Què pujarà i què baixarà de preu? | EDE
movi-image-lainformacion-subira-bajara-precio-1
Envia'ns suggerències
Compte
5 min del teu temps

Què pujarà i què baixarà de preu?

Fri Feb 26 08:24:45 CET 2021

El 2021 comença amb un increment en la factura de la llum en ple temporal causat per la Filomena. Les pensions, la cistella de la compra i les grans corporacions digitals també patiran canvis notables

Després d'un 2020 marcat per la pandèmia de la COVID-19, el 2021 es presenta com l'any de l'esperança gràcies a les vacunes, en què comença a veure’s el final d'una crisi sanitària sense precedents. Com cada any nou, els consumidors s'enfronten a la costa de gener i a les més que probables modificacions en les seves factures en un moment en què l'economia arrossega els efectes de la COVID-19.

Durant l'aturada de totes les activitats no essencials amb motiu del confinament i de les mesures de control a la mobilitat per frenar l'expansió del virus, a Espanya es van deixar de produir 300.000 milions d'euros i el producte interior brut (PIB) va caure un 18,5 % entre els mesos d'abril i juny respecte del trimestre anterior; el que representa el major descens registrat des dels temps de la Guerra Civil. Així ho reflecteixen les xifres que maneja l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que apunta que, el 2020, l'economia del nostre país es va contraure un 22,1 %; una xifra que confirma l'arribada de la nova recessió.

Davant d'aquest panorama de crisi econòmica, és lògic que els consumidors estiguin més preocupats que altres anys per veure com les variacions dels preus afectaran la seva butxaca. Per sort, aquest any els serveis bàsics no pujaran. El 2021 comença amb canvis impositius per a les rendes més altes; noves figures com la Taxa Google i la Taxa Tobin; un augment de l'IVA de les begudes ensucrades i edulcorades fins a un 21 %; la creació de l'impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables, i l'increment de l'impost de matriculació, entre altres canvis per als contribuents.

Pot interessar-te: Canvis fiscals que arribaran el 2021: pujades a l'IRPF, l'impost de societats, la taxa Google, la taxa Tobin i altres


Pujada salarial per als funcionaris, quota d'autònoms més elevada

Els funcionaris comencen l'any amb una bona notícia: el seu sou s'incrementarà un 0,9 %. Els empleats públics de les administracions estatals, autonòmiques i locals es beneficiaran d'aquesta pujada salarial; és a dir, un total de 2,6 milions de treballadors.

La mesura, inclosa en els recentment aprovats pressupostos generals de l'Estat (PGE), a més podria comptar amb una pujada addicional del 0,3 % en concepte d'una alça que va quedar pendent l'any passat.

Els funcionaris comencen l'any amb una bona notícia: el seu sou pujarà un 0,9 %

No obstant això, els autònoms no comencen l'any amb tan bon peu, ja que la seva quota mensual pujarà entre 3 i 12 euros. Amb aquest acord, signat el 2018 entre el Govern i el col·lectiu d'aquests treballadors, el rebut de la cotització de la Seguretat Social serà més car per a 3,2 milions d'espanyols.

La cistella de la compra s'encareix

D'acord amb un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), durant el confinament el preu del 64 % dels productes de la cistella va pujar, i es va incrementar un 2,8 % de mitjana. En un moment en què només podíem sortir de casa per cobrir necessitats essencials com anar a comprar, aquesta despesa es va encarir i la taxa anual del preu dels aliments es va incrementar en un 2,3 %.

Pot interessar-te: Com ha canviat el consum després del confinament: més atents als preus i a la sostenibilitat

L'informe assenyala que la fruita, la verdura, el peix i la carn de porc s'han encarit. Aquest any, quan anem a comprar notarem un increment en les begudes ensucrades i edulcorades, ja que el seu IVA passarà del 10 % al 21 %. D'aquesta manera, els refrescs costaran més a les superfícies comercials, però no en bars o restaurants, on es continuaran gravant amb un tipus del 10 %.

Potser aquest any decidim consumir menys productes conservats en envasos de plàstic, ja que el seu preu s'incrementarà a partir del dia 1 de juliol, d'acord amb el nou impost sobre l'ús dels envasos de plàstic no reutilitzables, en línia amb les directrius de la Unió Europea per protegir el medi ambient.

