Més vehicle propi i menys transport públic: així es mouen els ciutadans a les grans ciutats | EDE
movi-image-mas-vehiculo-propia-menos-publico-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

Més vehicle propi i menys transport públic: així es mouen els ciutadans a les grans ciutats

Fri Nov 20 14:30:17 CET 2020

Des que va començar la pandèmia, l'ús del cotxe privat s'ha situat per sobre que el del transport públic, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell

Tancaments perimetrals de barris, ciutats o comunitats autònomes. Les mesures que restringeixen les entrades i les sortides de zones concretes no han deixat de succeir-se amb l'objectiu de contenir la taxa de contagi. Si a aquesta situació se li afegeixen dos factors: la por dels ciutadans a contraure el virus i la implementació del teletreball, s'obté un mapa en el qual els patrons de mobilitat han canviat considerablement. I no només ho han fet a causa de la reducció en el nombre de desplaçaments, sinó també pel fet que també han variat les formes de fer-ho.

Amb aquest context, l'activitat del transport a Espanya al setembre suposa aproximadament la meitat de la que es va registrar al mateix període de l'any passat. En concret, representa el 57 %, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real l'evolució econòmica gràcies a les interaccions amb terminals de punt de venda (TPV) del banc. Com que s’ha escurçat el període de temps en els últims set dies, setmana que va coincidir amb el pont del Dia de la Hispanitat, l'activitat representa el 53 %; una disminució provocada, principalment, per l'ampliació de les mesures de restricció de la mobilitat a tot el país.

Malgrat tot, segueix havent-hi gent que necessita desplaçar-se per anar al seu lloc de treball i també hi ha localitats on no hi ha un registre de contagis elevat i, per tant, no tenen limitada la mobilitat. La pregunta és: com ho estan fent? Les dades reflecteixen un canvi de tendència, ja que un 48,5 % dels espanyols han canviat els seus hàbits de mobilitat a causa de la pandèmia, segons l'enquesta sobre hàbits i canvis realitzada per la plataforma Nextdoor, basada en 5.000 entrevistes realitzades al mes d’agost.

Caminar i utilitzar el vehicle privat, les opcions preferides

Caminar s'ha convertit en el mitjà de transport escollit per la població. Seguint amb les dades de l'enquesta esmentada, gairebé un 60 % de la població afirma que camina més que abans. És possible que el bon temps dels últims mesos, coincidint amb el període estival, hagi propiciat aquesta situació, tenint en compte també la preferència de renunciar a passar temps en llocs tancats i concorreguts per la por al contagi.

Però, sens dubte, el fet més rellevant es troba en el vehicle escollit, ja que, des que es va expandir la pandèmia de la COVID-19 a Espanya, el cotxe s'ha situat per sobre del transport públic. Aquest canvi de tendència es mostra de manera clara en el gràfic que Apple elabora gràcies a les dades que recull amb les sol·licituds d'indicacions de la seva aplicació Maps. Mentre que en els mesos anteriors a la pandèmia les dues formes de transport es trobaven en uns nivells similars, l’ús del cotxe ha despuntat i s’ha situat molt per sobre del transport públic; fins i tot l'opció d'anar a peu ha superat aquest últim en diversos moments. Les dades obtingudes de Pulso reforcen aquesta anàlisi comparativa, ja que al setembre l'evolució de l'ús del cotxe a tot el país va arribar al 75 % en comparació amb el mateix període de l'any anterior, mentre que l’ús del metro es va situar en el 59 %. Això sí; en general, l'evolució del sector durant l'últim mes és negativa, amb una caiguda interanual del 10 %.

 

 

 

 

 

 

 

movi-image-mas-vehiculo-propia-menos-publico-grafico-1

 

 

 

 

 

 


 

Font: Informe de tendència de mobilitat d'Apple

Aquest canvi en els consumidors pot suposar un estímul comercial per al sector automobilístic i, en concret, per a fórmules com el renting. La idea de disposar d'un vehicle propi, o com si ho fos, suposa garantir més seguretat pel que fa a la higiene que les altres opcions de transport compartit. «Hem vist com la demanda del renting entre particulars ha augmentat, no només per la por al contagi en transports col·lectius, sinó també per la incertesa de l'escenari laboral que comportarà nous models de mobilitat motivats pel teletreball. Sota aquest prisma, el repte dels operadors de renting és el de transformar la mobilitat, adaptar-la a aquesta 'nova normalitat' i flexibilitzar molt més els models per adaptar-los a les necessitats reals», afirma Ricard Castells, director comercial de Renting Auto. 

Pot interessar-te: Així són els ajuts a particulars i empreses per renovar el vehicle


Madrid aposta pel cotxe i València pel transport públic

Si s'observen les dades per comunitats autònomes, es pot comprovar que hi ha una diversitat de preferències a l'hora d'escollir com moure’s. Per exemple, a la Comunitat de Madrid es manté la mateixa línia que a la del conjunt de l’Estat. Les dades obtingudes per Apple situen l'ús del cotxe per sobre del transport públic des de mitjan mes de març. Les dades de Pulso mantenen aquesta visió durant els últims sis mesos i, per exemple, al setembre l’ús del cotxe es va situar en un 88 % davant d'un 59 % del metro.

No obstant això, a la Comunitat Valenciana la tendència és a la inversa. Segons Apple, els usuaris busquen més informació sobre els desplaçaments en transport públic des del mes de juliol, quan aquest mitjà va aconseguir la primera posició. A més, Pulso mostra dades similars, ja que, per exemple, a la ciutat llevantina el tren se situa en un 80 % al juliol, un 84 % a l'agost i un 91 % al setembre respecte del mateix període de l'any anterior; mentre que el cotxe registra unes xifres inferiors, del 67 %, 60 % i el 75 %, respectivament.  

 

 

 

 

 

 

 

movi-image-mas-vehiculo-propia-menos-publico-grafico-2

 

 

 

 

 

 


 

Gràfic: Evolució de l'activitat del sector del cotxe a València en els últims sis mesos, comparada amb el mateix període de l'any anterior. Font: Pulso

Els taxis, lluny de recuperar els nivells anteriors a la pandèmia

Per als taxistes, la recuperació està sent molt lenta. El fet que hi hagi menys activitats d’oci, menys turisme i menys congressos i actes d'empreses ha deixat molts taxistes sense passatgers i, com a conseqüència, s'ha produït una caiguda brusca en els ingressos. Segons les últimes dades oferides per la Federació Espanyola del Taxi (Fedetaxi), les pèrdues acumulades del sector ja superen el 67 % de la facturació en l'àmbit nacional, i s’han disparat fins al 90 % a les zones turístiques. Amb la informació que recull Pulso es pot veure que fins al mes de juliol les caigudes eren superiors al 50 % interanual. En els dos últims mesos, encara que amb un lleuger augment, aquesta xifra se situa encara molt per sota dels nivells registrats el 2019; d’un 61 % a l'agost i un 60 % al setembre..

Totes aquestes dades de mobilitat aniran canviant segons vagi evolucionant la pandèmia i la implementació de les mesures restrictives. Potser aquesta situació es pugui aprofitar com una experiència per adaptar les ciutats al concepte «de ciutats intel·ligents» i reforçar la idea d'una urbanització més sostenible i inclusiva. L'objectiu és aconseguir que l'accés als sistemes de transport sigui segur, assequible, accessible i sostenible per a tothom i millorar la seguretat viària, tal com es recull a Ciudades y comunidades sostenibles, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) de l'Agenda 2030.

Fotografia de Marcus Castro a Unsplash
-Temes relacionats-
up