movi-image-sube-baja-precio-vivienda-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Puja o baixa, el preu de l’habitatge?

28/01/2020

L’estabilització del mercat podria arribar aquest 2020

Comprar casa és una de les despeses més importants a les quals una persona o família s’enfronta al llarg de la vida. Per això, abans de prendre la decisió, no és pas estrany revisar quines són les tendències del mercat per intentar esbrinar si s’està fent en un bon moment. Aquestes són les últimes dades estadístiques sobre el que va passar amb l’habitatge l’any 2019 i el que els experts consideren que passarà aquest 2020.

Què va passar el 2019?

Després de 24 trimestres seguits en negatiu entre el 2008 i el 2014, l’índex de preus d’habitatge (IPV) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va registrar una tendència positiva a partir del segon trimestre del 2014. D’acord amb aquest mateix índex, el preu mitjà de l’habitatge lliure va pujar un 4,68% en el tercer trimestre del 2019, últim període amb informació disponible, en taxa interanual.

Per tipus d’habitatge, el preu mitjà dels habitatges de segona mà va experimentar un canvi del 4,41% interanual en el mateix trimestre, enfront d’una variació del 6,64% dels habitatges nous en relació amb el mateix període de l’any anterior.

Extremadura i Galícia, on ha baixat més

Quan comprem un habitatge, és obvi que no podem basar-nos en dades nacionals. Les mitjanes del país no són gaire útils per resoldre els nostres dubtes. Cada any hi ha regions on el preu puja i unes altres on disminueix.

L’any 2019, segons Idealista, la disminució de preu més important es va produir a Extremadura, amb una caiguda dels preus de l’1,3% a l’any, seguida de Galícia (on es van reduir un 1,2%), Astúries i Castella - la Manxa (-1,1%, en tots dos casos), i Castella i Lleó (-0,2%).

A Cantàbria els preus no es van moure i, en canvi, a totes les altres comunitats van créixer en els últims 12 mesos. Pel que fa a aquests increments, la variació més alta es va produir a Andalusia (8,8%), seguida de les Balears (6,6%), Canàries (5,2%) i Múrcia (4,9%).

Quant al nivell de preus, les Illes Balears es van situar com l’autonomia més cara, amb 3.060 € per metre quadrat. Segueixen la llista la Comunitat de Madrid (2.805 €/m²), el País Basc (2.581 €/m²) i Catalunya (2.281 €/m²). Als llocs inferiors de la taula, els preus més baixos els trobem a Castella - la Manxa (865 €/m²), Extremadura (889 €/m²) i Múrcia (1.045 €/m²).

Si ens fixem en els últims mesos de l’any, la societat de valoració immobiliària Tinsa desgrana que tots els grups analitzats, a excepció de les àrees metropolitanes, van rebaixar els preus entre novembre i desembre. La costa mediterrània, que va sumar tres mesos amb reduccions en el preu mitjà respecte al mes anterior, va ser l’única zona que va mostrar un preu inferior el desembre del 2018, registrant una caiguda interanual del 4,6%. Quant als municipis més petits, els preus es van mantenir sense variació respecte al mateix mes de l’any anterior.

Pot interessar-te: Descobreix quant hauries de pagar pel teu habitatge nou aquí

Les capitals i grans ciutats i les àrees metropolitanes van destacar al desembre per una evolució interanual més elevada, que va suposar duplicar la mitjana espanyola, amb creixements a les capitals del 2,4% i del 2,8% a les grans ciutats. Quant als territoris insulars (Balears i Canàries), el creixement interanual va ser de l’1,2% al desembre, igual que la mitjana espanyola.

 

movi-image-sube-baja-precio-vivienda-2


 

Els últims anys, el grup de capitals i grans ciutats protagonitza el dinamisme en preus més alt, amb un increment del 25,2% des dels seus mínims en la crisi, seguit de les Balears i Canàries, que acumulen un 23% de revaloració. Al final de la llista de creixement mitjà a Espanya (+15,3%) se situen la costa mediterrània (+12,7%) i les localitats reunides en el grup de la resta de municipis (que correspon als municipis de grandària més petita), que s’han revalorat un 4,9% des del seu mínim. 

El mercat de segona mà

El preu de l’habitatge de segona mà a Espanya es va situar en 1.846 € per metre quadrat en tancar el 2019, xifra que suposa un descens de l’1,3% en comparació amb l’any 2018. Almenys així ho confirma l’informe ‘L’habitatge de segona mà el 2019’ elaborat per Fotocasa. Aquesta dada suposa el primer descens després de 38 mesos consecutius de pujades, des del novembre del 2015.

Les dades d’un possible alentiment dels preus es notaven des de l’abril del 2019, mes en què els repunts interanuals van començar a disminuir a poc a poc. Al novembre, segons Fotocasa, aquesta progressió es va evidenciar encara més, en registrar un lleuger avanç del 0,1% respecte al mateix mes del 2018.

Catalunya, la comunitat que va liderar la recuperació del mercat residencial ja fa quatre anys, és la que experimenta la frenada més important. Allà els preus de les cases de segona mà van caure un 5% al desembre en comparació amb el mateix mes del 2018. La segueixen Galícia (-2,7%), Castella i Lleó (-2,3%) i Castella - la Manxa (-1,7%).

Pel que fa a Madrid, per segon any consecutiu va ser la comunitat amb l’habitatge de segona mà més car, amb un preu de 3.030 € per metre quadrat, desbancant el País Basc, que feia 13 anys que liderava el rànquing i que ara se situa en segon lloc amb 2.799 €. El segueixen Balears i Catalunya, amb 2.784 € i 2.416 €, respectivament.

Amb tot, 12 de les 17 comunitats autònomes van continuar encarint-se durant l’últim mes de l’any, liderades per tres que ja tenen mercats residencials especialment tensionats: Balears (9,9%), Canàries (5,6%) i Madrid (5,1%).

Les previsions per al 2020

De cara a l’any ja en curs, la Societat de Taxació preveu una pujada del 3,2% en els habitatges d’obra nova. Quant al mercat de segona mà, Fotocasa vaticina que el preu fluctuarà amb petites pujades i baixades interanuals i descarta del tot que es produeixin grans variacions. El director d’estudis i formació de Fotocasa, Ismael Kardoudi, considera que aquest 2020 deixarem enrere els grans increments de preu viscuts el 2018 i els grans descensos registrats el 2013, per començar a veure’n l’estabilització.

En general, Tinsa anuncia que en el 54% dels municipis l’habitatge registrarà variacions de preus inferiors al 2% en els 12 mesos vinents, mentre que en un altre 27% estima un increment moderat d’entre el 2% i el 5%. Per a un de cada cinc municipis, la previsió pronostica una pujada mitjana anual per sobre del 5%.

Pot interessar-te: Hauria de comprar-me una casa ara o espero a l’any que ve?

Fotografia d'Alfons Taekema a Unsplash
-Temes relacionats-
up