Mascaretes, guants… creix l’ús del plàstic: Com aconseguir ser sostenible? | EDE
movi-image-crece-uso-plastico-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

Mascaretes, guants… creix l’ús del plàstic: Com aconseguir ser sostenible?

02/06/2020

La indústria del plàstic ha de transformar-se cap al concepte d’economia circular per aconseguir que aquest material sigui reutilitzable

El ressorgir del plàstic d’un sol ús. Aquesta frase resumeix una altra de les moltes conseqüències o canvis d’hàbits que la COVID-19 ha provocat durant aquests mesos. La irrupció de la pandèmia en tot el món ha modificat la manera de consumir de la gent, i ha fet que s’incrementi la compra de productes envasats en paquets d’un sol ús.

És cert que el coronavirus ha portat algunes millores mediambientals a nivell mundial: els nivells de pol·lució han baixat, les emissions de gasos contaminants s’han reduït i la qualitat de l’aire i de l’aigua ha millorat. Millores que, com assenyala Oriol Guimerà al Podcast de Banc Sabadell sobre sostenibilitat en temps de coronavirus, “dependran de nosaltres com a societat” i, afegeix, que aquest canvi “serà profund i permanent en funció de com reaccionem i de quant més temps estem en una situació de risc, de confinament”. En contraposició a això, ens trobem que l’ús del plàstic ha seguit la tendència contrària, ja que des de la declaració de l’estat d’alarma, l’ús del contenidor groc s’ha incrementat en un 15%, segons dades d’Ecoembes.

Pot interessar-te: Què ens ha ensenyat aquesta aturada sobre medi ambient?


A què és deu l’augment de l’ús del plàstic?

Anar a comprar ha estat una de les poques activitats que s’ha mantingut des de l’inici de l’estat d’alarma. De fet, el sector de l’alimentació s’ha mantingut com a principal despesa de les famílies espanyoles durant el confinament segons dades de Pulso, l’eina de Banc Sabadell que permet conèixer l’evolució del consum i de l’activitat comercial. Però sembla que en la manera de realitzar-lo hi ha hagut un canvi de tendència. La gent ha optat per adquirir productes empaquetats, bosses o ampolles i s’ha allunyat de la tendència que semblava en augment, la compra a granel i fins i tot portar a la botiga el tàper buit per evitar comprar envasos no reciclables.

L’explicació a aquest augment per part dels consumidors la podem trobar en que els plàstics d’un sol ús s’han relacionat amb una sensació de seguretat i una barrera contra el contagi de la COVID-19. “La preocupació per la sostenibilitat passa a un segon pla quan parlem de la seguretat vital de l’individu”, conclou un informe de The Cocktail Analysis

Algunes pràctiques per ser més sostenibles

Malgrat aquest augment, cal recordar que els plàstics d’un sol ús, com plats, coberts, palletes i bastonets per a les orelles estaran prohibits a la Unió Europea a partir de 2021. Per tant, la indústria del plàstic haurà de seguir transformant-se i adaptant-se cap a un món reutilitzable. O, el que és el mateix, cap al concepte d’economia circular, que té com a principi donar un nou valor als residus perquè, d’aquesta manera, s’estalviï en recursos i se’n recuperi l’energia. En definitiva, optimitzar la seva reutilització i maximitzar el seu aprofitament i, per tant, donar una nova oportunitat als plàstics.

Un exemple de com innovar en aquest sector, i aconseguir fórmules que fins ara no existien, és el de RepetCo. Aquesta empresa europea ha desenvolupat una tecnologia pròpia, la patent internacional de la qual està en procés de concessió, que permet reciclar a través d’un procés innovador, que no utilitza químics perjudicials per al medi ambient, tot tipus d’envasos de PET/PE multicapa procedents de la indústria alimentària. “Farem una cosa única, evitar que aquests envasos postconsum acabin en abocadors o plantes d’incineració aconseguint-ne el seu reciclatge”, explica Rafael Sánchez-Castillo, president de RepetCo. L’objectiu és buscar solucions als problemes. “Els plàstics no són el problema, però s’ha d’aconseguir reciclar-los, ja que sinó ens acabaran fent fora del planeta”, continua Rafael Sánchez-Castillo. 

A part d’aquesta solució, la indústria del packaging està transformant aquest sector que, cada vegada més, està incorporant la variable ambiental gràcies a l’aposta per als processos de producció més sostenibles i a les oportunitats que brinda la tecnologia. Aquests són alguns exemples:

  • Agropack: aquest projecte d’innovació té com a objectiu substituir envasos i embalatges de productes agrícoles fabricats amb materials contaminants per altres de biodegradables. Per aconseguir-ho, dissenyen productes de packaging a partir del rebuig de fruita d’os. Per tant, es redueixen els residus procedents del rebuig i se’ls dona un aprofitament econòmicament rendible.
  • Nestle: un dels compromisos d’aquesta empresa és que el 100% dels envasos siguin reciclables o reutilitzables l’any 2025 amb l’objectiu que no acabin a la natura. Un dels mètodes que utilitzen per aconseguir-ho és suprimir combinacions de materials d’embalatge difícils de reciclar. Des de l’Institut Nestlé de Ciències de l’Embalatge s’encarreguen de desenvolupar envasos funcionals.
  • Mahou San Miguel: l’empresa cervesera espanyola anunciava aquest any que retirava el plàstic d’envasos i embalatges de 12 marques i productes diversos. D’aquesta manera, les famoses anelles que mantenen juntes les llaunes ja no seran de plàstic, sinó de cartró.

En definitiva, és important que les empreses facin un gir en la seva activitat per apostar per noves línies de producte que eliminin el plàstic d’un sol ús. Materials com el cartró, la cel·lulosa, el bambú i fins i tot la fusta es posicionen en la llista com a bons substituts dels polímers. Per substituir els plàstics d’agrupació de packs, el cartró estucat és una alternativa a considerar i ja en ús.

Augment de l’interès per al reciclatge durant el confinament

L’augment del temps lliure durant el confinament ha despertat l’interès dels ciutadans per coses per les quals, fins ara, no s’havien preocupat. Entre elles hi ha el reciclatge o com fer-ho de manera correcta i així ho demostren les dades registrades a A.I.R-e, el bot de reciclatge virtual desenvolupat per Ecoembes. Aquest assistent virtual ha rebut durant el primer mes de confinament un total de 43.500 qüestions, la qual cosa es tradueix en un augment del 45% de les preguntes diàries pel que fa al mesuratge dels mesos anteriors. 

Davant d’aquesta allau de qüestions, és evident que aquelles relacionades amb el coronavirus hi tenen un protagonisme rellevant. Per exemple, 500 preguntes incloïen la paraula “guants” i unes altres 174 el terme “mascareta”. Això confirma el creixement de l’interès dels espanyols per aclarir alguns dubtes sobre reciclatge. Cal recordar, que tant les mascaretes com els guants s’han de dipositar en el cubell de restes, és a dir, en el contenidor gris, no al groc ni al blau.

Pot interessar-te: L’impacte del canvi climàtic a l’empresa: finances sostenibles

Fotografia de Clay Banks a Unsplash
-Temes relacionats-
up