Què poden esperar les pimes espanyoles del resultat electoral dels EUA? | EDE
movi-image-pymes-resultado-electoral-eeuu-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Què poden esperar les pimes espanyoles del resultat electoral dels EUA?

Wed Jan 13 08:36:23 CET 2021

Amb la més que probable presidència de Joe Biden a l'horitzó, juntament amb les expectatives sobre una vacuna contra la COVID-19, les pimes han d'afrontar el futur sobre la recuperació econòmica i del comerç global amb optimisme.

Després de la formalització de la seva victòria a Geòrgia, estat decisiu que aporta 16 vots electorals, Joe Biden assumirà amb gairebé tota seguretat el seu càrrec com a president electe dels Estats Units (EUA) el pròxim 20 de gener. Els únics dubtes arriben des de l'entorn de qui n'ha estat el president els últims quatre anys, Donald Trump, que sembla no acabar de reconèixer els resultats del passat 3 de novembre. En qualsevol cas, el que és una realitat és que Biden no afrontarà un mandat tranquil, tenint en compte tots els desafiaments que actualment té sobre la taula: el final de la pandèmia global de la COVID-19; la recuperació de l'economia nord-americana (el primer pas ha de ser l'aprovació d'un paquet d'estímuls fiscals); l'apaivagament de les tensions racials (materialitzades en el moviment Black Lives Matter o BLM) i la polarització social creixent al país, sobretot entre els estats costaners i els centrals; el final del conflicte comercial entre Washington i Pequín; la política de sostenibilitat i d'aposta per les energies renovables; l'evolució de la pobresa i de les desigualtats socials o l'auge dels populismes, entre d'altres.

Puede interesarte: La guerra comercial entre China y EE.UU.: ¿cómo afecta a mi negocio?

Encara que hi hagi uns 6.000 quilòmetres de distància entre els EUA i Espanya, totes aquestes fites afecten moltes petites i mitjanes empreses (pimes). Per exemple, aproximadament el 20 % del compte de resultats de l’IBEX 35 prové dels negocis que fan amb la locomotora nord-americana, especialment en els sectors de l'electricitat (amb tot el que això suposa en relació amb la previsible aposta de Biden per les energies netes), el petroli (els demòcrates són ferms partidaris d'acabar amb el fracking i, en general, amb qualsevol mètode d'extracció de petroli o de gas del subsol pels perjudicis mediambientals que ocasionen), el de les infraestructures (grups espanyols van aconseguir en els anys precedents llum verda per construir autopistes i aeroports als EUA), el de l’automoció (especialment en components per a vehicles) o el de l'alimentació (recentment, algunes companyies espanyoles s'han vist afectades pels aranzels imposats per l'Administració Trump a determinats productes provinents d'Europa, com és el cas de l'oliva negra).

Les empreses espanyoles de sectors com l'energia, l'automoció, el consum o les infraestructures tenen els EUA com un mercat prioritari i estratègic

Com impacten els EUA a les pimes espanyoles?

D'acord amb les dades de l'ICEX, l'entitat pública empresarial que té com a missió promoure la internacionalització de les companyies espanyoles, els EUA són el principal inversor estranger a Espanya i la primera destinació de les exportacions del nostre país fora de la Unió Europea (UE). De fet, les inversions per part d'empreses espanyoles als EUA han augmentat des de l'any 2017 un 200 %, i actualment hi ha al voltant de 670 companyies espanyoles invertint al país, la majoria d'elles pimes, que generen uns 100.000 llocs de treball. En total, s'estima que el 15 % de la inversió espanyola a l'estranger es dirigeix als EUA.

