Puc convertir un local comercial en el meu habitatge? | EDE
movi-image-20minutos-vivir-local-comercial-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Puc convertir un local comercial en el meu habitatge?

Tue Oct 22 14:11:21 CEST 2019

Davant la pujada dels preus de l’habitatge, molts opten per estalviar costos convertint aquest espais en la seva nova llar. Una pràctica per la qual es necessiten diversos requisits perquè sigui totalment legal

Les conseqüències de la crisi econòmica de 2008, el difícil accés a la compra i la pujada del preu del lloguer a Espanya (un 50% en els últims cinc anys, segons dades del Banc d’Espanya) han canviat la manera en la qual la gent busca una llar: cada vegada s’opta més per vies alternatives i econòmiques.

Per què no convertir un local comercial en el teu habitatge? Això és el que van pensar els artistes i ciutadans més bohemis i menys rics del Nova York dels anys 50, que van començar a posar en funcionament aquesta pràctica als barris de Tribeca, el Barri Oest i, com no, el Soho. Amb la seva fórmula, aconseguien un estalvi important en el preu de l’habitatge i transformaven de manera natural el seu espai de treball en la seva llar.

Tot i que la teoria és fàcil, en la pràctica hi ha una sèrie de qüestions que has de tenir en compte abans de portar aquesta alternativa a la pràctica. De fet, un local per se no pot ser considerat com un habitatge habitable. A més, la taxació dels locals és menor que la de les cases, per la qual cosa els préstecs bancaris a l’hora de demanar una hipoteca també seran inferiors als habituals.

És legal viure en un local?

Sí, és legal… però depenent de diversos factors. Per viure en un local, el millor és que vagis a l’ajuntament de la teva localitat i revisis el pla d’ordenació urbana, ja que no en totes les comunitats autònomes es pot obtenir la llicència que canvia l’ús comercial del local.

També has de tenir en compte que hauràs de realitzar un estudi de viabilitat que garanteixi el compliment del Codi Tècnic d’Edificació, així com els estatuts de la comunitat de propietaris. El millor, com sempre, és que comptis amb l’ajuda d’un expert (un arquitecte), així t’asseguraràs que la conversió del local compleix amb els requisits de les autoritats.

Cèdula d’habitabilitat

La cèdula d’habitabilitat és el teu bitllet per fer del local la teva llar. Aquest document, expedit per l’Administració amb l’objectiu de controlar les condicions de salubritat i higiene dels edificis destinats a habitatge i allotjament, és necessari per poder dotar d’aigua, gas i llum a l’espai

El document es necessita per acreditar que un habitatge compleix amb els requisits mínims i el converteix en un espai segur i legal per a la seva habitabilitat. Tingues en compte que en algunes comunitats autònomes aquest document s’ha reemplaçat per l’anomenada llicència urbanística municipal de primera ocupació.

Sense la cèdula d’habitabilitat pots fer front a una quantiosa multa i no podràs empadronar-te.

Procediment

Després d’obtenir la cèdula d’habitabilitat i anar a l’ajuntament per assegurar-te que tot està en regla amb les normes de la comunitat autònoma en qüestió, hauràs d’anar  al notari.

Aquest redactarà una escriptura de canvi d’ús del local i registrarà la propietat com a habitatge, no com a local. Aquests tràmits administratius et suposaran un cost que ronda els 1.200 € i un projecte tècnic podria sumar uns altres 1.500 € al pressupost total.

Com a últim consell, recorda que tots els documents són obligatoris no només per comptar amb els subministraments bàsics, sinó per evitar futures sancions i ensurts.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

-Temes relacionats-
up