Per què el meu negoci ha d’apostar per productes ‘eco’? | EDE
movi-image-negocio-apostar-eco-1
Envia'ns suggerències
Sostenibilitat
3 min del teu temps

Per què el meu negoci ha d’apostar per productes ‘eco’?

Mon Sep 16 12:30:46 CEST 2019

Els productes ‘eco’ destaquen en tots els sectors de l’economia

Els últims anys hem estat testimonis de com el sector dels productes ecològics i biològics està fent-se un forat important en el mercat de consum.

El que va començar en exclusiva amb productes d’alimentació ecològica i producció local s’està estenent a altres sectors, com el tèxtil o el de la cosmètica natural, i aconsegueix xifres molt prometedores.

L’alimentació ‘eco’, excepció de l’alentiment del consum

Així com certs productes pateixen una disminució en la demanda de consum, sembla que els aliments de producció ecològica queden fora d’aquesta tendència.

Segons dades de la consultora Kantar Worldpanel, 6 de cada 10 llars consumeixen alguna mena de producte ‘eco’ o ‘bio’. En total, una mitjana de 10 milions de llars al nostre país.

La consultora Nielsen també destaca aquests productes com “un dels motors de creixement en gran consum”. El nostre país és líder europeu en aquest tipus de producció i ha entrat al top ten mundial de consum.

De l’alimentació, a la resta de sectors

Sabates, joies, roba, cosmètica natural, turisme... Avui dia l’oferta existent ja ens permet anar vestits i empolainats amb productes de procedència orgànica respectuosos amb el medi ambient.

Segons el cercador de moda global Lyst, al nostre país les cerques de marques de moda sostenible van augmentar un 60% l’any 2018 respecte a l’any anterior. Inditex és un gran exemple que també se suma a la tendència ‘eco’.

Fins no fa gaires anys, la roba ‘bio’, i més concretament el seu disseny, anava vinculada al veganisme i a pràctiques com el ioga, però avui arriba a un públic ampli i a tendències de moda ben diferents.

Quines són les causes d’aquest boom ecològic?

Les noves generacions, com els millennials, són sense cap mena de dubte els grans impulsors d’una consciència mediambiental sostenible. D’altra banda, els productes ecològics ja no són exclusius de petites botigues especialitzades, sinó que les grans superfícies han entrat en aquest nínxol oferint tota mena d’articles responsables, amb la fidelització d’aquest públic en el punt de mira.

Conservar la fertilitat del sòl, reconstruir-lo de forma natural, no fer servir productes químics que perjudiquin el medi ambient i la nostra salut, gestió sostenible de plagues i rotació responsable d’aqüífers són alguns dels principis pels quals advoca l’agricultura ecològica.

A més, i a causa de l’increment d’al·lèrgies alimentàries i també dermatològiques, cada vegada són més els que se sumen a la compra de productes amb etiqueta ‘eco’.

Precisament, els segons articles biològics preferits pels consumidors són els que entren en contacte directe amb la pell. Aquí hi ha tota mena de cosmètics, peces de vestir d’origen orgànic, calçat, etc. Però també productes d’higiene i neteja de la llar, com sabó de rentar plats, detergents o suavitzants per a la roba.

 

 

movi-image-negocio-apostar-eco-2

 

Com diferenciar un producte ecològic del que no ho és?

Al nostre país, la producció ecològica està regulada des de l’any 1989, però no va ser fins al 1993 quan va entrar en vigor el primer reglament comunitari.

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació informa que en tots els productes de producció ecològica hi ha de figurar un distintiu amb el logotip imprès de la Unió Europea, el codi numèric de l’entitat de control i els termes específics de producció ecològica.

La normativa europea pretén homogeneïtzar un sistema de producció més net, amb menys químics i respectuós amb la cria d’animals i amb la vida al planeta.

Un futur prometedor

La producció ecològica s’ha multiplicat per 40 els últims 25 anys. En comunitats com Catalunya, els productors especialitzats han crescut d’una mica més de 200 a gairebé 4.000.

Cada vegada més, el comportament del consumidor fuig del fast-fashion, i això fa créixer la demanda, però també l’oferta. Els dissenyadors i empresaris són cada cop més conscients de les necessitats actuals del planeta i de les dels seus potencials clients.

Per la seva banda, els negocis existents es plantegen la transformació dels seus productes i busquen alternatives saludables, de qualitat i sostenibles, i els de nova creació aposten per introduir l’etiqueta ‘eco’ dins de la seva oferta.

Encara que totes aquestes xifres resulten prometedores, actualment a Espanya encara som lluny del consum i oferta d’aquests productes que es pot trobar en altres regions, com el nord d’Europa.

 

 
 
Fotografies de Christian Dubovan i Annie Spratt a Unsplash
-Temes relacionats-
up