matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva casa, el teu cotxe i altres
Què ha d'incloure el contracte de compravenda d'un habitatge?
Celia Lorente, Publicitat - Thu Jan 04 09:43:59 CET 2024
Compartir

El pas decisiu en el procés d’adquisició d’un immoble és la rúbrica del contracte de compravenda, un dels documents més importants a signar. Cal llegir-lo detingudament i comprovar que tots els punts i les clàusules són correctes

El contracte de compravenda d'un habitatge és un document en què una de les parts, en aquest cas el venedor, s'obliga a lliurar un bé immoble al comprador, a canvi d'un preu estipulat. Es tracta d'un acte jurídic de naturalesa consensual, en què es plasmen les voluntats de tots dos perquè es pugui produir la transacció. En el contracte, les dues parts fixen els seus drets i les seves obligacions perquè, en cas d'incompliment, puguin declarar nul l'acord o fins i tot reclamar judicialment.

Malgrat que la llei no obliga a efectuar el contracte de compravenda davant de notari, ja que és un acord privat i bilateral, sí que és molt recomanable que es realitzi en la seva presència perquè l'operació es faci amb total seguretat i pugui donar fe que les dues parts es comprometen a complir les condicions reflectides al contracte. Posteriorment s'executa l'escriptura pública, necessària per a la inscripció de l'habitatge al Registre de la Propietat.

En qualsevol cas, perquè el contracte s'elabori de manera segura i legal, és important tenir present quins aspectes ha d'incloure i que l'operació de compravenda conclogui amb èxit.

Dades personals del comprador i del venedor

El primer que apareix al document és la identificació de les persones físiques involucrades en la transacció, és a dir, el comprador i el venedor:

  • Nom complet
  • Document nacional d'identitat (DNI)
  • Domicili de residència

Detalls de l’immoble

El contracte ha d'incloure tota la informació sobre l'habitatge:

  • L’adreça exacta
  • El número de la finca registral
  • La referència cadastral i els metres quadrats
  • La situació arrendatícia
  • La instal·lació i els materials de construcció
  • La situació i l’estat de la finca

Preu de venda de l’immoble

Al contracte hi ha de figurar el preu de l'habitatge. Cal indicar la quantitat exacta acordada entre les dues parts. El més habitual és que el preu s'hagi decidit després de fer una taxació de l’immoble. També hi ha de figurar la data i la forma en què s'efectuarà el pagament, sigui en efectiu o per transferència bancària, així com el nombre de pagaments acordats, si n'hi ha més d'un. Així mateix, en cas que hi hagi hagut un contracte d'arres previ, s’ha d’especificar i deixar constància del pagament efectuat en aquest acord.

IMPOSTOS I DESPESES

A més del preu, el contracte ha de reflectir tots els impostos i les despeses associades a la compravenda de l'immoble que tinguin relació amb les dues parts, com per exemple, els honoraris d'escriptura, les despeses de l'agència immobiliària si n'hi hagués o qualsevol altre assumpte que s'hagi pactat a pagar entre el comprador i el venedor. Així mateix, han de quedar reflectits tots aquells que puguin generar dubtes sobre qui els pagarà, perquè en quedi constància, com l'impost sobre béns immobles (IBI) o les obres de la comunitat, entre d'altres.

Calculadora: Descobreix quines són les despeses associades a la compra d’un habitatge

 

La situació de l’immoble

Al contracte de compravenda s’hi ha d’incloure quina és la situació de l'habitatge i, en especial, si hi ha alguna circumstància legal específica, gravàmens, reparacions, etc. En aquest sentit, és important annexar-hi una nota simple del Registre de la Propietat que indiqui quines són les càrregues de l’immoble, per exemple, una hipoteca.

A més, és fonamental que quedi reflectit qui ha de fer front al pagament de tots aquests aspectes i en quins percentatges.

Data de lliurament

La signatura del contracte de compravenda i el lliurament de l’habitatge són dos fets que no coincideixen en el temps. El lliurament sol ser posterior i la data en què es produirà aquesta transacció ha d'aparèixer reflectida al contracte.

Penalitzacions

És habitual que al final del contracte hi figuri un apartat dedicat a les penalitzacions.

Hi haurà de constar la forma en què es pot penalitzar cadascuna de les parts, tant el comprador com el venedor, per incomplir alguna de les clàusules establertes al contracte de compravenda i que s'afegiran o es modificaran segons cada cas. Els incompliments més comuns poden ser que el venedor no faci el lliurament de l’immoble en la data establerta en el contracte o que el comprador no compleixi amb els pagaments els dies acordats.

Signatura de les dues parts

Si la compra s'efectua entre particulars, han de signar tant el comprador com tots els propietaris de l'habitatge. En cas que el venedor sigui una promotora, signen tant el comprador com l'administrador i l'apoderat de l'empresa. La signatura ha de ser present a totes les pàgines del contracte.

Finalment, cal recordar que amb la rúbrica del contracte de compravenda d'un immoble es dona l'aprovació a tot el que s’hi ha estipulat. Per això és important comprendre i estar d'acord amb tot el que s'estableixi en aquest document. Per això, és fonamental l'assessorament de l'entitat bancària que guiarà el comprador i l’ajudarà en la redacció d'aquest document. 

Vols que un expert t'aconselli sobre què t'interessa més sense cap mena de compromís? Deixa't assessorar per un especialista aquí

Fotografía de Mikhail Nilov en pexels

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i descobreix quina s'adapta millor a tu

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca