Per què les companyies que facin servir intel·ligència artificial estaran més ben posicionades en el nou escenari global | EDE
movi-image-companias-inteligencia-artificial-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Per què les companyies que facin servir intel·ligència artificial estaran més ben posicionades en el nou escenari global

Wed May 20 08:41:34 CEST 2020

L’ús de la IA ja és una realitat per a moltes empreses i pot suposar un element clau per marcar la diferència i sortir reforçats de la crisi, en àrees com ara finances, recursos humans, màrqueting i producció.

Si en alguna cosa són eficients les grans crisis mundials és en alterar ràpidament el panorama empresarial, amb algunes entitats que acaben molt afectades (i, fins i tot, desapareixen), i altres que no només en surten reforçades sinó que poden fins i tot assolir el lideratge del seu sector. En aquest últim grup, solen haver-hi exemples de companyies que en moments anteriors d’incertesa van ser agosarades i van prendre decisions valentes, com ara implementar models disruptius o introduir tecnologies que fins llavors cap dels seus competidors utilitzava, i això va propiciar un avantatge competitiu en el seu mercat. No es tracta de perdre la concentració en la gestió del dia a dia en aquest context, sinó de plantejar com podem diferenciar-nos dels nostres competidors en un panorama incert. I aquí és on la intel·ligència artificial (IA) pot tenir-hi un gran paper.

Per exemple, la conjuntura actual ha accelerat el desenvolupament de les compres en línia per part dels consumidors, en paral·lel al desenvolupament del teletreball. Això implica, segons l’informe de Boston Consulting Group «The Rise of the AI-Powered Company in the Postcrisis World» (‘El creixement de les empreses que fan servir intel·ligència artificial en el món posterior a la crisi’, en català), que moltes empreses hauran de canviar la seva estratègia operativa: d’invertir en concentrar la seva producció en ubicacions de baix cost a invertir en reforçar les seves cadenes de subministrament, de tal manera que puguin arribar a servir en qualsevol punt del planeta en el mateix termini de temps.

I és en aquest context on l’aplicació de la intel·ligència artificial serà immensament valuosa perquè les empreses es puguin adaptar a aquestes tendències, per exemple:

  • Millorant l’ús de robots avançats a les fàbriques per al reconeixement i la classificació d’objectes, i així acabar amb possibles incidències o errors. Precisament, aquesta integració de la robòtica intel·ligent a les plantes permetrà que funcionin les 24 hores del dia els set dies de la setmana, per poder atendre les demandes dels consumidors, que majoritàriament teletreballaran i, per tant, faran les seves comandes en qualsevol moment. 
  • Afavorint el mesurament amb més precisió de les puntes de més demanda al llarg de l’any, cosa que habilitarà la introducció de models de treball just-in-time, és a dir, que les fàbriques treballaran sota comanda del consumidor.
  • Combinada amb altres avenços tecnològics, com l’aprenentatge automàtic (machine learning) o l’anàlisi avançada de dades massives (big data), la intel·ligència artificial ja permet a les empreses detectar nous patrons de consum i, amb això, poder oferir productes hiperpersonalitzats als seus clients.

Et pot interessar: Menys globalització i més digitalització: així serà la nova cadena de subministrament


Acabar amb la incertesa

En el futur, un dels reptes més importants de les empreses serà poder navegar amb èxit en un món ple d’incerteses i on, com a mínim al principi, hi haurà recessió i un alt nivell d’atur. El paper de la intel·ligència artificial pot i ha de ser fonamental en aquest context, per ajudar les empreses a respondre predictivament a una demanda voluble per part dels consumidors, a ajustar-se a possibles interrupcions puntuals en la cadena de subministrament i a adaptar-se, en general, als canvis bruscos en la confiança i les prioritats dels seus stakeholders més rellevants.

Et pot interessar: És el moment de replantejar-se el model de negoci?

Potser la principal utilitat de la intel·ligència artificial en els propers anys, tal com apunten des d’AI Business, és que permetrà a les màquines, de manera cada vegada més precisa, resoldre problemes i posar en pràctica accions que abans només podien fer els humans, però d’una manera completament diferent. Mitjançant l’anàlisi permanent de volums ingents de dades, podran aprendre patrons subjacents, cosa que permetrà que els sistemes informàtics puguin prendre decisions cada vegada més complexes, predir el comportament humà (consumidors) i, cosa encara més impactant, adaptar-se en tot moment a qualsevol canvi social, econòmic o d’un altre tipus que es produeixi.

