Muntar un mitjà de comunicació online pas a pas | EDE
movi-image-montar-medio-comunicacion-online-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Muntar un mitjà de comunicació online pas a pas

Fri Oct 04 12:20:23 CEST 2019

Són molts els professionals de la comunicació que han considerat alguna vegada la idea de muntar el seu propi mitjà de comunicació a internet: un projecte online, escrit o audiovisual, que abordi un sector concret de l’actualitat sense renunciar a donar rendiment econòmic. En aquest procés és molt important tenir les idees clares i analitzar els riscos i oportunitats perquè tot funcioni sense desatendre la part financera i aconseguir un mitjà solvent.

Anàlisi de competència i audiència

A continuació, cal confirmar que aquesta idea no és ja al mercat o, si hi és, en quins formats s’ha desenvolupat. És a dir, és necessària una anàlisi detallada de la competència per valorar l’oportunitat del projecte i si realment hi ha un nínxol de mercat. És el moment d’aplicar la coneguda estratègia DAFO: analitzar les febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats del teu projecte concret. Aquesta estratègia d’anàlisi empresarial permet estudiar la situació concreta de la companyia en el mercat en el qual es mou.

En primer lloc, és imprescindible definir quina mena de mitjà de comunicació es vol tirar endavant i determinar quins sectors de l’actualitat es volen cobrir, amb quines seccions o apartats comptarà i com seran les cobertures que oferirà, tenint en compte els avantatges d’immediatesa que ofereix un mitjà online. Per això, és necessari decidir la cobertura temàtica que s’aspira a fer: si és generalista o especialitzada, per exemple en esports, cultura, salut o tecnologia. A partir d’aquí, ja es poden fixar les diferents seccions i tenir una idea més clara de com serà el mitjà.

Després d’aquesta radiografia, s’ha de determinar a quines audiències es dirigeix el projecte, un tret clau per vendre, més endavant, la publicitat en aquest espai: no és el mateix adreçar-se a dones de 65 anys que a joves millennial. Aquesta definició pot fer-se seguint els consells d’especialistes en plataformes online com Prestashop.

Alhora, tenir clar a qui et dirigeixes permetrà ajustar decisions com el tipus i registre de llenguatge (per exemple, més col·loquial i desenfadat) o els continguts (imatges, vídeos, il·lustracions) que acompanyen els articles publicats (més explícits i atrevits o d’un aire més clàssic). Conèixer l’audiència és una part bàsica de l’èxit del projecte. Aquesta delimitació, al costat de la definició del tipus de mitjà i continguts que es tractaran, permet tenir més encert a l’hora d’escollir el nom del mitjà, que ha de donar una imatge sobre quins temes aborda i amb quina perspectiva els tracta: no és el mateix dir-se El Diario de España, que Crónica Rosa de España o España Underground.

Triant plataforma web

Una vegada tenim clara l’orientació quant al contingut, és hora de materialitzar el projecte en la seva forma online. Toca decidir si s’allotjarà en una plataforma preexistent com WordPress o Joomla, utilitzades per nombrosos mitjans internacionals, o si la capçalera estarà en una pàgina web pròpia amb allotjament i manteniment particulars desenvolupada a mida per un informàtic (opció amb un cost molt més elevat).

Les facilitats que plataformes com WordPress ofereixen actualment són un motiu de pes per decantar-se per aquesta opció, sempre més econòmica que la d’un disseny a mida, encara que no són gratuïtes per a plantilles avançades, un espai d’emmagatzematge que suporti el ritme que imposa un mitjà de comunicació i funcionalitats més pro en xarxes socials. Una vegada presa aquesta decisió, és necessari registrar el domini (el nom del mitjà de comunicació) per obtenir una adreça web (per exemple, www.eldiariodeespaña.es). Aquesta opció està disponible a les plataformes esmentades o en webs com NameCheap i GoDaddy.

 

 

movi-image-montar-medio-comunicacion-online-2

 

Buscant la rendibilitat

A partir d’aquest moment, és hora de posar-se a crear els continguts amb un equip de redactors o a títol individual, en funció del pressupost del projecte. D’altra banda, és necessari monetitzar el mitjà de comunicació perquè sigui rendible i fer-ho gràcies a la confiança dels lectors, oients o espectadors (traduïda en nombre de visites).

En primer lloc, cal tenir en compte que la majoria d’usuaris accedeixen a les notícies dels mitjans de comunicació perquè s’hi topen a les xarxes socials; de fet, el 56% dels espanyols usen les xarxes per informar-se, segons l’informe ‘Navegantes en la red’ de l’Asociación para a la Investigación de Medios de Comunicación. També coneixen l’actualitat perquè reben al seu correu un resum periòdic. Perquè això funcioni, cal tenir una estratègia de community management potent i un  e-mailing igual de fort. Hi ha eines molt vàlides per enviar resums de premsa, com Mailchimp, que afavoreixen l’engagement (o fidelització) amb el lector.

Una vegada el nombre de visitants és digne d’esment, arriba l’hora de vendre publicitat a través de plataformes com Google Ads gràcies a les dades llançades per Google Analytics. En aquest terreny, és clau vendre bàners a les empreses amb serveis d’interès per als nostres lectors, de manera que és indispensable conèixer el nostre públic per poder convèncer els nostres anunciants. 

Fotografies d'Hugo Barbosa i Christpher Gower a Unsplash
-Temes relacionats-
up