On puc recarregar el cotxe elèctric? Les tasques pendents de la mobilitat sostenible | EDE
movi-image-recargar-coche-electrico-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
4 min del teu temps

On puc recarregar el cotxe elèctric? Les tasques pendents de la mobilitat sostenible

23/03/2021

El futur de la mobilitat entronitza el vehicle elèctric. Tanmateix, la indústria reclama que a la transformació tecnològica i sostenible de les seves empreses l'acompanyi una regulació que fomenti una xarxa de recàrregues fluïdes

El cotxe elèctric emergeix com el vehicle ecològic dominant d’aquesta dècada. És més: Europa aposta per aquest mitjà de transport per canalitzar el seu viatge cap a la neutralitat energètica. Una consigna que la indústria de l'automòbil té en ment des del començament de la dècada passada, tot i no descuidar altres motors com l’ecodièsel o el d'hidrogen als seus plans de producció i als seus projectes d'inversió. Amb tot, a Espanya només hi ha 8.451 punts de recàrrega pública, segons les dades del Baròmetre de l’Electromobilitat de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC) corresponent al tercer trimestre del 2020. Quantitat que complica l'objectiu mínim dels 110.000 que, segons la patronal, haurien desplegar-se per la geografia nacional el 2025 i els 340.000 el 2030. 

Aquestes dades allunyen Espanya —pel seu dèficit actual dèficit en infraestructures— de Noruega, el Regne Unit, els Països Baixos i Alemanya —líders en generació de xarxes de recàrrega a Europa— pel que fa a les metes exigents que ha establert la Unió Europea (UE) que circulin per les seves vies rodades més de 30 milions de cotxes elèctrics al final de la dècada actual. «És poc probable que aquest exercici arribem a la xifra de 100.000 punts que s'han proposat a França», assenyala el document esmentat.

«Malgrat l'àmplia oferta de vehicles disponibles al mercat espanyol, un dels grans esculls que cal abordar és l'escassetat d'infraestructures de recàrrega», José López-Tafall, director general de l’ANFAC

A l’ANFAC, a més, incideixen en el descens sobtat del mercat el 2020 —amb un retrocés de les vendes del 32,3 %—, encara que les matriculacions de vehicles electrificats, híbrids i de gas van augmentar un 24 %. El cotxe elèctric, doncs, continua guanyant pes i presència a Espanya, que ha sortit de l'últim esglaó dels socis comunitaris i que ja ven més que Itàlia, Hongria o la República Txeca. Amb tot, per al director general de l'associació, José López-Tafall, «malgrat l'àmplia oferta de vehicles disponibles al mercat espanyol, un dels grans esculls que cal abordar és l'escassetat d'infraestructures de recàrrega d'accés públic, tant a nivell urbà com interurbà».

Pot interessar-te: Elèctric, híbrid o endollable: quin cotxe liderarà la propera dècada?


El sector demana més regulació 

El canvi de paradigma és inqüestionable, però la realitat del negoci encara està molt lluny d’aquests objectius marcats i tan exigents. Diferents players del sector, des de la patronal de fabricants de cotxes fins a les elèctriques, demanen una regulació a nivell estatal que ordeni el mercat, des de l'adaptació de les carreteres dins a l’establiment de les regles del joc. I és que avui dia, «segueix sense haver-hi normes sobre la recàrrega de bateries en garatges comunitaris ni sobre la potència disponible o si aquesta ha de ser massiva; és a dir, manca un marc regulador que permeti posar en marxa plans estratègics empresarials». 

Serà necessària una inversió d'entre 110.000 i 180.000 milions de dòlars d'aquí al 2030 per satisfer la demanda mundial d'estacions de recàrrega de vehicles elèctrics

Un informe de McKinsey dona la raó a les reivindicacions del sector. «Per aconseguir que més de 50 milions de vehicles elèctrics circulin per les carreteres de tot el món en els pròxims cinc anys, és ineludible que es modernitzin les infraestructures i que les empreses remodelin els seus models productius». L'informe assenyala que serà necessària una inversió d'entre 110.000 i 180.000 milions de dòlars d'aquí al 2030 per satisfer la demanda mundial d'estacions de recàrrega de vehicles elèctrics, tant als espais públics com a les llars. 

La mobilitat és la fita que s’ha d’assolir, de la mateixa manera que la proliferació de punts de càrrega en estacions de servei i en residències comunitàries i privades. Des del punt de vista comercial, «serà necessari establir estàndards de construcció que incloguin projectes de recàrrega per mantenir la demanda de consum cap al cotxe elèctric», diuen els experts d'aquesta firma consultora.

És el moment de comprar un cotxe elèctric?

El Govern incentivarà la compra de cotxes elèctrics fins al 2025 com a mínim fins a aconseguir, segons el Ministeri de Transició Ecològica, que hi hagi una paritat en els preus dels models de combustió i elèctrics entre el 2023 i el 2027. La segona edició del Programa d'Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (Moves) ja va eliminar l'obligació de lliurar un vehicle de més de 10 anys per aconseguir l’ajuda, que oscil·la entre els 4.000 i els 5.500 euros. D'altra banda, la Llei de canvi climàtic, aprovada a la primavera, exigeix la creació de zones de recàrrega de vehicles elèctrics a les estacions de servei, un cost que es valora en 44 milions d'euros. 

A tot això s'uneix l'aportació del Fons de Recuperació Europeu (Next Generation EU), que dota de 64.000 milions l'àmbit de l'automoció i la mobilitat per accelerar la producció de vehicles sostenibles, combustibles alternatius, infraestructures de recàrrega i la renovació de flotes per part de municipis i empreses. A Espanya, el Govern va anunciar el juny de l'any passat el seu propi pla, de 3.750 milions, per incentivar capital en cadenes de valor de mobilitat elèctrica, sostenible i connectada. I el Pla Moves 2021 destina un fons específic de 400 milions per ajudar a comprar cotxes elèctrics i per a crear instal·lacions de punts de recàrrega. 

A més de les ajudes estatals, el rènting pot suposar una opció perquè tant les empreses com els particulars facin el pas cap al cotxe elèctric, i més en un moment marcat per la incertesa. Per a Ricard Castells, director de Vendes Rènting Auto, de Sabadell Rènting, «la por al contagi en transports col·lectius i la inestabilitat del nou escenari laboral, que sembla que continuarà apostant pel teletreball, ha fet incrementar l'interès dels particulars pel rènting». Diagnòstic que corrobora el Fons Monetari Internacional: «Els serveis lligats al consum col·laboratiu al mercat de cotxes estan reemplaçant la inclinació dels conductors d’adquirir-los en propietat, especialment en àrees amb altes densitats poblacionals», i enllaça amb informacions com les del The Wall Street Journal que avancen que la popularitat de la compra de vehicles en grans ciutats de potències industrialitzades «ha passat a millor vida».

Agustín García, president de l'Associació Espanyola de Rènting (AER), remarca que el sector «travessa una revolució industrial mundial», en què «Espanya n’ha de treure profit, a partir de la forta implantació de les seves energies renovables». Tanmateix, per fer-ho —explica— «ha de canalitzar amb molta precisió la regulació cap a la mobilitat». Segons la seva opinió, el 2021 «serà crucial». I no només per dotar el patró de creixement espanyol d'una normativa adequada, sinó per la conjuntura econòmica internacional, en estat mutant. «El rènting pot contribuir a traslladar l'avantatge del cotxe elèctric des de les empreses, on es focalitza el negoci, cap als particulars», afegeix. 

Fotografia de Charlotte Stowe a Unsplash
-Temes relacionats-
up