Marroc, una oportunitat de negoci a l'altre costat de l'Estret | EDE
movi-image-marruecos-oportunidad-negocio-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Marroc, una oportunitat de negoci a l'altre costat de l'Estret

Tue May 25 12:17:56 CEST 2021

La seva situació geoestratègica, la seva economia oberta o la seva aposta pel desenvolupament industrial i les energies renovables converteixen el país veí en una destinació amb oportunitats per al desenvolupament empresarial de les firmes espanyoles

«El Marroc és un mercat proper geogràficament i des de fa anys hi ha un increment de fluxos comercials entre el país i Espanya», assenyala Carlos Dalmau, director de Solucions Internacionals de Banc Sabadell, en el webinar Marroc: visió macroeconòmica i informació pràctica per operar al país, organitzat per HUB Empresa de Banc Sabadell. Marroc és el desè soci d'origen de les importacions espanyoles i ocupa el novè lloc com a destinació de les seves exportacions, el que fa que avui hi hagi el major nivell de cooperació comercial entre tots dos a nivell històric.     

 

El país veí és el 58è a nivell mundial per volum del producte interior brut (PIB) i és l'exportador número 53 a nivell global. Abdelghani Elbahy, director de Banc Sabadell Marroc, destaca la seva «economia liberal, oberta i les seves infraestructures modernes» com a model emergent amb molt potencial per a la inversió i per al desenvolupament de projectes comercials. Per a Elbahy, l'aposta del Marroc per impulsar sectors com l'automobilístic, el de l'electrònica o el de les energies renovables suposa «una oportunitat global per a les empreses establertes al país».

El país no ha estat una excepció al flagell que la pandèmia del coronavirus ha deixat al món. La crisi sanitària ha provocat la seva primera recessió en 25 anys, tot i que s'espera un rebot de la seva economia del 4,9 % al llarg de 2021. A més, el Marroc avança en la seva campanya de vacunació amb quatre milions de persones inoculades amb la primera injecció i 700.000 amb la segona. 

Quines són les oportunitats de negoci?

L'economia marroquina es caracteritza per una forta dependència del sector agrícola, que absorbeix al 32,5 % de la població ocupada. Però la seva distribució sectorial i econòmica ho fa una destinació popular per emprendre projectes. Durant els últims anys, el sector industrial ha anat perdent pes i l'objectiu és promoure el seu desenvolupament de cara al futur amb la consolidació de la indústria manufacturera, la de químics, l'agroalimentària i la tèxtil. Així com impulsar sectors a l'alça com l'automobilístic i el de l'aeronàutica.

El país persegueix la consolidació de la indústria manufacturera, la de químics, l'agroalimentària i la tèxtil

«L'objectiu és que l'economia marroquina sigui competitiva a nivell global i que es consolidi la seva capacitat industrial a través de sectors nous, innovadors i que garanteixin la protecció dels recursos», resumeix Asmae Laroussi, directora d'empreses Banc Sabadell Marroc. 

Laroussi destaca que la seva situació geoestratègica el fa un lloc propici per al desenvolupament comercial amb els Estats Units, la Unió Europea, Unió dels Emirats Àrabs Units o per a la cooperació amb els seus socis regionals en Àfrica. A més, el país ha fet una aposta pel desenvolupament d'infraestructures com el port de Tànger o la creació de vuit noves autopistes. Amb una dependència de l'energia primària del 91,7 %, també busca fomentar la transició ecològica del país durant la propera dècada per convertir-se «en la plataforma industrial per a l'energia neta a l'Àfrica».

Com poden les empreses aterrar al país?

El canvi de divises o les garanties i avals són alguns dels obstacles que les empreses s'enfronten a l'hora d'emprendre la marxa internacional. Tot i que, tal com explica Adolfo López Macías, director comercial de Banc Sabadell Marroc, abans de començar a operar el primer pas és constituir una societat.  I aquí «la més popular és la societat limitada», afirma.     

Aquest expert detalla que els models de pagament més populars són els xecs o els pagarés, tot i que avala la seguretat dels primers. «L'impagament dels xecs pot tenir conseqüències penals, està molt perseguit. Només l'1 % queden impagats», assegura. Adverteix, també, de la necessitat de presentar una nova certificació en origen per importar productes industrials, una mesura que es va impulsar l'any passat.

El director comercial de Banc Sabadell Marroc explica que el país compta amb zones d'acceleració industrial que gaudeixen d'avantatges fiscals com l'exempció de l'IVA per a empreses situades en aquestes zones o l'exempció de l'Impost de Societats durant els primers cinc anys d'activitat. Aquests llocs són Tànger-Tetuan-Al Hoceima; Casablanca-Settat; Oriental; Rabat-Salé-Kenitra; Fes-Meknes; i Sota Massa a Agadir. Finalment, recorda que les empreses espanyoles amb filial al Marroc poden acollir-se a les subvencions de país per desenvolupar el teixit empresarial intern amb ajudes de fins al 30 % de la inversió total del projecte. 

Fotografia de Chronis Yan a Unsplash
-Temes relacionats-
up