movi-image-empleo-deuda-publica-fondos-europeos-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

Ocupació, deute públic i fons europeus: els reptes de l'economia per al 2021

23/02/2021

L'arribada de la vacuna contra la COVID-19 a Espanya ha impregnat d'un optimisme moderat les previsions econòmiques, però el país encara té per davant reptes importants

El passat 27 de desembre es va administrar la primera vacuna contra la COVID-19 a Espanya. Un fet que va provocar un tomb en l'estat d'ànim dels espanyols i més optimisme als mercats i a les previsions macroeconòmiques. El mateix Banc d'Espanya, a les dades que va emetre a principis del passat mes de desembre, va millorar les seves perspectives per al creixement i l'ocupació el 2021 i el 2022, amb una pujada del producte interior brut (PIB) prevista per al 2021 d'entre el 4,2 % i el 8,6 % —per sobre de la forquilla del 4,1 % i el 7,3 % que manejava anteriorment.

Per a aquest any, la tendència també es presenta més favorable: l'activitat avançarà entre el 3,9 % i el 4,8 %, davant el rang de l'1,9 % i el 3,3 % que l'organisme havia avançat mesos abans. No obstant això, el Banc d'Espanya no espera que l'economia espanyola recuperi els nivells anteriors a la pandèmia fins a mitjan 2023. 

En aquest context d'optimisme moderat, hi ha diverses prediccions econòmiques per a aquest any que acaba de començar i que dependran, en gran mesura, del ritme de vacunació i de l'impacte del Fons de Recuperació Europeu, entre altres factors. L'opinió dels experts situa l'inici del camí cap a la recuperació a mitjan 2021. Així ho reflecteix, per exemple, l'informe Perspectivas Macroeconómicas 2021 de l'Institut d'Estudis Borsaris (IEB), que també adverteix que Espanya ha estat el país «més colpejat per la pandèmia en termes econòmics». 

Pot interessar-te: Els vectors de la transformació del Fons de Recuperació Europeu


Protegir el mercat laboral

La pandèmia ha tingut un fort impacte sobre l'ocupació i les previsions apunten que durant el 2021 no es produirà un creixement tan intens en la creació d'ocupació —estimada en un +2,9 %—, entre altres raons perquè els treballadors en ERTO que tornin a l'activitat no es registraran com a augment de l'ocupació i les empreses estan operant per sota de la seva activitat productiva, segons assenyala l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE).

L'IEB situa l'ocupació com un dels aspectes més importants de la recuperació, i la clau serà «que no es destrueixin llocs de treball de manera estructural». En aquesta mateixa línia, l'IEE adverteix que la crisi pot tenir un efecte més durador sobre el mercat laboral, tant per la destrucció de part del teixit productiu com per les rigideses de la normativa laboral i la baixa qualificació dels treballadors més afectats per la crisi, que farien que la taxa d'atur continués augmentant el 2021 al voltant de dos punts percentuals respecte de la registrada en el període anterior, i se situaria en nivells propers al 19 %. 

L'impuls monetari i fiscal

Cal destacar que la recuperació prevista per al 2021 comptarà amb el suport de les polítiques macroeconòmiques dels governs i els bancs centrals. Tant la Reserva Federal dels EUA com el Banc Central Europeu (BCE) han assenyalat que els tipus d'interès es mantindran en nivells històricament baixos i que continuaran comprant actius monetaris. «La política monetària duta a terme pels principals bancs centrals es mantindrà en termes ultraexpansius i donarà suport a una provisió de liquiditat que garanteixi que els recursos financers siguin suficients per satisfer les necessitats de l'activitat productiva i l’endeutament públic, minimitzant, al seu torn, el risc d'insolvència», segons l'IEE.

Pot interessar-te: Deflació o inflació: cap on es dirigeix l'economia mundial el 2021?


Deute públic i inversió

En aquest context, un dels principals reptes de l'economia espanyola de cara al 2021 és que els nivells de deute i dèficit no s'incrementin amb la mateixa intensitat que el 2020. Segons el Ministeri d'Hisenda, el dèficit públic va tancar el 2020 a l’11,3 % del PIB, la dada més negativa en la història del país i només comparable amb l’11,28 % registrat el 2009. L'IEE estima que el 2021 aquest indicador seguirà en nivells elevats fins al 9,5 %, condicionat pels augments estructurals de la despesa dels darrers anys. 

Un altre dels reptes als quals ha de fer front l'economia espanyola és dur a terme un aprofitament adequat dels fons provinents de la Unió Europea. Per a l'IEE, un retard en l'arribada dels fons o el seu ús inadequat tindrà un impacte negatiu en les previsions de creixement. A més, assenyala la importància d'evitar l'adopció de polítiques i mesures que siguin un obstacle per a la recuperació de l'activitat, o que dificultin encara més la supervivència de les empreses viables, ja que comprometria el creixement del 2021 i dels anys vinents.

Pot interessar-te: Descobreix les claus del Fons de Recuperació Europeu 

Fotografía d'Alessio Lin a Unsplash
-Temes relacionats-
up