Des del punt de vista de les empreses, això tindrà un impacte en tres dimensions fonamentals:

  • Redundància de la cadena de valor. La crisi actual ha afectat severament les cadenes de subministrament mundials, i això ha elevat el concepte de redundància en la cadena de valor dins de les agendes de prioritats de les empreses, com a mitjà per reduir el risc i afrontar el pròxim xoc global. Això, però, té un cost significatiu que la IA pot pal·liar, permetent optimitzar els costos de cada fàbrica a través del manteniment predictiu i una millor planificació.
  • Patrons de consum canviants. L’anàlisi de grans volums de dades de la IA, combinada amb les dades massives, servirà per identificar tendències emergents i canvis en les preferències dels consumidors. A més, el disseny generatiu habilitat per a la IA pot identificar de manera autònoma un disseny de producte òptim a partir d’un conjunt de requisits introduïts en el sistema.
  • Formes remotes de treball. Les eines de IA permeten a les empreses utilitzar anàlisis per pronosticar amb més precisió les vendes i els desafiaments operatius, com ara les necessitats laborals i les interrupcions del subministrament.

I els qui temin que la IA potser substituirà el treball humà que no es preocupin, perquè hi ha una cosa en la qual ni tan sols els exemples més nous de chatbots (bots de conversa) o de simuladors ens poden igualar: la capacitat emocional. L’empatia, la generació de sinergies entre equips, la creativitat o la iniciativa individual són paràmetres que cap màquina pot abastar, tal com afirmen des del prestigiós MIT, on asseguren que cap robot podrà arribar mai al nivell d’un artista. 

Cinc usos de la IA que ja es poden implementar

  1. Fer la lectura de dades dels consumidors que visiten una pàgina web per establir patrons de comportament i, així, desenvolupar estratègies comercials, prioritzar campanyes de venda o modificar el disseny dels canals de venda per ajustar-se millor a les seves preferències.
  2. Verificar documents de treball i d’identitat, per exemple, en comptes d’accés en línia de les persones o a l’hora de reconèixer signatures en contractes. També es poden establir reconeixements facials o assegurar que la persona amb la qual estem parlant és qui diu que és simplement escoltant-ne la veu.
  3. Fer tasques administratives tedioses, com ara emetre reemborsaments, cancel·lar comandes o organitzar documents. D’aquesta manera, es pot «alleugerir» la càrrega dels treballadors, que es poden concentrar en altres activitats de més valor afegit. Aquest procés es denomina automatització de processos robòtics (RPA, segons les sigles en anglès) i es combina cada vegada més amb l’aprenentatge automàtic.
  4. Preveure el flux de caixa mitjançant l’anàlisi de dades, cosa que requereix que, efectivament, l’empresa aporti el màxim d’informació perquè la presa de dades sigui representativa i la lectura correcta.
  5. Cobrir les necessitats laborals d’una empresa. En una època com l’actual, on es produeixen més baixes laborals, la IA permet concretar quants treballadors fan falta per tirar endavant la producció i durant quantes hores. D’aquesta manera, fins i tot és possible mesurar el rendiment i la productivitat per operari.
 

La IA a Espanya

Espanya ocupa les últimes posicions a Europa (la 20a de 38 països, per darrere de Xipre, Portugal o Eslovènia, per exemple) pel que fa a empreses que estan desenvolupant activament projectes relacionats amb la intel·ligència artificial, d’acord amb un estudi d’Adecco Group Institute i INSEAD sobre competitivitat global.

Per canviar aquesta tendència, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha publicat un mapa sobre l’estat actual de la IA a Espanya, que inclou 154 empreses i que s’integra dins de l’Estratègia espanyola d’R+D+I, com un dels compromisos del Pla coordinat de la intel·ligència artificial dels estats membres de la Unió Europea.

Sembla que el futur proper serà més encoratjador en aquest camp, tenint en compte que un informe d’IDC Research Espanya i T-Systems pronostica que el 2022 el 40 % de la despesa principal d’IT estarà relacionada amb el núvol, i que aquesta xifra augmentarà fins al 80 % el 2028.

De fet, des d’entitats com Ametic s’afirma que la IA és la gran palanca de transformació per a la reindustrialització de nous negocis a Espanya i que obre un gran ventall de possibilitats per augmentar la productivitat i la competitivitat.

Fotografia de Franck V. a Unsplash
-Temes relacionats-
up