‘Q-commerce’: què és i quins reptes suposa per a les empreses | EDE
movi-image-q-commerce-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

‘Q-commerce’: què és i quins reptes suposa per a les empreses

Wed Jan 20 23:48:31 CET 2021

La comoditat i la rapidesa són dos elements imprescindibles per als usuaris quan es parla de comerç electrònic. Així neix el Quick Commerce o comerç ràpid: comandes petites, adaptades als nous hàbits de vida i a les llars unifamiliars a les ciutats, que es lliuren en menys de mitja hora

La primera compra online la va fer l'any 1984 una dona britànica de 72 anys, que va demanar margarina, ous i Corn Flakes a un supermercat Tesco a través del videotext; un sistema d’e-commerce que creava una llista bàsica d'articles a través de la televisió. Des de llavors, el comerç electrònic no ha parat de créixer. Als anys noranta van aparèixer eBay i Amazon, marketplaces amb els quals l’e-commerce es va convertir en un canal de venda massiu i amb el qual també es va popularitzar el pagament a través de targetes de crèdit.

A Espanya, quan Jeff Bezos, fundador i director executiu d'Amazon, va estrenar el seu projecte al país (2010), El Corte Inglés ja era líder de l’e-commerce interior amb més de 5,5 milions d'usuaris únics i una facturació a Internet de més de 310 milions d'euros. A partir d'aquest moment es van aclarir els dubtes: el comerç electrònic estava lluny de ser una cosa passatgera

La COVID-19 i els nous hàbits de vida: l'impuls definitiu del Q- commerce

Amb el pas dels anys, la compra online es consolida, s'actualitza i se sofistica. Cada vegada són més les empreses i els negocis que veuen la necessitat d'estar presents a l'entorn digital i de tenir una botiga online. I, pel que fa a l'usuari, la comoditat i la rapidesa esdevenen prioritàries i la compra a Internet va guanyant adeptes. Però no és fins a l'arribada de la COVID-19 quan el que fins llavors era una via més per aconseguir clients es converteix en una necessitat.

Pot interessar-te: La digitalització de les botigues físiques davant l'auge de l’e-commerce

En els últims mesos, la compra online s'ha intensificat i ha madurat i, segons les previsions de Prodware, aquesta tendència es mantindrà en el futur. Concretament, en els tres últims mesos, gairebé 19 milions de persones han comprat a Internet per motius particulars, xifra que suposa el 53,8 % de la població d'entre 16 i 74 anys, davant del 46,9 % que ho va fer en el mateix període del 2019, segons dades de l'Enquesta d'equipament i ús de les TIC publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A més, a l'últim any, el percentatge dels compradors online ha assolit el 62,6 %, davant del 58,0 % de l'any anterior, i la despesa mitjana estimada per comprador ja arriba als 273,80 euros, amb un augment de 9,10 euros respecte del 2019.

Així, l’e-commerce no podia fer altra cosa que evolucionar, i ha donat pas a una nova generació d'aquesta forma de comprar: el Q- commerce (abreviatura de Quick Commerce, en anglès) o comerç ràpid. Es tracta de la propera generació de comerç electrònic i, com suggereix el nom, es caracteritza per la velocitat.

L'usuari busca comandes petites i rapidesa en els lliuraments   

Si bé el comerç electrònic tradicional va revolucionar el panorama del lliurament a través de comandes online, la rapidesa en els enviaments s'ha tornat cada vegada més important. Els usuaris no estan disposats a esperar més de tres o cinc dies hàbils per rebre la seva compra i es fomenten les comandes més grans (per exemple, a través d'incentius de lliurament gratuït).

Així, el Q- commerce porta petites quantitats de productes als clients gairebé a l'instant, quan i on ho necessitin. Ja hi ha companyies com Delivery Hero, pionera en aquest tipus de comerç, que lliura articles en menys de mitja hora i, en molts casos, fins i tot amb més rapidesa. 

I és que, amb l'augment de la urbanització, el nombre de llars petites o unipersonals està creixent ràpidament (a Espanya, gairebé 4,8 milions de persones vivien soles el 2019, segons les dades de l'INE publicades el passat mes d'octubre). Això ha portat una demanda creixent de lliurament de productes en petites quantitats, en lloc de comprar molts articles a un preu més barat —que és com funciona el comerç tradicional i el comerç electrònic.

Pot interessar-te: Les pimes espanyoles augmenten les seves vendes a través dels gegants digitals

Per tot això el Q-commerce és el resultat de l'evolució natural del comerç electrònic. Els estils de vida estan canviant a tot el món i, en conseqüència, també el comportament dels clients: la velocitat i la comoditat s'han tornat més importants que mai i han passat de ser un “luxe” a convertir-se en una necessitat a la qual els usuaris no estan disposats a renunciar.

La importància de la logística

Per dur a terme aquest tipus de lliuraments de pocs paquets en un període de temps tan curt, la logística esdevé un element clau i aquí els locals urbans jugaran un paper important. Les empreses disposen de centres logístics o dark stores (magatzems destinats en exclusiva a les compres online) ubicats al centre de les ciutats amb la finalitat de complir els objectius del Q-commerce. I la COVID-19 ha deixat un gran nombre de locals comercials buits els usos dels quals avui es poden modificar d'acord amb les noves necessitats i hàbits dels consumidors. 

A més, les característiques pròpies d'aquest tipus de comerç electrònic fan que la rotació dels productes sigui molt alta, de manera que no serà estrictament necessari comptar amb un espai físic d'emmagatzematge molt ampli. 

No obstant això, es tracta d'un comerç electrònic amb una gran i fàcil capacitat d’implantació en grans ciutats com Barcelona o Madrid, però que suposa autèntics reptes per a la distribució en ciutats més petites o en zones rurals. 

Fotografia de Maliha Mannan a Unsplash
-Temes relacionats-
up