Mascaretes: un negoci rendible? | EDE
movi-image-lainformacion-mascarillas-negocio-rentable-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

Mascaretes: un negoci rendible?

Wed Jul 15 09:10:13 CEST 2020

L'obligatorietat d'ús fa que la demanda d'aquest element no deixi de pujar, i el converteix en una via de negoci per la qual cada vegada aposten més empreses

La crisi ocasionada per la pandèmia de la COVID-19 i la nova normalitat han suposat molts canvis per a la població espanyola. Un d'ells és l'ús de la mascareta que, des del passat 21 de maig, i per ordre del Ministeri de Sanitat, és obligatori en la via pública, en espais a l'aire lliure i en espais tancats d'ús públic sempre que no es pugui mantenir una distància de seguretat de dos metres. Una situació fins i tot més restrictiva en algunes comunitats autònomes, com Aragó i Catalunya, on el seu ús és obligatori fins i tot si es pot mantenir la distància.

Posar-se aquest element de prevenció i higiene s'ha convertit en un gest quotidià per a tots els espanyols i així ho reflecteixen les dades: només el mes de maig, segons un informe de la consultora de salut HMR, les farmàcies van vendre 42,5 milions d'unitats de mascaretes de tota mena, cosa que suposa un negoci de més de 100 milions d'euros.

A aquestes dades cal afegir-hi les vendes que s'han realitzat més enllà de les farmàcies, a través de botigues, supermercats i fins i tot plataformes digitals com Amazon. A més, si amb l'inici de la crisi, moltes firmes van fer un pas solidari al front i van posar els seus recursos al servei de la fabricació de mascaretes, com seria el cas de Capitán Denim, en aquesta nova realitat, cada cop són més les marques que han passat a comercialitzar aquest producte i han llançat col·leccions pròpies.

La cadena de supermercats Lidl, per exemple, va treure a la venda una col·lecció amb dissenys d'Agatha Ruiz de la Prada que es va exhaurir en un sol dia (del que es recapti donarà 250.000 € a Save the Children per a projectes socials); la marca catalana Mango també es va llançar a la producció massiva de mascaretes; i fins i tot grans cases de moda com Louis Vuitton (que en el seu moment van convertir els seus ‘ateliers’ en tallers de bates per a hospital) tenen la seva pròpia col·lecció d'aquest nou accessori amb un preu que oscil·la entre els 80 i els 100 euros.

Regulació i producció 

La forta demanda -amb l'arribada de la pandèmia es va disparar fins a un 10.000%- d'aquests elements ha obligat moltes empreses a reorientar la seva activitat, al principi per la necessitat de material per als sanitaris i ara per la possible rendibilitat de negoci. A la Xina, per exemple, durant els dos primers mesos de 2020 es van registrar 8.950 nous productors de mascaretes.

Si bé el preu de les higièniques no reutilitzables està regulat pel Govern (0,96 euros per unitat) i la possibilitat d'obtenir benefici és més ajustada, existeix un ampli mercat en les mascaretes reutilitzables. El cas de Kitovirus és un bon exemple, ja que va néixer com una botiga en línia de mascaretes infantils que va començar amb una inversió inicial de 500 euros i ha venut unes 25.000 unitats en un mes. Un altre exemple és el de la confederació Moda España, que compta amb la llicència de l'Agència Espanyola de Medicaments per fabricar material sanitari i la producció mensual de la qual se situa entre 1,5 i 1,75 milions d'unitats.

Sobre la fabricació d'aquestes, el Ministeri de Treball va publicar una guia sobre la seva producció: la mascareta amb filtre de partícules i la mascareta autofiltrant han de complir el Reglament Europeu 2016/425 pel que fa a equips de protecció individual (EPI). La mascareta quirúrgica, per la seva banda, s'ha de cenyir a la Directiva 93/42/CEE, relativa als productes sanitaris; i la mascareta dual, a ambdues normatives. Per a la mascareta higiènica, no s'aplica cap reglamentació, però ha de complir amb l'Especificació UNE 0064-1.

Tipus de mascaretes i ús

Les mascaretes protegeixen de la potencial contaminació de la saliva, ja que encara que l'OMS planteja ara que la COVID-19 es pot contagiar per l'aire, la investigació científica assenyala que la via principal de contagi són les gotes respiratòries que expel·leix una persona infectada quan tus, esternuda o parla.

Encara que el seu ús és obligatori per a tota la població més gran de 6 anys, existeixen algunes excepcions:

- Persones que presentin algun tipus de dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per l'ús de mascareta o l'ús estigui contraindicat per motius de salut degudament justificats.

- Desenvolupament d'activitats en què, per la mateixa naturalesa d'aquestes, resulti incompatible l'ús de la mascareta, com la ingesta d'aliments i begudes o quan se surt a córrer o es va en bicicleta.

- Causa de força major o situació de necessitat.

Per altra banda, algunes regions han decidit establir normes addicionals: a Galícia, Ordizia (País Basc), Balears, Andalusia, Aragó, Extremadura, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Múrcia i Catalunya el seu ús és obligatori en tot moment i a tot arreu, a conseqüència dels últims rebrots de coronavirus, independentment que es pugui respectar la distància de seguretat. En cas de no portar-la posada, les multes ascendeixen a 100 euros.

El Ministeri de Consum estableix tres classificacions en el tipus de mascaretes: higièniques, per a persones sanes; quirúrgiques, per a persones simptomàtiques o asimptomàtiques positives; i mascaretes EPI, per aquells que estan en contacte amb persones simptomàtiques o positives de COVID-19. En els tres casos, no s'ha d'utilitzar durant més de 4 hores, ja que perd eficàcia, i si s'humiteja o deteriora per l'ús, es recomana substituir-la per una altra.

Si es tracta de mascaretes reutilitzables -com les fetes a casa de tela- es poden netejar de tres maneres, segons recomana el Ministeri de Sanitat: amb detergent normal i aigua entre 60 i 90°C (cicle normal de rentadora); submergint les mascaretes en una dissolució de lleixiu 1:50 (20 ml de lleixiu, 980 ml d'aigua) amb aigua tèbia durant 30 minuts i rentar, posteriorment, amb aigua i sabó; o amb la utilització de qualsevol dels productes viricides autoritzats pel Ministeri de Sanitat per a ús ambiental i després d'això, la rentada de la mascareta amb aigua i sabó per eliminar-ne qualsevol resta química.

Des de l'OMS recorden que abans de procedir a posar-se una mascareta cal rentar-se bé les mans, amb aigua i sabó o amb un desinfectant, i posar-la sempre des dels elàstics, sense fregar la part de tela. En treure-la, cal assegurar-se sempre que està allunyada de la cara i de la roba en tot moment i llençar-la dins d'una bossa de plàstic tancada.

 

Fotografia de De an Sun a Unsplash
-Temes relacionats-
up