Podcast: la revolució de l'àudio | EDE
movi-image-lainformacion-podcast-revolucion-audio-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Podcast: la revolució de l'àudio

Fri May 28 10:24:47 CEST 2021

El format d'àudio permet crear continguts amb valor per als oients, que busquen informar-se sobre l'actualitat i aprofundir sobre els seus interessos. A més, les marques troben en els seus continguts una oportunitat per crear llaços íntims amb l'audiència

«L'àudio és el nou vídeo.» Aquest és el mantra que es repeteix des de fa diversos anys en el sector de la comunicació, la innovació i les tendències digitals. El podcast és el nou fenomen de consum mundial, amb un creixement que es manté en alça i que no sembla que hagi de detenir-se a curt termini. Les xifres parlen per si soles: durant el primer semestre de 2020, les escoltes de podcast a tot el món van ser d'un 42 %, d'acord amb l'estudi The State of the Podcast Universe elaborat per la consultora Voxnest. Aquesta xifra va arribar al 25 % al nostre país, és a dir, un de cada quatre espanyols es va enganxar a aquest contingut.

A Espanya, la seva popularitat es va disparar durant el confinament, quan un 38 % dels oients ho va consumir com una forma d'entreteniment, alimentar la curiositat informant-se de temes de diversa índole d'allò més especialitzats. L'estudi de la consultora Ipsos, encarregat per Spotify, a més assenyala que de tot aquest nou públic que es va endinsar en el món dels podcasts l'any passat, tan sols el 55 % ja els escoltava d'abans.

Però, què és el podcast i a què es deu la seva popularitat? El terme ve de la unió de les sigles pod (Personal On Demand) i l'abreviatura de broadcast (Transmissió) i al·ludeix al contingut d'àudio que qualsevol usuari pot descarregar-se en un dispositiu per escoltar-lo en el moment o més tard. El gran responsable de la seva popularitat ha estat l’smartphone, ja que permet a l'usuari accedir a internet a qualsevol lloc i emmagatzemar els seus programes o episodis favorits en la memòria del telèfon o, també, accedir al contingut a través d'una sèrie d'aplicacions.

Íntims, fiables i per a tots els gustos: les claus de l'èxit

La majoria dels oients de podcast prefereixen gaudir-los amb auriculars, ja que el contingut arriba d'una forma molt íntima: els presentadors parlen directament a l'oïda. Igual que succeeix amb la ràdio, aquest format permet una lleialtat de la qual altres canals manquen i, sobretot, permet crear una narrativa d'àudio de valor.

El consumidor valora la informació i l'opinió sobre l'actualitat en els podcasts que escull escoltar

Per a Toni Garrido, presentador del Podcast de Banc Sabadell, que estrena quarta temporada, i Premi Ondas al millor Podcast per XRey, són els oients els que fan atractiu un podcast: «La interacció amb qui està davant ens ajuda a créixer i a aprofundir en la temàtica i en els plantejaments. És extremadament important prestar atenció als que estan a l'altre costat.» A més, el presentador incideix en la importància de la qualitat, on «els millors especialistes i convidats juntament amb els temes més interessants són la millor barreja».

Pot interessar-te: Així es consolida la fórmula de l'èxit del podcast

L'usuari valora la informació i l'opinió sobre l'actualitat en els podcast que escull, perquè desitja informar-se (54 %) i valora la varietat dels temes i les perspectives des dels que s'aborden (53 %), així com la profunditat del contingut que consumeix (51 %), d'acord amb l'enquesta Digital News Report. Aquest interès per aprofundir en temes d'actualitat es reflecteix en el tipus de contingut consumit pels espanyols, ja que els podcasts relacionats amb la salut i l’estil de vida s'han incrementat en un 3.000 % des de l'any 2018, segons l'estudi d'Ipsos.

Espanya és un dels països d'Europa occidental on més internautes aposten per aquest format mensualment, de fet, és el setzè país en una llista compartida amb altres 40 que més escolta podcast, tal com reflecteix Digital News Report. Segons aquestes dades, el 40 % dels espanyols que consumeix notícies digitals són oients de podcast.

Les dades deixen clar que el podcast és el nou rei de l'àudio, però, per què triomfa tant? En un moment en què s'ha restringit el contacte social i els ciutadans necessiten desconnectar d'una realitat estranya, escoltar a algú parlant-los a l'oïda sobre les temàtiques que més els interessen mentre poden dedicar-se a altres tasques és una bona forma d'evasió. A més, els podcasts permeten alimentar l'interès per estar informat sobre qüestions de salut i sobre altres àmbits, així com estar al dia sobre una actualitat en continu canvi.

