Què és l’índex d’esforç immobiliari? | EDE
movi-image-indice-esfuerzo-inmobiliario-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Què és l’índex d’esforç immobiliari?

Tue Dec 14 13:16:51 CET 2021

És el temps que un ciutadà mitjà necessitaria per a la compra d’un habitatge estàndard si hi destinés el salari íntegre. Aquest indicador ajuda a entendre les facilitats i les dificultats dels espanyols a l'hora d'accedir a l'habitatge

Quant de temps tarda una persona a poder comprar-se un habitatge segons els seus ingressos? Per respondre aquesta pregunta, és útil l’índex d'esforç immobiliari. Aquest indicador reflecteix el nombre d’anys de sou íntegre que un ciutadà mitjà necessitaria destinar per comprar un habitatge.

L'índex d'esforç immobiliari es calcula tenint en compte el valor de mercat de l'habitatge de cada comunitat autònoma i dividint-lo entre l'ingrés mitjà brut anual de les famílies, amb base en l'enquesta d'estructura salarial que cada any elabora l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Segons l'última estadística realitzada per la Societat de Taxació, la mitjana nacional d’esforç immobiliari a Espanya per comprar un habitatge és de 7,5 anys. Però aquesta xifra és només una aproximació, ja que varia considerablement en funció de la comunitat autònoma.

Com és l'índex d'esforç immobiliari a cada regió?

Balears, que compta amb un índex d'esforç immobiliari de 16,5, és amb diferència la regió en què comprar un immoble suposa un esforç més gran, ja que duplica amb escreix la mitjana nacional. A l'arxipèlag balear el segueixen la Comunitat de Madrid (8,6), Catalunya (8,5), País Basc (7,2) i Canàries (7,2). A la meitat de la taula es troben Galícia, Andalusia, Cantàbria i Navarra en una forquilla d’entre 6 i 7 anys. Els territoris en què la compra d'un immoble suposa menys esforç són Castella i Lleó i el País Valencià, tots dos amb un 5,5. Aragó se situa en últim lloc amb un 5,2.

Grans capitals com Palma, Madrid, Barcelona i Màlaga superen el llindar d’esforç recomanable

Dins de cada comunitat autònoma, les grans capitals són les que compten amb l'esforç més gran per a la compra d'habitatge, amb Palma a la primera posició (38,8), seguida de Madrid (38,7), Barcelona (36,4) i Màlaga (32,2). En aquestes ciutats l’índex immobiliari sobrepassa el llindar d’esforç recomanable. De fet, només en aquestes quatre ciutats, juntament amb Vigo (28), l'esforç salarial per pagar un habitatge en propietat és més alt que el dedicat al pagament de la renda del lloguer. És a dir, a la resta de les capitals, suposa més esforç per a les famílies pagar per un habitatge de lloguer.

Pot interessar-te: Què és millor: comprar o llogar?

Seguint amb les taxes d'esforç pel que fa a la compra d'un habitatge, encara per sobre de 30 hi ha Las Palmas de Gran Canaria (31) i Bilbao (30,2). Entre un índex del 25 i del 30 hi ha Sevilla, Vigo, Còrdova i Alacant. I per sota del 25, València, Gijón, Saragossa, Valladolid i Múrcia.

Per què cal tenir en compte l'índex d'esforç immobiliari?

L'índex d'esforç immobiliari és un bon indicador per conèixer fins a quin punt la relació entre els salaris bruts i el preu de l'habitatge augmenta o es redueix amb el pas dels anys. Com més alt sigui l'índex d'esforç, més possibilitats existeixen d'estar en un mercat immobiliari en què es comença a gestar una bombolla, sempre que la resta dels factors, com ara els sous, no variïn.

Calculadora: Descobreix amb aquest simulador quant hauries de pagar pel teu habitatge

Des de la Societat de Taxació afirmen que en aquests moments l'esforç de compra no està a nivells preocupants, i ni tan sols s’hi apropa, per bé que recomanen vigilar de prop l'indicador, ja que si l'esforç continua en augment es podria traduir en més dificultats per a l'accés a la compra d'habitatge.

 

 

Fotografia de Victor Freitas a Pexels
-Temes relacionats-
up