movi-image-mexico-oportunidades-inversion-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

Mèxic: oportunitats d'inversió per a les empreses espanyoles

Mon Jun 14 12:33:08 CEST 2021

Tot i la duresa amb què la COVID-19 ha colpejat la població mexicana, les perspectives de creixement de país estan per sobre del 5 % per a finals de 2021

L'arribada de la COVID-19 a Mèxic va provocar una caiguda del 8,5 % del producte interior brut (PIB) el 2020, el descens més gran registrat des de la Gran Depressió, també coneguda com la Crisi de 1929. Una baixada que ha afectat, principalment, el sector industrial i el sector serveis però que, gràcies al suport del seu país veí i gran benefactor, els Estats Units (EUA), no ha impactat significativament en el deute públic del país. Aquest va augmentar un 9 % l'any passat, mentre que la mitjana de Llatinoamèrica va ser del 10,8 %, «la qual cosa és una bona dada per a les finances del país», va destacar Ignasi Zubiría, sotsdirector general de Banca d'Empreses de Banc Sabadell Mèxic, en el webinar Mèxic: oportunitats d'inversió per a les empreses espanyoles, organitzat per HUB Empresa i Solucions Internacionals de Banc Sabadell.

Gràcies a l'estímul fiscal que ha suposat l'ajuda dels EUA a la recuperació de l'economia mexicana, les previsions de creixement han augmentat: Moody's o JPMorgan estimen un creixement de l'economia del país per sobre del 5 %, tot i que s'espera que no es recuperin els nivells del PIB previs a la pandèmia fins a finals de 2022. A més, hi ha més optimisme respecte al ràting de Mèxic ja que, ara com ara, un 38 % espera que no perdi el grau d'inversió durant el mandat d'Andrés Manuel López Obrador, en comparació amb el 26 % que afirmava el mateix l'octubre de 2020, comenta Zubiría.

Oportunitats d'inversió en el sector agroalimentari mexicà

Una de les grans oportunitats d'inversió del país llatinoamericà és el sector agroalimentari, que encadena nou anys de creixement consecutiu per sobre del nivell de l'economia nacional, «i aquest any, no serà una excepció», segons assenyala en el webinar Carlos Hurtado, director d’Agronegocis de Banc Sabadell Mèxic.  Tot i la crisi sanitària i econòmica, l'any passat aquest sector només va caure un 0,4 % (va ser el menys colpejat pels efectes de la pandèmia) i, de cara a 2021, s'espera un creixement del 3,4 % en el volum de producció en comparació amb l'any anterior.

Tot i la crisi sanitària i econòmica, el sector agro només va caure un 0,4 % l'any passat; va ser el sector menys colpejat 

Pel que fa al valor d'aquesta producció, s'estima que arribarà als 36.400 milions de dòlars, la qual cosa suposa un 11,4 % més que el que es va generar el 2020. «Això vol dir que hi ha algunes condicions de la recuperació econòmica que fomentaran les agroexportacions (Mèxic és el vuitè exportador mundial en aquest sector), per seguir amb aquesta balança agroalimentària positiva», comenta Hurtado.

Pot interessar-te:  Així es dibuixa el nou escenari del comerç internacional en l'etapa post-COVID-19

Dins del sector agro, els hivernacles de mitjana i alta tecnologia representen una «gran oportunitat d'inversió per produir allò que el mercat demanda», segons comenta Hurtado, ja que del total de la superfície amb què compta Mèxic per a cultius, només el 20 % disposa de sistemes de reg i l'agricultura protegida en hivernacles amb prou feines és del 0,1 %. A més, la seva proximitat amb els EUA i la seva creixent dependència en alguns productes, ja que «consumeixen pràcticament tot el que Mèxic produeix en el sector hortofructícola: som el seu productor principal de pebrots, cogombres i tots els fruits que ells denominen berries», fa que la demanda estigui assegurada.

Fortaleses i debilitats

Per a molts analistes, entre els quals s'inclou María José Chaguaceda, analista de risc país de la Companyia Espanyola d'Assegurances de Crèdit a l'Exportació (CESCE), les polítiques fiscals que està duent a terme el president López Obrador per lluitar contra la pandèmia en matèria fiscal han estat «insuficients» i poden augmentar les desigualtats socials a curt termini.

Això ha fet que Mèxic se situï «molt per sota» de la resta de països de la regió i del món, comenta Chaguaceda. Per això, els problemes de liquiditat es poden convertir en problemes de solvència amb el tancament de diverses empreses, ja que molts empresaris han demanat més suport al Govern.

Pot interessar-te:  Amèrica Llatina busca reprendre el camí del creixement com a pol d'atracció per a les empreses

En aquest sentit, el 85 % de les empreses mexicanes identifiquen l'aspecte financer com un dels reptes més grans. Davant de les afectacions en el flux d'efectiu i de liquiditat causat per la crisi, poden sorgir despeses no pressupostades, la qual cosa podria dificultar-ne la gestió. A més, la sol·licitud i la reestructuració de finançament, l'impacte del tipus de canvi i les pèrdues en el canvi de la moneda també poden causar un efecte important en els números de les empreses, com també l'increment de preus de les matèries primeres, segons es desprèn de l'informe 'Principals reptes de les empreses a Mèxic davant la COVID-19', elaborat per Deloitte.

No obstant això, Mèxic compta amb valors segurs que garanteixen un futur positiu, com és la seva proximitat geogràfica amb els EUA, país que ha ajudat en gran manera a pal·liar les conseqüències de la COVID-19 a Mèxic i amb el qual s'han reduït les incerteses pel que fa a la relació entre tots dos països arran de la victòria de Joe Biden. A més, és membre del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica de Nord (NAFTA, per les sigles en anglès), així com de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), i compta amb una destacada obertura exterior.

 

Fotografia d'Hugo Entrepreneur a Pexels
-Categories i etiquetes-
up