Per què el Fons de Recuperació Europeu marca una nova era per a la societat i les empreses espanyoles | EDE
movi-image-fondo-recuperacion-europeo-1
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
3 min del teu temps

Per què el Fons de Recuperació Europeu marca una nova era per a la societat i les empreses espanyoles

Wed Nov 11 16:56:20 CET 2020

El Fons de Recuperació Europeu és històric pel que fa a la quantitat de diners que posa a disposició de la reconstrucció del continent, però ho és encara més pels objectius que persegueix: la digitalització i la sostenibilitat. Així, les empreses espanyoles i europees tenen l'oportunitat de presentar projectes que vagin en aquesta línia per sortir reforçades de la crisi.

No hi ha dubte que l'acord assolit per la Unió Europea (UE) per reconstruir Europa després de la COVID-19 és "històric" per la quantitat de diners que destina a la causa, ja que amplia en un 70 % el pressupost previst per la UE per al període 2021-27. No obstant això, "el que és veritablement important és el que persegueix aquest fons: la transformació del teixit productiu cap a la digitalització i la sostenibilitat", tal com va assenyalar Sofía Rodríguez, subdirectora general i economista en cap de Banc Sabadell, al webinar organitzat per HUB empresa titulat “Fons de Recuperació Europeu: oportunitat per a les empreses espanyoles” en què va afegir que "ara és el torn de les empreses de proposar projectes innovadors que vagin en aquesta línia".

 

La COVID-19 ha transformat i accelerat tendències subjacents que ja estaven presents. Per això, atès el gran canvi que ha suposat la crisi sanitària en la societat i en l'ecosistema empresarial, l'economia no tornarà a ser la que va ser i les empreses han de poder enfrontar-se al món que les espera. En aquest sentit, Europa ha reaccionat proposant unes ajudes que, contràriament al que va passar en crisis anteriors, no van destinades als sectors que n’han sortit més afectats, sinó que es destinaran als projectes que millor s'adaptin al full de ruta.

Pot interessar-te: Com puc aprofitar el Fons de Recuperació Europeu


El nou paradigma iniciat per la Unió Europea

Amb l'habilitació del Fons, també s'ha produït un canvi en el component polític i social que ha imperat després de l'última crisi; moment en el qual es va imposar una forta condicionalitat d'austeritat fiscal. Ara el focus "és més positiu i flexible, amb l'objectiu que puguem modernitzar la nostra economia i la societat", afirma Rodríguez.

Pel que fa a aquesta condicionalitat, s'ha de tenir en compte que, tot i que les ajudes es gestionen per via pressupostària, no deixen de banda el Semestre Europeu, per la qual cosa, a més de dedicar els fons a la sostenibilitat i la digitalització, s'han de complir les recomanacions de reforma que emet la UE. És a dir: millorar l'estructura anticorrupció, la lluita contra el blanqueig de capitals, la coordinació de les administracions públiques, el sistema de pensions o l'abandonament escolar primerenc, entre altres aspectes en el cas espanyol.

Com s'ha adaptat Espanya a les mesures de la UE

La UE té uns objectius molt clars i la CE ha elaborat una guia minuciosa per orientar els estats membres sobre com han d'emprar el Fons de Recuperació Europeu. El Govern d'Espanya "ha recollit el guant i ha anunciat que destinarà el 37 % dels fons a la transició cap a la sostenibilitat i, el 33 %, a la digitalització". Aquests percentatges suposen "més del que demana Europa", assenyala Rodríguez.

En aquest sentit, la gran pregunta és quan estaran disponibles els fons. I la resposta és que encara no ho estan, ja que cada país ha d’enviar primer el seu Pla de Recuperació i Resiliència (Espanya el va presentar el dia 7 d'octubre). Després del seu enviament formal, la Comissió Europea té dos mesos per donar-lo per bo i el Consell Europeu un mes addicional, de manera que a finals de març podria estar tot aprovat. No obstant això, hi ha una forma d'avançar-los: incloure'ls en els pressupostos. En aquest sentit, Espanya vol anticipar 27.000 milions d'euros d'aquesta manera, i això suposaria comptar amb aquests diners en l'economia real. En aquest moment, una de les claus de l'èxit de l'aplicació d'aquests fons, per a Rodríguez, és que "arribin a tota l'economia productiva i a totes les pimes", ja que, afegeix, "sense elles, no hi haurà transformació".

Com poden accedir les empreses als ajuts

Un dels esculls amb què es pot trobar l'adaptació dels fons a l'ecosistema espanyol és la gestió operativa. L'import dels fons és tan elevat en només tres anys, que una de les grans preocupacions és com es gestionarà una quantitat de diners tan alta i com arribarà a les empreses. En aquest sentit, la discussió que s'ha obert gira al voltant de la simplificació dels tràmits públics i la col·laboració amb el sector privat. 

Si bé encara no es coneixen els detalls de com serà el procediment mitjançant el qual les empreses accediran o tindran la possibilitat d'optar a aquests ajuts, la veritat és que les entitats bancàries aporten objectivitat i criteris ben definits en el procés i poden exercir d'assessors, tal com han fet durant els últims mesos. Així, tal com afirmava José María Roldán, president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), "la banca pot fer de pont entre els fons europeus, que poden trigar a arribar, i així evitar retards innecessaris i completar aquest finançament per multiplicar-ne els efectes".

Fotografia de Markus Spiske a Unsplash
-Temes relacionats-
up