No obstant això, les conseqüències de la crisi sanitària, que poc després es va transformar en una recessió econòmica, estan afectant negativament l'activitat de moltes empreses, especialment les pimes, que en principi compten amb menys recursos i amb un teixit financer més petit que les grans entitats. Això provoca que hagin de concentrar els seus esforços en la gestió a curt termini, procurant assegurar uns nivells mínims de liquiditat i de tresoreria per poder garantir la supervivència del negoci. Amb aquestes premisses, tot allò que serveixi per aportar més estabilitat sobre el futur de l'economia com, per exemple, mesures per afavorir més circulant o promoure el comerç internacional, serà fonamental.

De fet, fa aproximadament una dècada, a l'anterior crisi mundial, les pimes que millor la van esquivar i que fins i tot van créixer i augmentar la seva quota de mercat van ser les que van implementar estratègies basades en la flexibilitat i en la presa de decisions àgils, apostant per la internacionalització. Avui, en canvi, la tendència és cap a la digitalització; d'una banda, automatitzant i optimitzant els processos productius i, de l’altra, utilitzant Internet i les tecnologies emergents per accedir a nous mercats. En aquest últim àmbit, sembla que les empreses espanyoles estan sent molt proactives. Per exemple, Amazon va anunciar recentment que les pimes van vendre més de 40 milions de productes a través de la seva plataforma entre el juny del 2019 i el maig del 2020; un 33 % més que en el període anterior, de mitjana van vendre més de 80 productes per minut.

La internacionalització i l'aposta per la digitalització són dues de les claus perquè les pimes espanyoles puguin sortir reforçades d'aquesta crisi

Posicionar-se en el mercat de referència global

La victòria de Biden, sumada a les expectatives que estan arribant des de laboratoris internacionals pel que fa a una vacuna contra la COVID-19, han empès, de moment, les principals borses de tot el món a un novembre «dolç», quelcom fonamental perquè flueixi més liquiditat per, entre altres coses, poder finançar moltes empreses que necessiten capital per créixer, assegurar els seus fluxos de tresoreria o, directament, per aconseguir atendre els seus passius. En aquest sentit, les apostes tant del Banc Central Europeu (BCE) com de la Reserva Federal dels EUA (Fed) per mantenir baixos els tipus d'interès possiblement afavoriran el fet que les pimes els surti més a compte endeutar-se que en altres moments del passat.

Pot interessar-te: Conseqüències del resultat electoral dels EUA per a una cartera d'inversió

D’aquí que la major estabilitat geopolítica global, que en principi augura la victòria demòcrata, sigui beneficiosa per a les petites empreses, que podran gaudir d'unes expectatives d'internacionalització més positives. Hi ha un nombre creixent d'analistes que afirmen que la internacionalització ja no és una opció per a les companyies, independentment de la seva mida o del seu sector, sinó que és una mera qüestió de supervivència en entorns cada vegada més competitius i internacionals. I en aquest sentit, els EUA continuaran sent el mercat amb més potencial de tots, amb una economia potent i resistent que es complementa amb un entorn jurídic molt notable a favor de la lliure competència.

Futur prometedor

Recentment, la ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha afirmat que «les pimes seran essencials en la recuperació espanyola, però és fonamental apostar per la seva digitalització per aconseguir una transformació profunda de la nostra economia que garanteixi el creixement futur». A més, ha recalcat que és crucial ajudar-les, en la conjuntura actual, a «garantir la seva liquiditat i solvència, donant-los suport perquè puguin capitalitzar-se i evitar qualsevol possible fallida». No obstant això, segons un estudi de BeeDIGITAL, només el 17,1 % de les pimes espanyoles compten amb alguna funcionalitat d’e-commerce al seu web, encara que tot just el 6,5 % disposa d'una part específica de la seva estratègia de venda centrada en els canals online. L'estabilitat econòmica i social que provingui dels EUA serà fonamental perquè, en els pròxims anys, les pimes espanyoles puguin emprendre encara més reptes com el de la digitalització o el de la internacionalització, en un context en el qual serà essencial sortir ben posicionat de la crisi actual.

Fotografia de Jon Tyson a Unsplash
-Temes relacionats-
up