L'obra nova, una aposta a l'alça | EDE
movi-image-obra-nueva-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

L'obra nova, una aposta a l'alça

Thu Jul 15 14:16:42 CEST 2021

El mercat immobiliari ha demostrat una gran resiliència durant la crisi i cotitza a l'alça entre els compradors potencials

Vicálvaro i Hortaleza, però també Villaverde, Fuencarral, Tetuan i Vallecas, a Madrid. O l'Eixample i La Marina del Prat Vermell, a Barcelona; i les zones de Martiricos, Paseo Marítimo i Martín Carpena, a Màlaga. Aquests són els barris de més auge de projectes d'habitatge ja acabats o en execució i que esmenten els agents del mercat immobiliari. Recolzada en una demanda a la qual la pandèmia de la COVID-19 està donant un gran impuls, l’oferta d'habitatges d'obra nova floreix a les grans ciutats.

Els edificis d'ús residencial pels quals es van concedir visats de direcció d'obra el 2020 (un any caracteritzat en la seva pràctica totalitat per les restriccions imposades per la contenció de contagis per coronavirus) van ser 23.939, el que suposa una disminució de tot just un 10 % pel que fa al 2019. Mentre que en el primer quadrimestre de 2021 es van concedir 9.725 visats, gairebé 800 més que en el mateix període del 2019, segons dades del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. 

Però hi ha més senyals que mostren la resiliència del mercat d'habitatge de nova construcció durant la crisi sanitària. Si el 2019 les transaccions d'habitatge lliure nou van ser de 50.723, l'any passat van arribar a les 54.731 unitats, el que equival a un increment del 8 %. En el primer trimestre d'aquest any ja van ser 14.572, és a dir, un 41 % més que en el mateix període de 2020, i un 29% més que en els primers tres mesos de fa dos anys.

"L’obra nova té molta demanda, fins a tal punt que més del 90 % dels compradors la prefereix enfront de la de segona mà", resum des del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI). Així mateix, la proporció d'usuaris que busca únicament habitatge de nova construcció i descarta comprar un immoble de segona mà ha passat del 18 % registrat l'any passat al 21 % aquest any, segons dades de Fotocasa. "Un any després de l'esclat de la COVID-19 a Espanya, les preferències residencials han canviat i, amb elles, els requisits indispensables que ha de complir un habitatge a l'hora de ser adquirida", assenyala Maria Matos, directora d'Estudis i portaveu d'aquest portal immobiliari. 

Les noves preferències dels compradors

D'aquesta manera, "si abans de la pandèmia els compradors es fixaven més en aspectes com la ubicació o el preu de l'habitatge, després d'haver viscut un confinament estricte busquen espais amplis i zones exteriors, de manera que les terrasses, els balcons i els patis s'han tornat molt cotitzats", indica Matos. També es valoren molt els jardins i les zones comuns, "perquè volen de llum natural, molt més fàcil de trobar en la perifèria que al centre d'una gran urbs", apunta. I recalca: "Totes aquestes necessitats s'han convertit en una prioritat en el mercat, i els habitatges a estrenar reuneixen aquestes característiques a la perfecció". 

Per a Joan Carles Amaro, professor del departament d'Economia, Comptabilitat i Finances d'ESADE, la inclinació del comprador per l'obra nova s'ha accentuat en l'últim any perquè "la mida d'aquest tipus d'habitatges respon millor als espais que requereix una persona que teletreballa". A aquest atractiu s'afegeixen la possibilitat d'escollir alguns acabats en l'obra nova adquirida  sobre plànol i el fet que aquests immobles solen trobar-se en l'extraradi de les grans ciutats, en entorns de més qualitat residencial. Sense passar per alt la seva eficiència energètica superior: "Si bé no creiem que sigui un factor determinant de la demanda superior d'obra nova, pot ser un argument comercial que l’impulsi", sosté Amaro.

Aquest és un bon moment per comprar un habitatge d'obra nova, segons els experts. "Després de l’aturada econòmica i social de l'any passat, els promotors estan reprenent i gestionant noves vendes d'aquest producte per als pròxims anys", destaca Matos. Tot això, en el marc d'una escassetat d'oferta d'habitatge en les zones més demandades de les urbs, de manera que la promoció d'obra nova es torna fonamental, segons l'experta de Fotocasa.

Les condicions del mercat de l'habitatge en general també ajuden. "La crisi ha fet que la tendència a l'alça dels preus, que s'estava albirant amb anterioritat, s'hagi contingut", apunten els agents immobiliaris, que adverteixen que, però, no es pot descartar un repunt a curt termini. "És ara quan es pot comprar més barat", destaquen.

Comprar amb totes les garanties

A l'hora de plantejar-se l'adquisició d'un habitatge d'aquest tipus, des del COAPI recomanen "informar-se bé sobre la solvència de l'empresa promotora i assegurar-se que compti amb el preceptiu aval bancari en garantia de les quantitats que li vagin sent lliurades a compte de l'immoble". D'aquesta manera, s'evitaran problemes en el cas que l'empresa fes fallida i no pogués lliurar l'obra.

Així mateix, aconsellen demanar els plànols i una memòria de qualitats clars, per si es presentessin menyscaptes en el producte pel que fa al que preveu o variacions entre la realitat física i el projecte que es va facilitar al client. El comprador haurà d'assegurar també que els terminis de lliurament de l'immoble estan perfectament concretats i definits, i verificar la situació registral i urbanística de la finca per no haver d'assumir eventuals càrregues.

Pel que fa a les despeses que l'usuari haurà de sufragar, Amaro els divideix en dos blocs. D'una banda, hi ha els relacionats directament amb la compravenda: "Els honoraris del notari i del Registre de la Propietat, que, depenent del valor del bé, poden oscil·lar entre uns 1.000 i 1.500 euros; els impostos derivats de la transmissió d'obra nova, és a dir, l'impost sobre el valor afegit (IVA), que el 2021 i amb caràcter general és del 10 % (a excepció de les Canàries, on l'impost general indirecte canari (IGIC), que substitueix l'IVA, és del 6,5 %, i els habitatges de tipologia social, generalment gravades amb un IVA reduït, que varia en funció de la comunitat autònoma i la tipologia, però que sol mantenir-se en valors propers al 4 %); i l'impost d'actes jurídics documentats (AJD), el tipus de gravamen del qual depèn també de cada comunitat autònoma i oscil·la entre el 0 % del País Basc i l’1,5 % de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Aragó, entre d'altres", indica.

D'altra banda, en el cas que el client necessiti finançament, estan les despeses de constitució de la hipoteca, que inclouen "la taxació de l'habitatge, l'import oscil·la entre els 200 euros i els 500 euros, i la comissió d'obertura, si n'hi ha, que pot assolir valors de fins al 2 % de l'import de la hipoteca", conclou Amaro.  

Fotografia de Luke van Zyl a Unsplash
-Temes relacionats-
up