Paga extra: la teva oportunitat d’estalviar | EDE
movi-image-20minutos-paga-extra-ahorrar-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Paga extra: la teva oportunitat d’estalviar

Fri Nov 22 14:20:02 CET 2019

Les pagues extraordinàries, comunes en els salaris del nostre país, poden servir per alleugerir despeses en moments crítics de l’any, però com es poden convertir en aliades del nostre estalvi?

Siguis treballador o pensionista, el més comú a Espanya és rebre el teu salari en 14 pagues, 12 de mensuals i dues d’extraordinàries, que normalment es reben els mesos de juny i desembre, i amb una quantitat estipulada per conveni. 

Tenint en compte les dates, la majoria dels receptors de les pagues extres destinen la d’estiu a planejar les vacances i a fer front a possibles despeses durant els dies lliures de l’estiu. En el cas de la paga d’hivern, el pensament es dirigeix més cap als regals de Nadal, els viatges per estar al costat dels nostres o els sopars i els dinars que apleguen bona part de la família, i on la despesa acostuma a ser més elevada.

Amb aquestes circumstàncies, molts poden descartar l’alternativa de l’estalvi. Però fins a quin punt és necessari gastar el doble de la nostra economia mensual? Com es pot guardar una part d’aquests diners per engrossir el nostre compte? Aquestes són algunes idees.

Planifica

Tu saps millor que ningú com distribueixes els diners, què és imprescindible i què val la pena. Per aquest motiu, els experts aconsellen respirar a fons i rebutjar la temptació d’utilitzar la paga extra en despeses més enllà de les planificades. Al capdavall, tal com marquen estudis de neuromàrqueting com els de Libet i Johansson, les compres són passionals.

Per això és tan efectiu fer aquest pas cap a la planificació. Preparar un pressupost familiar i utilitzar aliats com ara apps —alguns bancs fins i tot en tenen una de pròpia— t’ajudarà a controlar exactament els números. I és que estalviar està a l’abast de tothom: depèn més de fites, planificació i prioritats. Quan analitzis la teva situació i et marquis un objectiu, guardar una quantitat al mes serà molt més senzill.

Avança’t

És un fet: una part de la paga extra s’invertirà en vacances i regals. Això no és dolent per se, sinó que la complicació arriba quan aquesta despesa es descontrola. Tenir present el que necessitem i triar l’opció més econòmica ens farà més fàcil la tasca d’estalviar dia a dia.

La manera d’evitar que la paga extra s’esvaeixi és fàcil si planifiquem: pensa en aquests regals, vols o allotjaments amb temps. Moltes vegades, organitzar les vacances uns mesos abans ens pot fer estalviar més de la meitat del seu valor. Quant als regals, es poden comprar des de dos mesos abans de les dates assenyalades. Aprofita les botigues en línia i estalvia amb descomptes de fins al 50 %. A més, en el cas dels infants, aquest pas ens estalviarà enfrontar-nos al fet que les joguines que demanin estiguin exhaurides.

Calcula

Pensar en el que pots estalviar és tan fàcil com fer una multiplicació. Si tens en compte els imprevistos i aconsegueixes guardar el total de pagues extres, et podràs plantejar despeses més elevades quan et calgui o, simplement, experimentar la sensació de llibertat de la qual parlava el periodista financer de The Wall Street Journal, Jonathan Clements: si tens diners estalviats, et podràs permetre no preocupar-te’n, amb la relaxació que això suposa

Inverteix

Encara que la idea d’invertir pot semblar limitada a grans patrimonis, la veritat és que destinar la nostra paga extra a inversió pot fer que els nostres estalvis creixin a més velocitat. Segons el teu perfil (descobreix el teu aquí), pots triar diferents tipus d’inversió. Si els teus coneixements sobre aquest tema són limitats, sempre pots optar per un fons d’inversió o per un producte de renda fixa.

Veure la paga extra com una possibilitat d’estalvi és més fàcil que no sembla. N’hi ha prou de ser conscient de les nostres necessitats, de la nostra capacitat de despesa i de les possibilitats que aquest estalvi ens pot oferir. 

Fotografia de La Compagnie Robinson a Unsplash
-Temes relacionats-
up