Per què especialitzar el teu taller en cotxes elèctrics | EDE
movi-image-taller-coches-electricos-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Per què especialitzar el teu taller en cotxes elèctrics

Mon Oct 07 12:06:36 CEST 2019

En línia amb l’esborrany de l’estratègia a llarg termini de la UE, l’any 2040 la mobilitat es descarbonitzarà. Almenys és el que estableix l’Avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic. Els vehicles tèrmics que encara segueixin en circulació es retiraran i se substituiran per altres d’elèctrics, que actualment ocupen l’1% del parc en turismes.

Encara que petit, aquest parc no deixa de créixer de forma exponencial. En comparació amb els mateixos períodes del 2018, al gener, febrer i març del 2019 van augmentar, respectivament, un 30%, un 46% i un 65%, segons Anfac. És hora de considerar l’especialització del nostre taller en vehicles elèctrics.

Tots els vehicles seran elèctrics

Tant si la tendència actual es compleix com si s’accelera en la dècada del 2030, la qüestió és que tots els vehicles que circulen pel carrer acabaran sent elèctrics en algun moment. Avançar-se al canvi de negoci es converteix en la millor estratègia de supervivència comercial a llarg termini. Especialment si tenim en compte dos factors molt importants que tractem a continuació.

Els vehicles elèctrics tenen menys avaries

Un turisme elèctric no fa servir oli de motor, ni filtres, ni se li trenca la corretja de distribució o l’embragatge. S’estima que, de mitjana, un vehicle tèrmic té entre 800 i 1.000 peces més, moltes de les quals de desgast.

A més, els pneumàtics i els frens dels vehicles elèctrics sofreixen menys a causa dels frens regeneratius. D’aquí a uns anys, la freqüència amb la qual un turisme acudirà al taller serà molt més baixa que ara. Posicionar-se davant d’aquesta realitat comença a ser urgent.

L’auge del car sharing reduirà el nombre de vehicles

Encara que es desconeix quin límit de penetració tindrà, sí que se sap que el car sharing retira vehicles de la via, uns 20 turismes per cada cotxe compartit, segons dades del sector del 2015. En el futur podrien ser més, i això ha de tenir-se en compte en l’estratègia.

Tallers orientats a sistemes electrònics i bateries

Valorant tot això, els tallers per a vehicles elèctrics necessiten equipament relacionat amb electrònica no present en vehicles de combustió: transformadors, electrònica de potència i la bateria d’ions de liti, la tecnologia més prometedora del mercat.

Les últimes dues dècades, aquestes bateries han multiplicat per quatre el nombre màxim de cicles de recàrrega (de més de 1.000 el 1997 a més de 4.000 el 2016) i han passat de dos a deu anys de durabilitat, fet que no implica que durant aquest temps no es produeixin avaries en els components.

Malgrat tot, serà imprescindible dur a terme una inversió dirigida al diagnòstic i reparació in situ d’aquest tipus de components, ara per ara desconeguts per a molts tallers.

Serveis adreçats a flotes elèctriques

La combinació de cotxe compartit i electrificació és cada vegada més freqüent a les ciutats amb alta densitat de població. A Madrid ja hi ha més d’una desena d’operadors entre turismes, motos i bicicletes, i el parc de turismes de Car2Go (850 vehicles elèctrics), Emov (600), ZITY (658) o WiBLE (500 unitats híbrides) supera els 2.500 automòbils. I és una flota que continua augmentant.

També augmenten les flotes d’empresa i els serveis de rènting, que transfereixen la possessió clàssica al lloguer per dies, hores o minuts. Com que la mobilitat elèctrica dependrà més d’operadors que de particulars, els serveis dels tallers també hauran de tenir en compte aquests nous agents.

-Temes relacionats-
up