Madrid, Navarra i Aragó lideren el creixement comercial a Espanya | EDE
movi-image-madrid-navarra-aragon-crecimiento-comercial-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Madrid, Navarra i Aragó lideren el creixement comercial a Espanya

Tue Oct 06 10:45:33 CEST 2020

La ‘tornada a l'escola’ ha impulsat l'activitat comercial de les grans ciutats, mentre que l'impacte del sector turístic ha deixat empremta a les illes, el sud i Llevant, segons les dades de Pulso

L'estiu del 2020 ha sigut un estiu totalment atípic. Després de la finalització de l'estat d'alarma a finals del mes de juny, es va permetre la mobilitat entre províncies i comunitats autònomes d'Espanya i, el juliol, van començar a arribar els primers turistes. La ‘nova normalitat’ ha anat canviant i l'evolució del nombre de contagis per coronavirus ha donat lloc a noves mesures de restricció en les últimes setmanes, per la qual cosa tot apunta que la incertesa seguirà sent la protagonista, almenys fins que es desenvolupi una vacuna

En aquest context, la salut continua sent una de les principals preocupacions dels ciutadans, i així es reflecteix en les dades. El consum en establiments relacionats amb aquest sector, que durant el confinament es va incrementar per la compra d'analgèsics, gels hidroalcohòlics, termòmetres, i mascaretes (el seu ús es va fer obligatori en espais públics a partir de finals de juliol i principis d'agost) s'ha mantingut com un dels sectors en què ha crescut l'activitat comercial en l'últim mes. Segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb Terminals de Punt de Venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica, la facturació d'aquest sector ha crescut un 42% en l'últim mes, respecte al mes anterior. 

L'alimentació, que es va mantenir com a pilar durant els mesos més durs de la crisi sanitària, ha perdut pes a mesura que s'han obert de nou la resta d'activitats de consum. Amb tot, manté una tendència positiva, sobretot en comunitats com la de Madrid, amb creixements propers al 60% en l'últim mes, tant en petits comerços com en grans superfícies. 

Madrid es manté al capdavant del creixement a Espanya, amb un 48% en l'últim mes respecte a l'anterior, segons les dades de Pulso. L'activitat turística s'ha vist fortament reduïda a la regió: els hotels no figuren en el rànquing de Pulso de sectors amb més quota de mercat i la despesa de turistes estrangers ha caigut un 80% interanual. No obstant això, el retorn de molta gent a la ciutat amb la ‘tornada a l'escola’ s'ha fet notar, després d'un estiu en el qual a les vacances s'hi ha unit el teletreball des de les segones residències. La facturació del Metro a la ciutat, per exemple, ha crescut un 65% en l'última setmana, després d'haver experimentat caigudes durant el mes d'agost. Una cosa similar passa amb restaurants i cafeteries, amb creixements per sobre del 20% en l'última setmana, després d'un agost en ‘números vermells’. Per la seva banda, a Barcelona, els comerços de restauració han experimentat creixements propers al 40% en el mateix període. Destaca també el creixement en aquestes dues grans ciutats de l'activitat comercial en salut, amb increments superiors al 100%.

 

 

 

movi-image-madrid-navarra-aragon-crecimiento-comercial-grafico

 

 


 

A la Comunitat de Madrid la segueixen la Comunitat Foral de Navarra i l'Aragó, amb creixements del 19% i del 15%, respectivament. Aquests dos territoris del nord d'Espanya, davant del nombre creixent de contagis per coronavirus que es va començar a produir des de mitjans del mes de juliol, van imposar mesures als locals de restauració i oci nocturn. En aquest context, la facturació dels restaurants ha caigut un 10% a la Comunitat Foral de Navarra i un 6% a l'Aragó en les últimes quatre setmanes respecte al mes de juliol. No obstant això, altres sectors com el de la roba, que ha crescut al voltant d'un 50% en ambdues comunitats, o el de la salut- bellesa, que ha augmentat la seva activitat comercial en l'últim mes prop del 20% a la Comunitat Foral.

L'impacte del turisme

Tal com vaticinava a finals de juny la secretaria general de Marques de Restauració, Paula Nevado, “hi haurà una caiguda molt significativa del turisme internacional que el turisme nacional difícilment podrà compensar fins als nivells que poguessin fer d'aquest estiu un bon estiu”. Les pernoctacions en hotels han caigut un 73% el juliol, respecte al mateix mes del 2019, segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En total, s'han registrat 11,4 milions de pernoctacions, davant dels 43,1 milions de juliol del 2019. 

A les regions en què la indústria turística suposa un important pes en el PIB autonòmic, com són els casos de les illes Canàries i de les Balears, l'activitat comercial dels hotels durant el mes d'agost ha representat al voltant del 40% i el 55% del mateix període de l'any 2019, segons les dades de Pulso. En concret, l'activitat hotelera ha caigut un 38% durant les últimes quatre setmanes a les Canàries, i un 60% a les Balears. 

Pel que fa al lloc d'origen, sembla que han sigut els turistes alemanys els que més han visitat les costes espanyoles durant el mes d'agost. Segons les dades que ofereix Pulso sobre la despesa amb targetes d'estrangers, a Canàries, el corresponent als alemanys representa un 52% respecte al mateix període de l'any anterior, davant d'un 31% de despesa del Regne Unit o un 19% de Rússia, països molt importants per al turisme canari. Una cosa similar passa al territori balear, on el consum dels alemanys representa el 46% del mes d'agost del 2019, tot i que en aquestes illes el belga representa un 52%. 

Altres regions que han experimentat un fort impacte pel turisme han sigut Llevant i el sud d'Espanya. A la Comunitat Valenciana, l'activitat comercial ha caigut un 9% en l'últim mes, davant del mes anterior. I a Andalusia, la caiguda ha sigut d'un 12%. A partir de la segona quinzena d'agost, l'activitat dels hotels andalusos ha disminuït, fins a acumular un descens del 52% en les últimes quatre setmanes. A la Comunitat Valenciana, la caiguda ha sigut una mica menor, del 44%. 

Fotografia de Ryoji Iwata a Unsplash
-Temes relacionats-
up