Mobilitat, habitatge i turisme: l’impacte sectorial del Fons de Recuperació Europeu | EDE
movi-image-movilidad-vivienda-turismo-fre-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Mobilitat, habitatge i turisme: l’impacte sectorial del Fons de Recuperació Europeu

Wed Aug 11 08:27:45 CEST 2021

L'impuls de la mobilitat sostenible i la millora de l'eficiència energètica en els edificis es postulen com els eixos centrals per canalitzar els ajuts de Fons de Recuperació Europeu

Espanya es prepara per a l'arribada dels 70.000 milions d'euros en ajuts directes que li corresponen del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU. Grosso modo, el país opta a rebre 140.000 milions d'euros d'aquest fons en préstecs i transferències, una quantia que equival al 13 % del seu producte interior brut (PIB). El Govern espera que aquest instrument sense precedents en la història europea suposi un impacte del 2 % del PIB en l'economia espanyola durant 2021 i 2023 i que generi 800.000 llocs de treball.

«Estem parlant d'uns volums i d'un repte inèdit en tots els aspectes», assenyala Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, al webinar Fons Next Generation EU: Novetats i impacte sectorial, organitzat a través del HUB Empresa de Banc Sabadell.

De moment, el Govern ja ha presentat les primeres convocatòries per accedir a aquests ajuts. Tal és el cas de NEOTEC 2030, adreçada a modernitzar el teixit empresarial de les pimes. Les comunitats autònomes jugaran un paper molt important en el desenvolupament d'aquests projectes i en la seva implementació, ja que canalitzaran el 54 % dels ajuts directes, que tenen el quàdruple objectiu d'impulsar la transició ecològica, promoure la transformació digital, cohesionar l'economia i la societat i garantir la igualtat de gènere.

Destaquen les inversions en mobilitat sostenible, rehabilitació d'habitatge i digitalització de pimes

El PRTR espanyol destinarà el 70 % dels ajuts a les reformes en matèria mediambiental i digital. Per això, aquests àmbits, que busquen reconfigurar el teixit productiu de país i augmentar la resiliència de les seves economies i societats, concentren bona part de les partides. De les 20 inversions tractores que contempla el Pla, destaquen les dirigides a la mobilitat sostenible, segura i connectada amb 13.203 milions d'euros (19 % del total); la rehabilitació d'habitatges i la regeneració urbana amb 6.820 milions (10 %); la modernització de les administracions públiques amb 4.315 milions (6 %); i el pla de digitalització de pimes amb 4.066 milions (6 %).

Impacte sectorial: del cotxe híbrid al turisme

«Els principals sectors beneficiats, en la mesura que els pilars bàsics d'aquestes inversions són la transició ecològica i la transformació digital, són el de la construcció, el de les elèctriques i el de les telecomunicacions. Tot i que la mobilitat sostenible també guanya molta rellevància, en particular el transport ferroviari», destaca Natalia Domínguez, directora d'Anàlisi Sectorial de Banc Sabadell al webinar organitzat a través del HUB Empresa de Banc Sabadell.

«Els principals sectors beneficiats són el de la construcció, el de les elèctriques i el de les telecomunicacions», Domínguez, Banc Sabadell

Tot i que encara falten detalls per conèixer al voltant de les reformes lligades al Pla i l'obertura de les grans convocatòries, ja van donant-se a conèixer noves dades i projectes. La mobilitat sostenible i la restauració d'edificis condensaran bona part dels 70.000 milions d'euros procedents del Fons de Recuperació Europeu.

El cotxe elèctric ha estat el primer projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) presentat pel Govern. L'ambició és que per 2023 existeixin 100.000 punts de recàrrega per a cotxes elèctrics i híbrids. El pressupost total del Pla Moves, que inclou aquesta instal·lació de punts de recàrrega i els ajuts que pretenen impulsar l'adquisició de vehicles sostenibles, és de 400 milions d'euros.

Així mateix, com a part del pla d'establir zones de baixes emissions en els àmbits urbans, «es preveuen ajuts a les empreses públiques i privades de transport col·lectiu i de mercaderies per a l'adquisició de flotes de vehicles elèctrics i de baixes emissions, així com la instal·lació de punts de recàrrega específics per a aquests», assenyala Domínguez.

D'altra banda, els habitatges són els grans emissors de gasos d'efecte hivernacle i de consum d'energia. Per això, el pla per millorar la seva eficiència energètica se situa en el centre del PRTR.

Per incentivar-lo, el Pla recull desgravacions fiscals en l'IRPF que oscil·laran entre el 20 % i el 60 %, «a més d’ajuts directes, l'import dels quals dependrà del grau d'eficiència energètica que s'aconsegueixi, oscil·lant entre el 40 % i el 85 % de la inversió». L'objectiu final és comptar amb 500.000 habitatges rehabilitats fins a 2026, la qual cosa podria generar 188.000 llocs de feina i un impacte de 13.500 milions d'euros equivalent a l'1,2 % del PIB. «Tot això suposa un impuls important al sector de la construcció en general i al de la rehabilitació en particular», assevera Domínguez.

A més, el pla de digitalització de pimes comptarà amb una eina batejada com a Digital Toolkit, que busca ajudar les empreses que compten amb menys de 50 empleats a potenciar la seva visibilitat a la xarxa, millorar la formació de competències digitals o invertir en ciberseguretat. «És una gran aposta per al salt de digitalització de les pimes», afirma Domínguez.

Pot interessar-te: Com arribarà el Fons de Recuperació Europeu a les pimes?

La conversió cap a un turisme més diversificat, resilient i sostenible comptarà amb 3.400 milions d'euros entre 2021 i 2023. Els quatre pilars d'aquest programa tractor se centren en la transformació del model amb, per exemple, la promoció de paisatges urbans, la millora de serveis o la construcció de passejos marítims. A més, la directora d'Anàlisi Sectorial de Banc Sabadell destaca la intenció del Pla de «potenciar diversos tipus de turisme, com ara el gastronòmic, el cultural o l'esportiu, fet clau per aconseguir una diversificació sostenible de l'oferta al llarg del territori i atreure un turisme amb més poder adquisitiu».  

El Pla dirigit al sector turístic també té com a objectiu elaborar la nova Estratègia de Turisme Sostenible d'Espanya 2030, «la qual pretén orientar l'evolució del sector en la dècada vinent, basant-se en aspectes clau com ara la transició verda i digital, la diversificació i la desestacionalització del sector o l'enfortiment de la qualitat i de la governança», explica Domínguez.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

 

 

 

 

Fotografia de Charlotte Stowe a Unsplash
-Temes relacionats-
up