Planificar la «tornada al col·le» dintre i fora de casa | EDE
movi-image-planificar-vuelta-cole-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Planificar la «tornada al col·le» dintre i fora de casa

Thu Oct 15 09:35:24 CEST 2020

El curs escolar és presencial i telemàtic en molts casos. T’expliquem les mesures que cal adoptar en cada un dels dos casos.

La «tornada al col·le» exigeix cada any a pares i mares un gran esforç de planificació i, també, una despesa econòmica important. Comprar tot el material a temps per a la reincorporació a les aules esdevé una cursa de fons. No obstant això, aquest any, el panorama s’ha presentat de manera atípica, igual que ha passat en molts altres aspectes. La COVID-19 continua mantenint el país sencer en un estat d’incertesa, i això ha repercutit en el començament del curs escolar. Les administracions han necessitat molts dies de feina i reunions per traçar un pla d’inici de manera segura per als alumnes.

Cada comunitat autònoma ha desenvolupat els seus plans i protocols per aconseguir que aquesta «tornada al col·le» sigui segura i pugui fer-se al setembre,  encara que sota uns criteris comuns fixats pel Ministeri d’Educació, com l’obligació de dur mascareta per als majors de sis anys. Algunes de les diferències per territoris tenen a veure amb si les classes són presencials, si s’imparteixen de manera telemàtica o semipresencial, o si es combinen els dos mètodes. En aquesta última opció, hi ha, per exemple, la Comunitat de Madrid, on les classes s’impartiran a l’aula fins a 2n de l’ESO inclòs i, a partir de 3r, es faran també telemàticament. Altres mesures dutes a terme són la incorporació escalonada durant el mes de setembre i la definició de ràtios més baixes d’alumnes per classe. Això sí, tot això dependrà, com és lògic, de com avanci la situació epidemiològica.

Trucs per a una tornada econòmica

Llibres, motxilles, roba… L’inici del curs requereix que les famílies facin un desemborsament excepcional. Enguany podria ser fins a un 53 % superior. I és que, segons un estudi dut a terme per Idealo, la semipresencialitat dispararia la despesa fins a 627 euros de mitjana, enfront dels 409 euros de l’any passat. La raó la trobem en que, a més del material habitual, en aquesta ocasió s’haurien de destinar diners a la compra d’aparells tecnològics, com un ordinador, mitjançant el qual els nens puguin seguir les classes des de casa. Per això, és important també seguir alguns petits trucs que permetin estalviar una mica:

  • Reutilitzar: abans de començar a comprar, és important fer una revisió de tot allò que es pugui rescatar de l’any anterior, sigui material escolar o roba. Potser no és necessari estrenar coses de les quals ja disposem.
  • Només allò necessari: en el moment de fer la compra, és molt important dur una llista de les coses que des de les escoles ens han marcat com a imprescindibles, ja que així s’evita comprar coses innecessàries que només faran que l’import total del material sigui superior.
  • Comprar a poc a poc: a causa de la situació actual d’incertesa, no és completament necessari comprar-ho tot el primer dia. Els materials que necessitin emprar des de l’inici sí que s’hauran de comprar, però n’hi ha d’altres que potser estan pensats per a més endavant i es pot esperar una mica abans de comprar-los, sempre després de preguntar-ho als professors.
  • Comparar: abans de fer cua per pagar o de fer clic al botó de comprar és recomanable comparar diverses botigues o llocs web, ja que hi pot haver una gran diferència de preu, cosa que podria suposar un estalvi per a les famílies.

I tot i que això és molt important, la seguretat sanitària encara ho és més. Per això, cal seguir les pautes marcades per les administracions: rentar-se les mans contínuament, emprar la mascareta, no presentar-se a l’escola si es tenen símptomes i no compartir material, roba o menjar.

Et pot interessar: Així pots muntar el teu espai ideal per treballar a casa


Adaptar-se a l’educació en línia

Des de mitjan març, milions d’estudiants a Espanya –i al món– van haver de deixar les aules i desenvolupar la seva educació des de la llar d’una manera abrupta i improvisada. L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha destacat que l’escala i la velocitat mundial de la pertorbació actual de l’educació no tenen precedents i, si es prolonga, podrien amenaçar el dret a l’educació al món. En aquest sentit, tal com ha advertit l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), la tecnologia tindrà un paper vital per al correcte acompliment de l’educació a la llar. La directora d’Educació i Habilitats d’aquest organisme, Tracey Burns, assenyala que cal parar una atenció especial als més vulnerables, no només físicament, sinó també acadèmicament i psicològica. «Totes les respostes han d’estar dissenyades per evitar que s’agreugi la desigualtat educativa i social», afegeix.

Encara que el curs escolar comenci de manera presencial i es mantingui així, cal tenir en compte que tot dependrà de l’evolució de la propagació del virus, per la qual cosa l’opció que els alumnes hagin de tornar a casa forma part de l’equació. Aquesta educació a la llar, coneguda com a homeschooling, encara no està regulada a Espanya, a diferència d’altres països com Portugal, França o Dinamarca, motiu pel qual en molts casos caldrà adaptar-se i planificar-se perquè es desenvolupi de la manera més eficaç possible:

  • Separació de zones: és probable que els nens, si són a casa, tinguin la concepció de temps de lleure i oci. Per això, és convenient dividir l’habitació en dues zones, una per al descans i els jocs i una altra per a l’estudi. Així, sempre tindran un espai relacionat amb el col·legi.
  • Ajustar horaris: a l’educació en línia dels fills s’hi suma el teletreball dels pares. Gestionar això no és tampoc una tasca senzilla, per la qual cosa serà important definir un calendari i que els mateixos nens entenguin aquesta combinació, perquè les tasques es desenvolupin bé i de manera organitzada. A més, els menors estan acostumats a funcionar per mitjà d’un esquema de tasques marcades al col·legi. Si incloem descansos, opcions i una sèrie d’activitats, els pares poden adaptar els seus plans per satisfer les necessitats individuals dels nens. Amb tot, cal ser flexibles i tenir en compte les capacitats de cada fill. 
  • Trobar l’equilibri: els pares amb fills de diverses edats tenen el repte extra d’equilibrar molts plans d’aprenentatge a distància. Un punt fort pot ser delegar tasques en estudiants més grans, ja que la responsabilitat afegida pot ser inspiradora per als nens, encara que se’n queixin. En aquest sentit, també és important mirar d’escalonar les hores d’inici de «l’escola», establint múltiples àrees d’aprenentatge i ajustant el nivell de soroll dels diversos projectes perquè coincideixin en el temps.

 

 

Fotografia d'Angelina Litvin a Unsplash
-Temes relacionats-
up