movi-image-20minutos-demanar-hipoteca-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Què cal tenir en compte en demanar la primera hipoteca?

Fri Oct 18 09:14:35 CEST 2019

Abans d’aconseguir la casa dels teus somnis, has d’analitzar la teva situació actual i futura, a més de no quedar-te amb cap dubte durant el procés

Aconseguir la casa dels teus somnis és una de les fites més emocionants que pots arribar a complir, però també pot ser un maldecap si no vas preparat per a la paperassa, els números i els termes fins ara possiblement desconeguts que et trobaràs pel camí.

Però, perquè això no passi i perquè res ni ningú no t’impedeixi convertir-te en propietari de la teva primera llar, el millor és seguir una sèrie de pautes abans de demanar una hipoteca.

El primer que has de saber és que és el millor moment per comprar, així almenys ho avalen les dades de l’INE: entre el gener i el febrer del 2019 s’han formalitzat 67.580 préstecs a Espanya, 10.000 més que l’any 2018. És a dir, per primera vegada des de la gran recessió se signen més hipoteques de les que es cancel·len.

És aquesta la casa adequada?

Davant d’aquest panorama tan positiu, cal preguntar-se si realment comprar és el que s’adequa millor a la nostra situació. Sembla obvi, però moltes vegades ens obcequem amb una idea i no som capaços de veure la realitat. Signar una hipoteca comporta despeses futures a les quals ens comprometem a fer front i, per això, gaudir d’una estabilitat duradora és un requisit indispensable.

Si ho tens clar, investiga l’habitatge a fons, cal conèixer la casa abans d’endinsar-te en l’aventura de fer-la de la teva propietat. Taxa la casa amb ajuda professional; sobre aquest preu l’entitat a la qual demanis el préstec farà els seus càlculs corresponents. També pots anar al registre de la propietat o al cadastre per veure si la propietat té càrregues financeres o algun tipus de problema associat.

La butxaca, a examen

És la casa, però, la teva butxaca està preparada per pagar-la? Els estalvis que has estat acumulant durant anys haurien de ser suficients per assumir una hipoteca.

Tingues en compte que, per norma, el préstec que t’oferirà el banc no serà superior al 80 % del valor de la propietat. Es recomana que, com a màxim, es destini un 35 % del sou i els ingressos a finançar l’habitatge.

Hipoteca fixa, variable o mixta?

Hi ha tres tipus d’hipoteques en funció dels interessos del préstec que et donarà el banc: fixa, variable i mixta. Escollir el millor tipus d’hipoteca depèn de les teves circumstàncies abans de comprar.

Per exemple, en els préstecs fixos, l’interès es manté constant, per la qual cosa les pujades o baixades dels tipus d’interès no els afecten. Acostumen a incloure tipus més alts i terminis d’amortització més curts.

Però, d’altra banda, els préstecs variables canvien en funció de l’evolució d’indicadors com ara l’euríbor, per la qual cosa són més inestables. L’euríbor és un índex que marca el tipus d’interès mitjà al qual les entitats financeres europees es presten diners entre si a curt termini, per la qual cosa el seu valor sempre varia i se sol revisar semestralment o anualment.

Finalment, les hipoteques mixtes mantenen els tipus durant més d’un any i després es tornen variables.

Deixa’t aconsellar

Respon a totes les preguntes del banc i no et quedis amb cap dubte, és molt important que tinguis clars tots els passos del procés. Amagar dades només et perjudicarà per analitzar adequadament la viabilitat del préstec.

Acudir a intermediaris com immobiliàries suposarà un cost, però t’estalviarà maldecaps. Compta amb assessorament professional i pensa que les hipoteques no són una ciència exacta, per la qual cosa no et desesperis, serà un procés llarg però, si de debò busques la casa dels teus somnis, l’aventura de la hipoteca valdrà la pena.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografia d'Aaron Burden a Unsplash
-Categories i etiquetes-
up