Incertesa, dubtes i, per sobre de tot, adaptació. Aquests mesos hem après a bregar amb una nova manera de viure que ha repercutit en canvis de procediments en tots els àmbits del nostre dia a dia.
El tancament dels centres educatius, efectiu a tot Espanya el 16 de març, com també el Decret de l’estat d’alarma el 14 del mateix mes, van portar moltes empreses a incorporar canvis en la manera de treballar. Va ser decisiu en aquest fet el tancament de qualsevol activitat no essencial que no es pogués fer des de casa, ordre que es va aprovar per Reial decret el 29 de març i que es va mantenir fins al 13 d’abril.
Teletreball contra rellotge
Segons un estudi recent del Banc d’Espanya, al nostre país el teletreball era una possibilitat ocasional per al 8,4 % dels empleats abans d’aquesta crisi; tanmateix, la proporció real de població ocupada que pot treballar a casa seva, segons el mateix estudi, és del 30,6 %. La crisi actual ha portat a adaptar el treball a la llar en tots els casos possibles, però el 22,3 % dels treballadors, segons aquestes xifres, s’han hagut d’adaptar a aquesta situació de manera ràpida i forçosa. A més, la poca experiència prèvia ha obligat moltes empreses a reorientar l’organització del treball des de casa per primera vegada.
Aquesta adaptació és encara més complexa si es combina amb temes com la conciliació i la corresponsabilitat. Com es pot mantenir la productivitat laboral assumint alhora l’atenció de persones grans, de persones dependents i, sobretot, de menors a càrrec s’ha convertit en un maldecap que també entén de gènere: segons una enquesta d’IESE Business School, el 40 % de les dones tenen a casa alguna persona a càrrec seu, enfront del 21 % dels homes.
Sense escola i amb l’educació telemàtica fent els primers passos, i tenint en compte les dificultats que això suposa, els menors tampoc no es lliuren de la incertesa. A Espanya hi ha 4,5 milions de famílies amb nens petits; les seves mares i pares busquen la manera de combinar l’educació dels infants i la feina pròpia de la millor forma possible.
Aquest fet pot arribar a afectar els caps de família quant a productivitat laboral i, més important, quant a benestar personal: actualment, segons l’estudi fet per Actiu amb respostes de més de 400 professionals, el 73 % dels enquestats preferirien tornar al seu lloc de treball habitual fent teletreball en dies específics.
Et pot interessar: Teletreball en equip? Eines imprescindibles per ser més productiu
En el mateix sentit van les conclusions de la IV enquesta Funcas sobre el coronavirus, segons la qual set de cada deu treballadors no volen continuar treballant a casa després del confinament. Des de Funcas aclareixen també que aquestes opinions s’han format en “circumstàncies domèstiques poc propícies per al teletreball, com ara l’augment de la densitat de convivència i l’obligada atenció a fills menors”.
En paraules de Rebeca Navarro, directora de Selecció i Talent a Vodafone, durant el podcast de Banc Sabadell entorn del teletreball, en el futur és “molt probable que anem cap a un model híbrid, encara que és molt important tenir un equilibri entre la vida personal i la professional”.
Corresponsabilitat i conciliació
D’altra banda, els treballadors amb llocs que no es poden adaptar al teletreball s’han vist davant d’un problema derivat de la crisi del coronavirus, al qual s’afegeix que els avis, a qui es recorre amb molta freqüència durant les vacances escolars, deixen de ser una opció, ja que han de ser protegits per damunt de tot.
Davant d’aquesta nova situació, els recursos dels pares i mares són més aviat escassos. És ara quan s’aplica la divisió d’atencions, les reduccions de jornada, les excedències o l’ús de dies lliures. La corresponsabilitat es converteix, en aquests casos, en el factor clau que permet mantenir la feina sempre que la família la componguin dos membres.
“La corresponsabilitat s’aconsegueix quan es crea una relació amb responsabilitat per totes dues parts, tant en la vida familiar com en la feina diària”, explica Ana Escudero, emprenedora i mare, i membre també de l’equip Emprendiendo a Conciliar. “Per arribar a un bon punt en la conciliació és necessari trobar l’equilibri entre aquests dos aspectes; estant a casa hi ha l’oportunitat d’aprendre a fer-ho, tot i que no és fàcil”, apunta.