Tot i aquests increments, l'índex de preus de consum (IPC) continua caient des del passat octubre i va tancar el 2020 amb un descens del 0,5 % a la taxa interanual de desembre. L'INE, a més, ha assenyalat que els preus pugen un 0,2 % en termes mensuals.

Quan anem a comprar, notarem un increment en les begudes ensucrades i edulcorades, ja que el seu IVA passarà del 10 % al 21 %

Per la seva banda, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ja estimava al desembre que la inflació tornaria aquest 2021 a taxes positives els primers mesos de l'any, que ja ha registrat un creixement mitjà de l'1 %. El seu president, Antonio Garamendi, subratllava a finals del 2020 que els preus finals continuaran caient si es manté un estat de debilitat de la demanda en què les empreses continuen assumint increments en els costos de producció i, per tant, «els seus marges s'estan reduint intensament».

Canvis en les pensions

Els PGE d'enguany recullen un increment del 0,9 % en les pensions contributives i de l'1,8 % en les prestacions no contributives. Un total de 8,9 milions de pensionistes veuran com es revaloren els seus comptes, amb una pujada d'uns 9 euros mensuals en les seves prestacions.

Pot interessar-te: Canvis en les pensions el 2021: l'edat de jubilació augmenta als 66 anys

Així doncs, els que cobren la pensió mínima, tenen 65 anys o més i un cònjuge a càrrec, han passat a ingressar 851 euros mensuals a partir d'aquest gener, davant dels 843,4 euros al mes que rebien abans. Mentrestant, la pensió màxima passa dels 2.683,34 euros mensuals del 2020 als 2.707,49 euros distribuïts en 14 pagues aquest any que estrenem.

El 2021, però, no només hi ha canvis en la quantia de les pensions, sinó que les aportacions als plans de pensions també tenen les seves pròpies modificacions. En concret, es redueix l'IRPF de 8.000 euros a 2.000 euros en els plans d'estalvi individuals i, en els d'empresa, passa de 8.000 euros a 10.000 euros.

Un total de 8,9 milions de pensionistes veuran com es revaloren els seus comptes

Pot interessar-te: Què cal fer amb el pla de pensions després de la reducció en les deduccions?

Quant als impostos, per a aquelles fortunes que superin els 10 milions d'euros, el tipus màxim de l'impost de patrimoni s'eleva del 2,5 al 3,5 %. A més, s'incrementa l'IRPF a les rendes altes: un 1 % en l'impost sobre el patrimoni de més de 10 milions d'euros, augmenten les primes d'assegurança i s’estableix un límit del 95 % en les exempcions en Societats.

Es manté el preu del transport

La impossibilitat de sortir de casa durant el confinament i les restriccions posteriors per frenar l'expansió de la COVID-19 han afectat de ple la mobilitat. Com a resultat, el sector del transport presenta una congelació de les seves tarifes per a aquest 2021. En concret, el preu del transport públic no pujarà a ciutats com Madrid, Barcelona, Saragossa i les comunitats valenciana i gallega.

Un altre dels sectors més colpejats per la crisi sanitària ha estat el del taxi, que ha registrat un descens en la demanda de més del 60 %. Per això els ajuntaments han apostat per congelar les tarifes; a excepció de Burgos, on s'incrementa en 10 cèntims per al recorregut mínim.

Segons Pulso, l'eina de Banc Sabadell per analitzar la recuperació econòmica, l'activitat comercial nacional segons el pagament amb targetes al sector Transport en els últims 30 dies representa el 36,9 % del mateix període de l'any anterior; fet que suposa una caiguda de gairebé el 60 %.

El Ministeri de Transport abaixarà el preu dels peatges de les autopistes un 0,11 % de mitjana i n’alliberarà gairebé 630 km

Seguint a la carretera, el Ministeri de Transport abaixarà el preu dels peatges de les autopistes un 0,11 % de mitjana i gairebé 630 km s'alliberaran per a aquest any (l'AP-7 entre Tarragona i Barcelona i l'AP-2 Saragossa-Mediterrani). L'única que n’incrementarà la recaptació serà l'AP-9 a Galícia, amb una pujada del 0,92 %.

Per al vehicle privat, entra en vigor una nova normativa d'homologació de mesurament d'emissions per als automòbils nous. Així, es grava amb un augment l'impost de matriculació a determinats cotxes contaminants; una normativa europea que podria incrementar el preu de part dels cotxes nous que es venguin a Espanya en un 5 %.

