Màrqueting mòbil: com es pot vendre amb èxit per Internet | EDE
movi-image-eleconomista-mobile-marketing-internet-exito-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Màrqueting mòbil: com es pot vendre amb èxit per Internet

Wed Feb 19 13:13:54 CET 2020

Les noves tecnologies han modificat les tendències de consum i, per això, les empreses han desenvolupat maneres més eficaces per aconseguir els seus clients a través del telèfon mòbil. És el que es coneix com a màrqueting mòbil

El model de consum ha canviat. Fa uns quants anys passejàvem pels carrers de botiga en botiga buscant els productes que necessitàvem. Ara, cada vegada sortim menys a comprar perquè tenim els comerços al nostre telèfon mòbil. Hi accedim des de qualsevol lloc i sense horaris i paguem amb només un clic. A més, els enviaments cada vegada són més ràpids, per la qual cosa les compres per Internet s’estan imposant als comerços tradicionals. El potencial dels telèfons intel·ligents és tan fort que les companyies estan desenvolupant campanyes específiques per fer publicitat dels seus productes a través del mòbil, atès que s’ha convertit en un dels principals canals comunicatius entre proveïdor i client.

Per a Lola Montesinos, experta en màrqueting digital, el màrqueting mòbil està aconseguint una dimensió de moltíssima importància. “La nova tendència del consumidor és el mobile first. No tan sols canvia el dispositiu mitjançant el qual comprem, sinó també les pautes de consum de compra. Ara consumim informació que ens permet decidir si comprem o consumim en mobilitat, en moviment”.

Què és el màrqueting mòbil?

El màrqueting mòbil és un conjunt de tècniques i formats per promocionar productes i serveis en els dispositius mòbils. És una variant del màrqueting pensada específicament per a la venda a Internet a través del telèfon, per la qual cosa utilitza tècniques diferents orientades a les tendències en línia. L’avantatge principal és la facilitat d’accés a Internet i la capacitat de captar clients.

Segons el VIII Informe anual de tendencias digitales, elaborat per Hootsuite en col·laboració amb We Are Social, l’any passat, el 88 % dels espanyols van visitar una botiga al detall en línia a través d’un dispositiu mòbil; el 84 % van fer una cerca en línia l’últim any per adquirir un producte o servei i el 72 % van comprar a través d’Internet. Això vol dir que la tendència va en augment i és imparable.

Campanyes de màrqueting mòbil

Són moltes les maneres d’aplicar aquest tipus de màrqueting a través del telèfon mòbil, però no totes són aptes per a qualsevol producte:

Màrqueting mòbil per a app. L’aplicació mòbil d’una empresa és una manera ràpida i directa d’accedir als productes i els serveis. Es tracta d’un entorn creat a propòsit per a la navegació mòbil i, per tant, l’experiència sol ser òptima. Amb una app aconseguim que els usuaris se centrin en nosaltres i coneguin tot el nostre catàleg. Les aplicacions mòbils agiliten les visites per l’accés directe. A més, com que hi ha la possibilitat que l’usuari es mantingui registrat, disposarem d’un comerç adaptat a cada perfil i els clients podran comprar molt més fàcilment. Tanmateix, una app per si sola no funciona, sinó que cal que vagi acompanyada d’una bona campanya de màrqueting per aconseguir que els usuaris descarreguin l’app als seus telèfons i la utilitzin. Per exemple, amb el telèfon mòbil es potencia més el contingut visual i cridaner i es llegeix menys, per la qual cosa hem de posar més imatges i menys text.

Pàgines web responsive. Fa referència al disseny web multidispositiu o a la manera d’adaptar la pàgina a qualsevol format a través del qual els usuaris hi puguin accedir. L’objectiu és que el consumidor navegui d’una manera agradable i, per això, els continguts s’han d’adaptar a nous paràmetres. No és el mateix una pàgina web a la qual accedim a través d’un ordinador que una a la qual accedim per mitjà d’un dispositiu mòbil o una tauleta. Perquè el missatge no es perdi en cap format, cal adaptar-lo per fer-lo atractiu i fàcil de consumir.

