Movi-image-negocio-tradicional-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

Per què el teu negoci físic ha de tenir presència a Internet

Les noves tecnologies han obert un món de possibilitats inimaginable fins ara per als negocis físics: un mercat mundial, uns costos molt reduïts i la possibilitat d’administrar-los des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Unes possibilitats ben llamineres per a l’emprenedor que vol posicionar el seu negoci. Les botigues de barri i els establiments tradicionals van sent desplaçats en bona mesura per aquesta tendència, que en el futur s’anirà imposant cada vegada més.

Malgrat això, molts negocis tradicionals encara sobreviuen gràcies a Internet. De fet, al contrari de molts altres casos, ha estat la seva capacitat d’adaptar-se a la xarxa el que els ha servit per continuar vius. Renovar-se o morir, adaptar-se o córrer el risc de desaparèixer; aquests són els principals avantatges d’adaptar el nostre negoci físic a Internet.

Les raons per tenir la teva empresa a Internet

Segons l’última edició de l’Estudi sobre Comerç Electrònic B2C 2017, de l’Observatori Nacional de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (Ontsi), els espanyols ens gastem 31.347 milions d’euros en compres a través d’Internet. Això constitueix una despesa mitjana per habitant de 1.366 €.

La meitat de la població (23 milions d’espanyols) va comprar per Internet el 2017, i aquesta tendència es preveu que continuï creixent els anys vinents. Les raons són variades, però el 71% dels enquestats creuen que hi troben millors preus i el 59% diuen que hi ha més varietat en l’oferta.

No hi ha dubte que Internet és l’aparador ideal per a moltes botigues, però encara n’hi ha moltes altres que són reticents a adaptar-se als nous temps, potser per mantenir l’essència d’un negoci tradicional que tan bons resultats els ha donat en el passat.

Més enllà de les dades purament econòmiques, la presència web té avantatges per a les empreses. N’expliquem algunes.

Millora en la comunicació amb els teus clients

Els canals de comunicació online són molt més accessibles, ràpids i còmodes que els canals tradicionals. De fet, la majoria són bidireccionals, és a dir, la informació es transmet de l’empresa als clients i també a la inversa. Dins d’aquests canals, destaquen les xarxes socials, el correu electrònic o la pàgina web de l’empresa.

Publicitat més àmplia, barata, efectiva i mesurable

La publicitat és imprescindible per a moltes empreses, i a través d’Internet és encara més efectiva. Les raons són diverses, però es poden resumir en les següents:

Accés a un públic objectiu molt més ampli, i fins i tot mundial.

❖ Sol ser més barata que la publicitat tradicional, perquè hi ha moltes maneres de posar-la en marxa.

❖ És més efectiva, perquè s’adreça a un públic molt més localitzat. En general, sabem en tot moment la persona que veu la publicitat i podem oferir campanyes més específiques.

❖ És mesurable i podem obtenir estadístiques del públic objectiu.

Disminució de costos

Més enllà de la reducció de costos derivada d’una publicitat més barata, podem adaptar tots els nostres processos al núvol. Així aconseguirem que els costos es redueixin de forma notable.

Les àrees en què podem actuar són tan importants com comptabilitat, logística, nòmines, materials o comunicació amb els clients.

Augment de la productivitat

La mera presència de les empreses a Internet permet millorar la productivitat dels processos empresarials. Entre els aspectes més importants, destaquem aquests:

Millora dels temps d’atenció al client.

❖ La logística de les comandes i fer-ne el control i el seguiment.

❖ La possibilitat d’aplicar el teletreball.

Compartir arxius i processos entre els empleats.

Accés a nous mercats i consumidors

Internet permet l’accés a un mercat global. A la xarxa no hi ha fronteres, i qualsevol empresa pot vendre els seus productes i serveis a clients que poden ser lluny, fins i tot a milers de quilòmetres de distància.

A més, com que no cal disposar d’un espai físic, el cost de distribució és bastant reduït. Tan sols hem de pagar el cost fins a la destinació.

Més creixement i rendibilitat a l’empresa

Aquest punt està relacionat amb tots els anteriors. Com que els costos que han de suportar les empreses són més baixos, els beneficis i la rendibilitat són més grans, fet que permet a l’empresa atraure nous inversors i, per tant, créixer de manera més ràpida.

En definitiva, posar la nostra empresa a Internet només té beneficis. La majoria d’empreses ja tenen presència a la xarxa, però encara n’hi ha moltes que no han fet el pas. En el futur, és probable que fins i tot hi hagi més empreses venent a Internet que de forma física.

-Temes relacionats-
up