Pot interessar-te: Ha arribat el moment de comprar-me un cotxe elèctric?

Pel que fa al transport ferroviari, Adif ha aprovat reduir en un 23 % el cànon que cobra a l'operador per incrementar el trànsit. I, tot i que Renfe encara no ha fet públics els seus plans, s'espera que congeli les seves tarifes, sobretot des que té competència amb l'arribada de l'operador Ouigo a Espanya. També està previst que s'estreni Avlo, la versió low cost de Renfe.

Per la seva banda, els bitllets d'avió continuen tenint descomptes atractius per fer front al mal any que han passat les companyies durant el 2020 a causa de la COVID-19. De fet, les taxes aeroportuàries d'Aena tindran bonificacions fins al març per a aquelles companyies que superin el 20 % de les operacions registrades l'any passat.

La factura de la llum

La Comissió Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (CNMC) va aprovar una sèrie de canvis en la tarifa de la llum que entraran en vigor a partir de l'1 d'abril. Així, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha inclòs tres trams horaris amb diferents preus a cada rebut per fomentar l'estalvi entre els contribuents.

A partir de l’1 d'abril, s'inclouran tres trams horaris amb diferents preus a cada rebut per fomentar l'estalvi entre els contribuents

A més, la tarifa de la llum començarà a reduir-se aquest any per a 11 milions de clients que tenen contractada la modalitat «preu voluntari per al petit consumidor». Això es deu al fet que el Govern va aprovar la creació del Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE), mitjançant el qual els costos de les energies renovables deixaven de carregar-se al rebut de la llum i passaven a carregar-se a les empreses energètiques, de manera que la factura de la llum dels consumidors es podrà reduir un 13 % en els propers cinc anys.

No obstant això, durant el mes de gener i en ple temporal amb onades de fred i nevades que no s'havien registrat en dècades a causa de la Filomena, la factura de la llum ha patit un increment. El secretari general de Facua, Rubén Sánchez, s'expressava d'aquesta manera sobre el tema: «No qüestionem que aquest mes hagi de ser la tarifa més cara, però sí que hagi de ser tan cara com la que ens trobarem o la que estem veient ja en els primers 11 dies de l'any, en què el preu mitjà del quilowatt per hora (kWh) és un 36 % més elevat en comparació amb els primers 11 dies de l'any passat».

En concret, Facua denuncia que la factura elèctrica se situarà en 80,71 euros el mes de gener; és a dir, un 19 % més que el mateix període de l'any anterior, quan se situava en els 67,67 euros. A més, l'organització subratlla que el preu de la llum s'ha disparat un 38 % aquest 2021 i ha arribat als 16,81 cèntims per kWh amb la tarifa regulada (PVPC), comparats amb els 13,24 cèntims del gener de 2020.

Facua denuncia que, en els primers 11 dies de l'any, el preu mitjà del quilowatt per hora ha estat un 36 % més elevat

El gas natural aquest 2021 també serà més car. L'anomenada tarifa TUR, que es calcula trimestralment, s'incrementa un 5,87 %; de manera que es notarà en el rebut de l'aigua calenta, la calefacció i la cuina de gas. A més, la bombona de butà puja un 4,8 %.

Noves taxes digitals

El 2021 la sorpresa impositiva la donen dues noves taxes que entraran en vigor aquest mes de gener i que estan relacionades amb el món digital: la Taxa Google i la Taxa Tobin.

Amb l'impost sobre determinats serveis digitals, més conegut com la Taxa Google, el Govern pretén recaptar 968 milions d'euros. Aquesta taxa gravarà les empreses amb ingressos anuals totals iguals o superiors als 750 milions d'euros i que comptin amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions d'euros. Aquesta taxa està destinada als serveis de publicitat en línia, d'intermediació en línia i a la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari durant la seva activitat o la venda de metadades. 

D'altra banda, amb l’impost sobre transaccions financeres, anomenat Taxa Tobin, es volen recaptar 850 milions d'euros anuals. Aquesta taxa grava amb un 0,2 % les operacions d'adquisició d'accions emeses a Espanya d'empreses cotitzades amb una capitalització borsària que superi els mil milions d'euros, tot i que no es farà amb la compra d'accions de pimes i empreses no cotitzades.

-Temes relacionats-
up