movi-image-vender-casa-heredado-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Puc vendre casa meva si l’he heretada?

10/10/2019

T’expliquem els tràmits i passos necessaris per vendre un habitatge procedent d’una herència

Encara que és cert que el mercat immobiliari s’ha activat després de l’esclat de la bombolla, vendre una propietat no és bufar i fer ampolles. Hi ha múltiples factors que influeixen sobre la venda, i si a més parlem d’un habitatge heretat, els tràmits es compliquen.

Sabies que una herència es pot rebutjar?

Les herències no sempre són ben rebudes. Perquè, a més dels béns, els deutes també s’hereten.

Segons el Consell General d’Economistes, durant l’any 2018, al nostre país, es van repartir més de 430.000 herències. D’aquestes, més de 45.000 van ser rebutjades pels beneficiaris. És interessant saber que sempre hi ha aquesta opció, de manera que si heretes un habitatge que inclou càrregues i no vols fer-te’n responsable, tens dret a rebutjar-lo.

En el cas que l’acceptis, però no per a ús propi sinó per vendre’l, és important que abans de fer aquest pas coneguis quin procediment cal seguir.

5 tràmits necessaris per vendre una casa heretada

Certificat de defunció i testament

Quan algú mor, els seus béns no es transmeten directament als seus hereus legals, sinó que s’han de fer una sèrie de tràmits.

El primer és acceptar l’herència davant de notari, i per a això se’t demanarà el certificat de defunció i últimes voluntats (l’anomenat testament). En cas que hi hagi més d’un hereu, tots haureu de signar l’acceptació davant de notari.

Impost sobre successions i donacions

Arriba el moment de pagar. És aconsellable fer-ho dins dels sis mesos posteriors a la data de defunció, ja que, encara que tens la possibilitat de sol·licitar una pròrroga de fins a un any, aleshores hauries de fer front a interessos de demora (3,75% de la quantitat a pagar per l’impost). En funció de cada cas, també és possible sol·licitar exempcions i bonificacions.

L’import d’aquest impost oscil·la en funció de la comunitat autònoma, amb diferències notables entre unes i altres; en concret, entre el 7,65% i el 34% del valor de l’herència. La que preval és la llei que s’aplica a la comunitat on residia el mort, de tal forma que si l’habitatge heretat és a la Costa del Sol, però aquesta persona vivia a Santander, s’aplicaran els impostos d’aquest últim territori.

Plusvàlua municipal

Aquest és un altre dels impostos que has de pagar si decideixes acceptar l’herència. Es tracta d’un tribut que grava l’increment de valor que ha tingut la propietat des de la seva primera adquisició fins que s’ha rebut en herència.

 

movi-image-vender-casa-heredado-2


 

Escriptura davant de notari

És imprescindible presentar davant de notari l’escriptura de la propietat per signar l’adjudicació de l’herència. Només així es modificarà el titular de l’habitatge perquè tu en siguis el propietari.

Registre de la Propietat

També és important inscriure l’herència en el Registre de la Propietat. Si vols vendre l’immoble, has de figurar-ne com el propietari.

El moment de la venda

Després de tots els tràmits anteriors, la propietat ja està legalment a punt per posar-la a la venda. Recorda que el temps que triguis a fer la venda és un factor clau. Si l’habitatge es ven en un termini posterior a 12 mesos des del registre de l’herència, hauràs de tornar a pagar-ne la plusvàlua municipal.

Les herències exigeixen tràmits burocràtics complexos que es poden prorrogar en el temps. Això sol passar quan els hereus són diverses persones i no es posen d’acord. Si es dona aquest cas, és recomanable posar-se en mans d’un professional que ens ajudi a gestionar tots els passos.

Fotografia d'Helloquence a Unsplash
-Temes relacionats-
up