Previsió i liquiditat, claus per a una gestió correcta de la tresoreria en temps de COVID-19 | EDE
movi-image-cincodias-prevision-liquidez-gestion-tesoreri-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Previsió i liquiditat, claus per a una gestió correcta de la tresoreria en temps de COVID-19

Sat Jul 03 12:19:45 CEST 2021

En aquests moments, els experts aconsellen recórrer a les línies ICO

La gestió i la planificació de la tresoreria ha de ser sempre una de les principals comeses d'una empresa. Molt més en un context com l'actual en què la COVID-19 ha afectat profundament sectors empresarials sencers. Previsió, prudència i donar preferència a la liquiditat, especialment en èpoques de crisi, són els consells que comparteixen els experts econòmics. En qualsevol situació, però encara més en èpoques de crisi.

El professor de l'EAE Business School, Gaietà García, ho expressa així: "En determinades empreses, la irrupció del virus ha posat de manifest les conseqüències negatives de no haver planificat de forma eficient i raonable la gestió de la liquiditat de l'organització". La previsió és un factor importantíssim per a aquest expert, perquè "quan es produeix una crisi global com la que s'està vivint, aquelles empreses que no han dissenyat els seus circuits de liquiditat des d'una visió conservadora i a llarg termini pateixen un estrangulament financer de greus conseqüències, almenys en alguns casos".

La importància d'optimitzar processos

El professor de l’EDEM Escuela de Empresarios i CEO de FAI Business Advisory, a més d'assessor financer de grans empreses, Nacho Bueno, apunta que "cal treballar l'equilibri financer en tot moment en combinació amb les metes de l'empresa materialitzades en els pressupostos que s'hagi proposat. Per fer-ho, és important conèixer i analitzar tots els circuits d'informació per ser capaços de detectar ineficiències i dobles esforços que fa la companyia, aconseguir donar valor als seus clients a cada graó de la seva cadena de valor i reenfocar aquestes ineficiències per assegurar el compliment de noves operacions comercials que aconsegueixin augmentar els ingressos". “En aquesta crisi", continua l'expert, que liderarà el webinar Gestió eficient de la tresoreria el 2021 davant dels reptes de la COVID-19, "les empreses que han apostat per invertir els recursos ociosos a digitalitzar el seu model de negoci han aconseguit ampliar vendes apostant pel desenvolupament del canal comercial online o realitzant un servei postvenda que ha aconseguit establir relacions comercials que han donat més fruits dels que es preveien".

Previsió a sis mesos

“La tresoreria en una empresa és clau”, afirma Massimo Cermelli, professor d'Economia a la Deusto Business School. Per això, és vital organitzar-se. “L'important sempre, i més en aquests moments, és tenir una visió a sis mesos com a mínim del flux de caixa, dels ingressos i de les sortides", assegura. "Amb la COVID-19 cal redimensionar aquesta visió a mitjà termini", insisteix.

La preferència per la liquiditat s’ha d’adoptar des d'una mentalitat a mitjà i llarg termini, comparteix García, que argumenta que "no cal oblidar que l'efectiu és un bé molt preuat: qui posseeix liquiditat pot adquirir el descompte; és a dir, el valor en ús de la liquiditat que es té és més gran que el seu import nominal".

Bueno combat, igualment, una estratègia a curt termini perquè "augmentar ingressos sense inversió és molt difícil, i només reduint costos l'equilibri a la nostra caixa és a curt termini. En aquesta última època s'ha aconseguit en part per l'efecte dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i els períodes de carència associats al finançament ICO; però quan aquest efecte desaparegui, les tensions a la caixa s’incrementaran i aquesta situació s’haurà de suplir amb el treball en l'equilibri indicat, a més d'aconseguir l'acompanyament de les nostres entitats financeres per traduir els objectius dels nostres plans de negoci en eines i instruments de finançament que ajudin l'empresa a aconseguir-los".

Així, exposa que treballar constantment l'equilibri i tenir una visió a més llarg termini "s'han de materialitzar en el desenvolupament i implantació per a les empreses que no el tinguin, a més d’estudiar de manera minuciosa el pressupost de la tresoreria, on es controlin diàriament els saldos de tresoreria i s'analitzin detalladament cadascuna de les previsions de cobrament dels seus clients i els pagaments a tots els seus creditors, treballadors, finançaments i obligacions fiscals, detectant els dèficits amb una antelació suficient per negociar els finançaments que li permetin equilibrar la tresoreria i salvaguardar la liquiditat", subratlla Bueno.