Una oportunitat de negoci

els podcasts són una eina perfecta per potenciar el valor de marca i una aposta segura de màrqueting. «No és simplement un canal més perquè les empreses comptin quins productes i serveis ofereixen, de quina manera i a quin preu», explica Garrido, «la plataforma del podcast els dona l'oportunitat d'explicar qui són i a què es dediquen, d'on venen i a on van, quina és la seva posició i el seu propòsit, una cosa molt necessària en uns temps en què tots hem d'aportar i compartir».

Les marques ja s'han adonat que aquest format és el futur

Les marques ja s'han adonat que apostar per aquest format és el futur i, el 2020, segons el V Estudi Content Scope, realitzat per SCOPEN per a la Branded Content Màrqueting Association Spain (BCMA), els podcasts van ser el segon format més consumit pels anunciants (30,8 %), tan sols per darrere dels documentals (38,5 %).

Els podcasts permeten una connexió entre marca i persones molt íntima i, si es té en compte que d'acord a l'Estudi Anual d'àudio Online de IAB Spain el 2020 el 70 % dels internautes ja va consumir àudio online de manera diària, l'audiència està més que assegurada.

«El podcast té la capacitat d'acompanyar-te en gran part del teu dia, mentre condueixes, camines, fas esport, cuines, treballes... I, a més, és una fantàstica eina per al desenvolupament personal que alhora et permet aprendre i compartir.» Com a exemple, Garrido parla de la feina que desenvolupa amb Banc Sabadell: «Seria difícil a través de qualsevol altra plataforma o mitjà conèixer d'una manera tan senzilla i directa les idees i les experiències de persones que pateixen la crisi de la COVID-19 igual que tu i que decideixen compartir la seva visió així com les solucions que estan posant en marxa. El valor d'un testimoni així, sense artificis i directe, només és possible obtenir-lo a través de plataformes que no estan subjectes a programacions determinades ni a rellotges de contingut. L'única cosa important en el podcast és tenir alguna cosa bona per explicar.»

Amb aquesta inspiració, a la fi de febrer el Podcast de Banc Sabadell ha estrenat la seva nova temporada. S'hi mantindrà la mateixa línia informativa i formativa en què Garrido conversa amb experts i reflexionen sobre temes com l'estalvi, la inversió, la ciberseguretat, les tendències financeres o les oportunitats de mercat.

En aquest sentit, amb l'objectiu d'acompanyar els seus clients en la presa de decisions, al llarg dels podcasts de Banc Sabadell es recull l'expertise de l'entitat i es posa en comú amb les reflexions i les estratègies de professionals en cada un dels podcasts de les seves quatre temporades.

Pot interessar-te: Podcast: raons que han convertit aquest format en el preferit dels 'millennials'

Aquest format d'àudio és perfecte per generar contingut de marca i millorar la connexió amb els oients, ja que aquest tipus de formats tenen molt bon nivell d'acceptació per part de l'audiència: un 60 % considera que la quantitat de publicitat que s'ofereix avui durant les experiències d'àudio és raonable, segons l'estudi de IAB Spain.

Un 60 % de l'audiència considera que la quantitat de publicitat que s'ofereix al podcast és raonable

Així, les campanyes programàtiques d'àudio són una manera molt més innovadora d'arribar als usuaris assegurant, a més, que serà efectiva. Això passa gràcies al mateix format en què es presenta el contingut, ja que dona lloc a una àmplia varietat temàtica i a un major aprofundiment, mentre es crea un inventari de capítols o episodis entre els quals els oients poden escollir. Per a les marques, l'ús de la data recollida en cada escolta els permet conèixer millor les seves audiències per poder adaptar el seu missatge i aconseguir que arribi de forma correcta.

El podcast és el nou format estrella, tant per als anunciants com per als oients. El 2020 els espanyols van dedicar una mitjana de 18,9 hores al mes a escoltar els seus continguts favorits, segons Voxnest. Salut, ciència, esport, política i cultura van ser les temàtiques favorites, les quals van augmentar entre un 75 % i un 469 %. En el futur, s'espera que la popularitat dels podcasts continuï en augment en una tendència que ha arribat per quedar-se.

 

Fotografia de George Desipris a Pexels
-Temes relacionats-
up