferta més àmplia de l'habitual per a aquest període de l'any. Una de les conseqüències directes d'aquesta situació és la caiguda generalitzada dels preus. Al mes de juliol s'han reduït un 1,7 % a Madrid, un 3,1 % a Barcelona i un 2,6 % a València en comparació amb el mes de juny, segons les dades publicades pel portal Idealista.

Clàusula COVID-19: què és i com incloure-la

Aquesta situació de certa inestabilitat ha propiciat l'aparició d'un nou element: la clàusula COVID-19. Es tracta, bàsicament, d'un epígraf en els contractes de lloguer perquè el llogater i el propietari es cobreixin les espatlles en cas que es produeixi un segon confinament. L'estat d'alarma es va implantar al març gairebé sense que ningú ho pogués preveure i, per tant, hi va haver molt poc temps de reacció pel que fa al lloguer. Ara, però, la situació pot ser lleugerament diferent i els arrendadors poden incloure certes condicions amb la introducció d'aquest annex.

Tot i que no hi ha un model únic de clàusula COVID-19, totes especifiquen les condicions que s'aplicarien en cas que en els pròxims mesos canviessin les circumstàncies a causa de la crisi sanitària. Els estudiants són els que més estan demanant la incorporació d'aquestes clàusules, encara que habitualment aquests annexos són beneficiosos per a totes dues parts. En aquest sentit, s'entén que la pandèmia és una causa de força major per rescindir un contracte i, per tant, el llogater pot deixar el pis sense cap penalització. En contrapartida, el propietari pot exigir que desallotgi immediatament l'habitatge per poder tornar-lo a llogar a una altra persona.

El llogater haurà de desallotjar el pis immediatament perquè es pugui tornar a llogar a una altra persona

En definitiva, la clàusula es pot incorporar, encara que sempre de mutu acord entre les dues parts. Això sí, s’ha de redactar d'una manera molt precisa perquè quedin clars tots els supòsits i se n’estipulin les condicions. Per exemple, un nou confinament, el tancament de les aules, la pèrdua del lloc de treball, la implementació del teletreball, etc. Així doncs, no s’ha d’interpretar que aquest annex dona carta blanca al llogater perquè deixi de pagar la renda, sinó que haurà de treure-hi tots els seus objectes personals al més aviat possible perquè el propietari pugui trobar un altre interessat. A més, això no eximeix el llogater de fer-se càrrec dels desperfectes que hagi pogut ocasionar en el pis i en els béns que s’hi inclouen.

Contractes mes a mes: opció contra la morositat

La pandèmia també ha derivat en una crisi econòmica, fet que ha portat molts inquilins a no poder fer front al pagament del lloguer. Com a conseqüència directa, la morositat s'ha disparat, tal com ja va afirmar l'Agència Negociadora del Lloguer. En aquest sentit, ha estat freqüent trobar impagaments de tres mesos i, fins i tot, de fins a sis mesos. Aquestes situacions en què els llogaters no fan front als pagaments de les rendes poden provocar una caiguda de la rendibilitat bruta d'entre un 0,3 % i un 1,5 %, segons l'entitat.

 

Els contractes mes a mes o les assegurances d'impagament es posicionen com a opcions en aquesta situació

En aquesta situació, l'arrendament per mesos, en comptes de per anys, s'està convertint en una bona solució per als propietaris per assegurar-se el pagament del lloguer. Durant la pandèmia s'ha produït un augment dels impagaments, que al juny van arribar a triplicar-se i van assolir el 15 %. A més, sembla que les previsions es mantenen en aquest sentit, ja que s'espera que la xifra augmenti fins al 60 % a finals d'aquest any. Això també convé tenir-ho en compte a l'hora de llogar un habitatge destinat a estudiants en els propers mesos, en què la COVID-19 continuarà marcant l'actualitat, i sobretot, a l'hora de plantejar-se contractar una assegurança.

Fotografia de Wyron A a Unsplash
-Temes relacionats-
up