Què és el coworking i com pot ajudar-nos a desenvolupar-nos professionalment? | EDE
movi-image-coworking-profesionalmente-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
2 min del teu temps

Què és el coworking i com pot ajudar-nos a desenvolupar-nos professionalment?

Mon Oct 07 12:38:13 CEST 2019

El teletreball és una opció de què molts professionals gaudeixen avui dia. Malgrat això, el que per a molts és una opció innegociable, per a uns altres suposa un autèntic problema, especialment si casa seva no està habilitada per a això o no disposa dels elements necessaris per desenvolupar correctament l’activitat.

Per vèncer aquest aïllament, es va inventar el coworking, un mètode de treball col·laboratiu en què professionals independents, emprenedors, freelance i petites empreses comparteixen un espai físic de treball com si es tractés d’oficines, encara que també pot ser virtual.

L’objectiu principal del coworking és, d’una banda, proporcionar als treballadors tots els recursos que necessiten per desenvolupar la seva activitat, i, de l’altra, que els professionals comparteixin la seva experiència i coneixements amb altres persones amb l’ajuda d’experts en altres matèries, fomentant les sinergies participatives i aportant valor mútuament al projecte o producte final.

Com va néixer el coworking?

El coworking sorgeix a la fi del segle XX. En els anys 90 del segle passat, trobem els primers d’aquests espais semblants als que coneixem avui dia. C-Base va ser el primer espai físic on diferents professionals treballaven i compartien experiències entre ells. Es va fundar l’any 1995, i 23 anys després de la seva fundació ja suma prop de 550 membres. Quatre anys més tard, el 1999, es va obrir 42 West 24, una oficina que encara avui continua oferint els seus serveis, i que va establir les bases per consolidar el coworking com a forma de treball.

El 2005 ja podem parlar del primer espai de coworking com a tal. Va ser a San Francisco, obra del programador Brad Neuberg, i va néixer com a cooperativa sense finalitat de lucre oferint vuit taules dos dies a la setmana i wifi gratuït. A Espanya, Miguel Ángel Calero va fundar CoSfera a Còrdova, que va arribar a aplegar uns 80 membres en prop de 700 metres quadrats de superfície.

Des de llavors, els espais de coworking han anat creixent i consolidant-se arreu del món. Dels 600 espais que hi havia el 2010, hem passat als gairebé 20.000 l’any 2018; un creixement de més del 3000% en només vuit anys que ens dona una idea del pes cada vegada més gran d’aquests espais a tot el món. Però la cosa no s’acaba aquí: s’espera que l’any 2020 els espais de coworking augmentin fins a superar els 26.000 a tot el planeta, segons un estudi recent d’Emergent Research.

Els avantatges del coworking

Però, quins són els avantatges del coworking? Per què cada vegada més professionals utilitzen aquests espais de treball per tirar endavant la seva activitat? Hi ha més motius dels que potser et penses.

Un espai de treball a preu reduït

El principal avantatge del coworking és disposar d’un espai de treball professional a un preu reduït. Això és ideal no només per a freelance o petits autònoms, sinó també per a pimes que volen oferir als seus empleats tots els recursos necessaris per al desenvolupament de l’activitat: connexió a internet, sales de reunions, etc.

Totes les eines a la teva disposició

Molts negocis i autònoms necessiten eines que no tenen, o que tenen un cost bastant alt. Un espai de coworking sol disposar de tots els recursos que necessita qualsevol negoci: una xarxa local potent, ordinadors i altres dispositius electrònics, impressores, etc.

movi-image-coworking-profesionalmente-2

Flexibilitat per fer créixer el teu negoci

Un altre avantatge és la flexibilitat. Un espai de coworking es pot adaptar a les necessitats del creixement del nostre negoci. Podem disposar de més o menys espai, i de més o menys temps, en funció de les nostres necessitats. No és el mateix un emprenedor que està començant que una empresa que té 10 empleats. Per a tots ells hi ha disponible una solució de coworking.

Compartir experiències i sinergies entre diferents projectes

Finalment, i no menys important, els espais de coworking permeten compartir experiències, formació i nous coneixements amb altres membres de l’equip de treball, estiguin relacionats o no amb la nostra tasca. Compartint els teus projectes aconseguiràs enriquir-los gràcies a les aportacions de la resta de coworkers. No hi ha dos professionals iguals, de manera que qualsevol aportació, per molt allunyada que pugui semblar de la nostra idea de negoci, és complementària i hi aportarà valor, encara que no substituirà mai la nostra idea inicial.

Formació i activitats

A més de ser un espai col·laboratiu de treball, molts centres de coworking disposen d’una proposta de cursos i activitats molt diferents. Des de cursos de cuina fins a classes de coneixements legals, passant per activitats de senderisme o ioga. D’aquesta manera, podràs formar-te en altres àrees per ser un professional millor i relacionar-te d’una forma més informal amb altres membres del teu mateix espai de treball.

Millora la teva imatge

Rebre els teus clients al menjador de casa teva pot no ser el més adequat i, per descomptat, no dona una bona imatge professional. Per això, quan parlem de fomentar la teva imatge, és més adequat fer-ho en una sala condicionada, que no provoqui distraccions, i amb tots els elements necessaris perquè la negociació tiri endavant.

En definitiva, el coworking s’ha convertit en un model de treball adaptat a les noves realitats laborals. És cada vegada més utilitzat per professionals per vèncer l’aïllament, i qui sap si en el futur substituirà fins i tot les mateixes oficines físiques. El temps ho dirà.

 
Fotografies de Bethany Legg y Shridhar Gupta a Unsplash
-Temes relacionats-
up