Publicitat in-app. És la publicitat del futur, però ja és molt present. La publicitat in-app és molt efectiva perquè està del tot adaptada a aquests formats i es veu fàcilment en els telèfons mòbils. Les xarxes socials han irromput amb molta força i són un fenomen amb molt recorregut. El seu potencial és inabastable perquè estan en evolució constant i serveixen per entretenir, interactuar i, també, vendre. A Espanya, 28 milions de persones són usuàries de xarxes socials i 24 milions hi accedeixen a través del mòbil. Aquesta publicitat està integrada amb els continguts. A més, gràcies a les campanyes personalitzades, basades en intel·ligència artificial, els usuaris reben publicitat adaptada als seus gustos i necessitats.

Et pot interessar: Descobreix com pots vendre a través d’Instagram

SMS. Els missatges de text, tot i que sembli que han quedat obsolets, encara tenen el seu públic i, de fet, tenen més percentatge d’obertura que els correus electrònics. L’avantatge principal és que es poden rebre en línia i fora de línia. Moltes grans corporacions utilitzen aquest sistema per arribar al màxim nombre de gent possible. Els bancs, per exemple, llancen missatges als seus usuaris, conscients que el seu públic objectiu és molt ampli. Els SMS són senzills d’utilitzar i arriben a tot tipus de telèfons.

 

movi-image-eleconomista-mobile-marketing-internet-exito-2


 

E-mail màrqueting. És un altre dels mètodes més eficients, ja que avui dia hi ha molts programes d’enviament massiu de correu electrònic en només uns quants minuts. Aquests programes poden llançar simultàniament el nostre contingut a una o diverses bases de dades amb centenars de contactes, per la qual cosa el missatge es difon ràpidament. Segons l’últim estudi publicat per IAB Spain, el 78 % dels espanyols consulten el correu electrònic des del seu telèfon mòbil, ja sigui des de casa, durant els desplaçaments o a l’oficina. El correu electrònic és una manera ràpida d’enviar informació més extensa i immediata. A més, amb Google Analytics es pot saber l’abast real dels missatges que enviem.

Et pot interessar: Envies correus electrònics que no llegeix ningú?

Drive-To-Store. És una variant del màrqueting mòbil. Aquest mètode consisteix a aconseguir vendes a la nostra botiga física a través del màrqueting mòbil. Els anuncis han de ser atractius per animar els compradors a anar al local físic. Podem utilitzar la ubicació, a través del localitzador de Google, Google My Business, perquè l’usuari trobi la nostra botiga quan cerqui un comerç o un producte determinat.

Et pot interessar: Això és tot el que Google pot fer pel teu negoci


Avantatges del màrqueting mòbil

Montesinos assenyala que les empreses han d’estar on estigui el consumidor a temps real, “un dels grans avantatges del màrqueting mòbil és la geolocalització, que ens permet trobar el consumidor en un radi proper al nostre negoci, si tenim un local físic”. A més, és un sistema senzill “a l’altura de tots: només cal trobar la fórmula més adaptada al nostre públic per hiperpersonalitzar”, matisa.

El màrqueting i la publicitat estan utilitzant les dades massives, que permeten que cada usuari rebi publicitat adaptada als seus usos i tendències de compra. La intel·ligència artificial s’utilitza per dirigir anuncis microsegmentats destinats a un públic concret que rep publicitat d’acord amb els seus costums de compra.

Amb el màrqueting mòbil, les empreses s’asseguren la recepció del missatge. El 92 % dels espanyols utilitzen Internet cada dia i, malgrat que el 42 % dels usuaris bloquegen els anuncis, més del 45 % dels internautes utilitzen el telèfon mòbil per comprar. Així mateix, aquest sistema ha trobat en les xarxes socials una veta molt important. Instagram, la xarxa social que es basa en imatges, a més d’utilitzar publicitat in-app, desenvolupa campanyes a través d’influencers, que com el seu nom indica són referents per al seu públic i són capaços de generar-los necessitats de compra.

Et pot interessar: Com pots treballar amb influencers i augmentar la visibilitat del teu negoci?

La competència és molt agressiva. Hi ha una quantitat incomptable de comerços en línia i les companyies han de mirar de cridar l’atenció de l’usuari perquè entri a la seva pàgina i conegui els seus productes. El màrqueting mòbil és una manera directa de captar l’usuari perquè es cola directament a la seva butxaca.

Et pot interessar: Deu consells per augmentar les visites en línia del teu comerç digital

Fotografies de Marjan Grabowski i Rahul Chakraborty a Unsplash
-Temes relacionats-
up