Fins i tot si és possible treballar des de casa, aprendre a compaginar requereix temps. Compartir l’espai i les 24 hores amb els nens vol dir fer front a nous reptes. Rebeca Navarro, de Vodafone, assenyala que aquesta conciliació és, precisament, el maldecap principal de bona part dels seus treballadors. “És un tema clau en els comentaris cap a l’empresa”, explica. “Hi ha preocupació envers la conciliació i la corresponsabilitat, ja que són responsabilitats que se sumen a la feina”.
Et pot interessar: Escolta la història completa de Rebeca Navarro, directora de Selecció i Talent a Vodafone, al podcast de Banc Sabadell
Davant d’aquesta nova situació, el guiatge d’experts com ara responsables de recursos humans i psicòlegs especialitzats en família, infància i joventut és molt necessari. Aquests són els consells que donen sobre aquest tema:
Mantingues els horaris
A Espanya, treballar a casa ha fet que jornades de vuit hores s’allarguin fins a deu. Ho revela el mesurament del temps de connexió a les VPN de les empreses, que ha augmentat en dues hores de mitjana des que va començar el teletreball. Pablo Caselles, psicòleg especialitzat en infància i joventut de Mind Ic, és clar en aquest sentit: “Traslladar la feina a casa no significa que hàgim d’estar disponibles en tot moment”. Mantenir els horaris de feina, descans i son és essencial.
D’altra banda, Ana d’Emprendiendo a Conciliar aconsella “marcar un calendari concret dia a dia i prioritzar tasques”. A més, suggereix la possibilitat de flexibilitzar l’horari: “Si els nens són molt petits i l’empresa ho permet, és ideal combinar estones de treball curtes amb estones d’atenció exclusiva al bebè”, explica. D’aquesta manera, serà més fàcil concentrar-se sense haver de preocupar-se per possibles interrupcions.
No perdis el temps
La procrastinació, és a dir, deixar tasques per a més tard, és una cosa habitual en el teletreball, i qualsevol excusa sembla bona, des de fer una rentadora fins a provar una nova recepta. Per això, si un menor a casa ens crida, és fàcil que li fem cas i hi anem; d’aquí ve la utilitat de posar límits en temps i espai durant les hores de feina. “Separar les tasques que hem de fer en petits objectius que ens siguin més senzills i alliberar l’entorn de treball de distraccions són algunes estratègies que ajuden a generar bons hàbits i evitar la postergació”, afirma Caselles.
Delimita els espais
L’estudi d’Actiu revela també que un 32 % dels enquestats van apuntar com a gran inconvenient a l’hora de teletreballar el fet no disposar d’un espai habilitat per a això i amb un mobiliari adequat. Encara que cada casa té les seves peculiaritats, Caselles aconsella delimitar, en la mesura que es pugui, un lloc específic per a cada membre de la llar, també amb vista a respirar profundament. “És important establir un lloc per regular-nos si ens trobem alterats”, explica.
Així mateix, adquireix importància l’associació entre els horaris esmentats abans i els espais de treball i oci, per poder desconnectar i que els menors identifiquin més fàcilment si estàs disponible per a ells en un moment donat.
Alternatives d’oci
El Gabinete de Estudios de la Comunicación Audiovisual ha assenyalat un augment de fins al 92 % en el consum de televisió de nens d’entre 4 i 12 anys en comunitats com la de Madrid. Aquesta dada revela una tendència preocupant: que l’oci dels menors se sustenta, en moltes llars, entorn d’una pantalla.
Davant d’aquest fet, Caselles aconsella optar per la creativitat. “Hi ha infinitat d’activitats divertides que poden entretenir tota la família: jocs de taula, jocs de cartes, inventar i explicar històries, aprendre una nova habilitat, manualitats o disfresses”, enumera. Iniciatives com la llançada per Nannify, amb activitats virtuals per a nens en la franja d’edat esmentada abans, ajuden a aportar idees en aquest aspecte.
Reserva’t temps per a tu
Desconnectar és, en aquests dies, més necessari que mai. Caselles assegura que és beneficiós “trobar un moment a la nit per poder parlar amb la parella i compartir una estona oblidant-se de les preocupacions de la feina i de l’atenció dels fills”. En aquest sentit, també aconsella “delimitar el temps que es dedica a mirar les notícies: amb un o dos moments al dia n’hi ha prou per informar-nos de l’actualitat”.
Malgrat la situació excepcional, es poden buscar fórmules per convertir la llar en un lloc de feina, estudis i jocs on les tasques i els espais estiguin delimitats. Convertir aquests dies en un aprenentatge ens donarà eines futures per a la conciliació i la corresponsabilitat més enllà de la crisi sanitària.