Consells pràctics per a una gestió correcta de la tresoreria

Bueno aporta les següents recomanacions útils i pràctiques per afrontar una gestió correcta de la tresoreria en temps de crisi i incertesa:

  • Potenciar la gestió del cobrament de la cartera de clients, enfocant el treball de l'organització a la proximitat amb els clients i les entitats financeres i negociant formes de cobrament més segures, encara que siguin a un termini més llarg, que possibilitin formes de descompte comercial que protegeixin la cadena de valor del negoci.
  • Optimitzar els instruments per sufragar el circulant. Aconseguir el finançament que cobreixi els dèficits temporals de tresoreria és fonamental per tenir sempre liquiditat i atendre els pagaments. Amb l'estudi minuciós dels processos de negoci es podran ajustar les eines de finançament a les necessitats reals que demanen en cada moment els circuits de pagament a proveïdors, creditors, nòmines, assegurances socials i impostos.
  • Invertir temps i recursos a reforçar el control i la gestió financera com un pilar bàsic en la direcció de l'empresa, que aconsegueixi anticipar la informació vital sobre el futur immediat de cada previsió de cobrament i pagament per tal d’evitar tensions en el pressupost de tresoreria de l'empresa.

El professor d'Economia i Finances d'Esade, Jordi Fabregat, afegeix els consells següents:

  • Fer atenció a la gestió del circulant, el que requereix controlar inventaris, existències i clients. Fabregat explica que "cal reduir les existències al màxim per no tenir una acumulació de stock, que perjudica molt la tresoreria, i ajustar tot el possible els terminis amb els clients, perquè no és el mateix un impagament de 5 dies que un impagament de 15 dies". Si el client ha pagat, l'expert aconsella "recuperar immediatament la liquiditat necessària i no destinar aquest pagament a altres coses".
  • Ser més prudents que mai amb el deute financer i ajustar a la baixa les ràtios d’endeutament per fer front a les necessitats de liquiditat.

La variable del deute també és molt important per a Bueno, que manifesta que "si l'empresa té estudiats els seus períodes de cobrament, si els compara amb els seus terminis d'aprovisionament, emmagatzematge, producció i pagament i detecta que hi ha diferències en contra —que paga més tard que el que cobra—, ha d'anar preveient que si creix cada vegada es faran més grans les tensions de liquiditat i necessitarà un nou deute de circulant per aconseguir l'equilibri de la seva caixa".

Bueno afegeix que "si, a més, per aconseguir l'èxit en aquests nous circuits comercials, l'empresa necessita invertir en sistemes, contractacions, mercaderies o equips de producció, tornarà a necessitar finançament o deute a llarg termini. A més de l'estudi de la devolució del que tenia prèviament, caldrà negociar els terminis d’aquest nou deute amb les entitats financeres, compartint-hi la informació de cada línia de negoci per estructurar l'equilibri a la tresoreria de cadascuna d'elles", sosté.

El professor de la Deusto Business School ofereix, al seu torn, dos principis bàsics per comptar amb una tresoreria sanejada:

  • Gestionar i controlar totes les despeses amb la visió a mitjà termini esmentada.
  • Treballar professionalment amb els proveïdors; el que significa "estudiar molt bé els terminis de pagament i no fer-los partícips dels problemes financers de l'empresa quan n'hi hagi, perquè això genera una roda nefasta".

Demanar finançament

Els tres experts coincideixen que un element fonamental de la tresoreria en èpoques d'incertesa és demanar finançament. "Actualment, cal acollir-se als plans d'estímul de finançament a través de les línies ICO que l'Administració ha posat a disposició de les empreses", sosté el professor de l'EAE Business School.

De la mateixa manera opina Fabregat, per a qui els préstecs ICO estan sent de gran ajuda. El professor d'Esade fins i tot anima les companyies a renovar-los "encara que no els necessitin" per tenir liquiditat i fer front a les inseguretats econòmiques que encara són presents. "L'ICO i les entitats financeres han allargat els venciments".

Bueno afirma que treure el màxim partit a les relacions bancàries "és una arma competitiva que ha d'ajudar les empreses a assolir el seu pla de negoci. Cada dia els canvis són més grans i més ràpids, el que augmenta la incertesa i tenir al nostre costat les entitats financeres és clau per esmorteir l'efecte desfavorable que les tensions del nostre entorn puguin tenir en la liquiditat de les nostres empreses".

Cermelli també és partidari de recórrer al finançament i recomana "negociar-lo amb les entitats financeres i, en cas de no poder fer front al deute, gestionar els tipus d'interès aplicables". Ara bé, el professor de la Deusto Business School deixa clar que, per negociar el finançament, "cal dissenyar un pla de contingència i aclarir amb l'entitat financera les opcions si hi ha incompliments".

"Una empresa es valora, des del punt de vista de la liquiditat, no només per l'efectiu de què disposa sinó, a més, per la capacitat d'aconseguir noves línies de finançament", conclou García.

 

 

Fotografia de Miguel Á. Padriñán a Pexels
-Temes relacionats-
up