Què pot aportar el talent sènior en la gestió de les crisis | EDE
movi-image-talento-senior-crisis-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
3 min del teu temps

Què pot aportar el talent sènior en la gestió de les crisis

Thu Sep 03 16:51:03 CEST 2020

Evitar l'arribada de les crisis s'escapa del nostre control, no obstant això, gestionar-les de manera eficaç, amb l'experiència i el coneixement adequats, sí que és al nostre abast. Les crisis són moments en què es produeixen canvis profunds que determinen com serà la vida a partir d'aquest instant i, a més, són cícliques, per la qual cosa l'experiència és un valor a tenir en compte quan es tracta de triar a qui posar al capdavant en la seva gestió. Perquè, al final, l'impacte d'una crisi rarament el determina la crisi per ella mateixa, sinó la resposta que ofereixen les empreses i els treballadors. En aquest sentit, segons un estudi realitzat per Generación Savia, els més grans de 50 anys, per les seves àmplies experiències professionals i personals, i pel seu compromís, estan més ben preparats per afrontar situacions de crisi. 

Malgrat això, tot i que segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), els nivells d'atur dels professionals sènior han experimentat un lleu descens en els tres primers mesos d'aquest any 2020, respecte a les últimes dades de desembre del 2019, el 57% dels executius entre 50 i 64 anys segueix estant sense feina i el 70% d'ells fa més d'un any que està a l'atur.

A més, el nombre d'aturats més grans de 50 anys s'ha duplicat en els últims 10 anys i ja abans de l'esclat de la crisi de la COVID-19 s'acostava al milió. L'edat és responsable que més de la meitat dels currículums que arriben a les empreses espanyoles de més de 50 anys es descartin sense ser estudiats, segons un recent informe de la Fundació Adecco.

Et pot interessar: Covid-19 i ocupació: així s'ha replantejat el món laboral

Un escenari que cap país del món es pot permetre, i molt menys Espanya, que és el segon país amb l'esperança de vida més alta després del Japó. Per la qual cosa, si l'esperança de vida a Espanya és superior als 84 anys, la societat s'ha d'adaptar a aquest canvi demogràfic i permetre que les persones que puguin seguir aportant valor ho facin de manera voluntària. Perquè, sense anar més lluny, el percentatge de població de més de 65 anys es dispararà al 26% l'any 2031, com es va afirmar en el debat organitzat per la Fundación Transforma España i el Cercle d'Empresaris sobre la posada en valor del talent sènior.

L'experiència per assentar les bases d'una estratègia efectiva

Quan una crisi sotja, és imprescindible que els dirigents de les empreses disposin de la informació adequada per prendre les decisions correctes i per establir una estratègia i un full de ruta per tota l'organització. Així, l'experiència vital del sènior li permet veure les coses amb la distància necessària per prendre decisions des d'una perspectiva nova i evitar que l'envaeixi i el paralitzi el pànic per enfrontar-se a una situació límit, perquè ja l'ha experimentat abans.

 

Els perfils sènior estan acostumats a resoldre les problemàtiques generades pels canvis produïts en l'entorn, més que per la seva pròpia activitat. Aquest aprenentatge incorpora actituds i competències que resulten molt útils en qualsevol situació en la qual es requereix afrontar nous reptes: capacitat analítica i d'adaptació al canvi, pensament crític, presa de decisions i solució de problemes amb noves perspectives, serenitat i temperància. 

Comunicació interpersonal i intergeneracional de l'estratègia

A més, aquest segment de la societat és essencial per a la cohesió social, un factor clau quan es fa front a un moment d'incertesa. El seu paper és crucial per als diàlegs interpersonals i intergeneracionals, ja que es combinen les ganes i la força de la joventut amb l'expertise que acumulen les persones amb una trajectòria més consolidada. Així, es potencia la cooperació entre ambdós segments de la societat, tan necessària per a la superació d'una crisi.

L'aportació del personal sènior destaca en matèries com la comunicació i la gestió dels clients. Són treballadors als quals molts companys de l'àmbit professional o personal acudeixen molt freqüentment per consultar dubtes o aconseguir suports, ja que l'edat és sempre un grau i, sobretot, l'edat laboral a causa de l'expertise adquirit amb el pas dels anys.

La inquietud dels sèniors per seguir formant-se fins i tot en períodes de crisi

La crisi de la COVID-19 ha provocat una desfeta en l'ocupació, i els més grans de 50 anys han sigut part dels damnificats per aquesta situació. No obstant això, aquest col·lectiu ha vist en aquesta crisi l'oportunitat de reciclar-se, i el 70% dels aturats d'aquesta franja d'edat han aprofitat el confinament per formar-se i mantenir-se actius i així poder trobar una oportunitat laboral, tal com conclou l'estudi realitzat per Generación Savia.

Et pot interessar: Vols tornar a estudiar? Coneix l'oferta de cursos per a més grans de 50 anys

En l'àmbit psicològic, destaca la manera d'afrontar contextos com l'actual: el 52% dels enquestats en aquest estudi va afirmar observar el seu futur amb incertesa, per bé que un 35% va optar per veure la crisi com un temps d'oportunitats que calia aprofitar.

 

Fotografia de Mak a Unsplash
-Temes relacionats-
up