Què se sap sobre els ajuts directes del Govern per a pimes i autònoms? | EDE
movi-image-elpais-ayudas-gobierno-pymes-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Què se sap sobre els ajuts directes del Govern per a pimes i autònoms?

Wed Jun 16 11:50:13 CEST 2021

Treballadors per compte propi i petites i mitjanes empreses podran accedir a una injecció d'entre 3.000 i 200.000 euros per sufragar costos fixos com el lloguer o els deutes amb proveïdors si compleixen una sèrie de requisits, entre els quals haver perdut, com a mínim, un 30 % de la seva facturació el 2020.

Bars, gimnasos, cinemes, joieries, copisteries, quioscos... Negocis de 95 activitats podran beneficiar-se de les ajudes directes que el Govern començarà a repartir els mesos vinents a través de les comunitats autònomes. Sobre la taula hi ha un fons d’11.000 milions d'euros per ajudar el teixit empresarial espanyol, dels quals 7.000 milions seran transferències directes perquè els afectats per la pandèmia facin front al pagament de proveïdors o dels seus deutes bancaris.

L'import que rebran (que va dels 3.000 euros als 200.000 euros) varia en funció del tipus d’empresa, de les pèrdues que ha tingut i de la forma de cotització en el cas dels autònoms. Però, quins són els requisits i els terminis per a sol·licitar aquestes ajudes?

Qui pot sol·licitar les ajudes?

Al pla hi podran accedir les empreses lligades a 95 activitats econòmiques concretes. En destaquen les que estan relacionades amb el turisme i la cultura, el comerç a l'engròs d'alimentació i subministraments de restauració, així com els comerços detallistes, les empreses de transport, de lloguer de vehicles i la indústria tèxtil. A la llista també s'inclouen des d'activitats d'extracció de minerals de ferro fins a empreses pirotècniques, a més dels professionals de la fotografia, les cases d'apostes, i fins i tot els zoològics, entre molts altres.

N'han quedat fora, però, 443 branques d'activitats, és a dir, el 82,3 % de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE). Tenint en compte aquest primer filtre, només 1,5 milions de pimes, és a dir, el 47 % de les més de 3,4 milions que hi ha al país, podrien ser candidates a aquests suports directes, segons els càlculs de la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme), si complissin tots els requisits.

De la mateixa manera, només el 41 % de les pimes de la Comunitat de Madrid i el 44 % de les de Catalunya opten als ajuts econòmics, tenint en compte aquest primer filtre. «Negocis d'artesania, botigues de records, botigues de joguines, perruqueries i empreses relacionades amb l'educació, entre moltes altres, han quedat fora», explica Anindya Saha, professor del màster d'Emprenedoria i Innovació d'EAE Business School.

En el cas dels autònoms, només podran accedir a les ajudes gairebé 400.000 dels 1,3 milions que hi ha al país, és a dir, un de cada tres, segons els càlculs fets per aquest diari, prenent com a base les dades d'Axesor, l’empresa de gestió de risc del crèdit. El Govern, però, s'ha mostrat disposat a obrir la llista a altres activitats. Però encara està en el procés d'anàlisi.

Dels 7.000 milions d'euros per a ajudes directes, 2.000 milions aniran a les Canàries i a les Balears, per l'impacte que ha tingut la caiguda del turisme en aquestes regions. La resta es repartirà entre les altres comunitats autònomes segons el retrocés que experimentin el seu producte interior brut (PIB), la seva taxa d'atur i la d'atur juvenil. D'aquesta manera, Andalusia rebrà 1.109 milions d'euros; Catalunya, 993 milions; la Comunitat de Madrid, 679 milions; i la Comunitat Valenciana, 647 milions. Aquestes quatre comunitats reben el 68,5 % del total dels recursos. Les administracions autonòmiques tindran temps fins al 31 de desembre per distribuir-lo entre les seves empreses.

Quins són els requisits?

Per accedir als recursos, les empreses i els autònoms hauran de tenir el domicili fiscal en territori espanyol i no estar en concurs de creditors (un procés que comença quan una societat és insolvent i no pot fer front a la totalitat dels pagaments que té pendents).

El més important, el 2020 les pimes candidates han d'haver tingut una caiguda de com a mínim un 30 % de la seva facturació respecte de l'any anterior. Els autònoms, per la seva banda, hauran de demostrar que en el conjunt de les seves declaracions trimestrals de l'impost sobre el valor afegit (IVA) del 2020 reflecteixen, com a mínim, un 30 % menys que en l'exercici anterior. En tots els casos s'haurà de justificar que hi va haver un resultat net positiu en els comptes de 2019.

A quina quantitat accedirà cada empresa?

Per a les microempreses (fins a 10 empleats), les ajudes rondaran els 4.000 euros. Mentre que, per a les pimes (fins a 250 empleats), la suma podria arribar fins als 200.000 euros. En el cas dels autònoms es té en compte la forma en què cotitzen. Per a aquells que ho fan aplicant el mètode d'estimació directa (on el benefici es calcula restant les despeses als ingressos) l'import va dels 4.000 als 200.000 euros. Els autònoms que cotitzen per mòduls (una categoria que simplifica el pagament d'impostos i que només poden fer servir alguns negocis específics com bars, perruqueries o taxis) podran accedir a un import fix de 3.000 euros.

La quantitat que cobri cada negoci, en el cas de pimes i autònoms en règim d'estimació directa, s'establirà en funció de la mida i la caiguda en la facturació:

  • Per a pimes i autònoms (en règim d'estimació directa) i amb un màxim de 10 treballadors, la facturació dels quals hagi caigut més del 30 % el 2020, l'ajuda màxima que es concedirà serà del 40 % de la pèrdua.
  • Per a les pimes amb més de 10 treballadors, l’ajuda serà del 20 % de l'import de la pèrdua.

En tots els casos, els diners s’hauran de destinar a cobrir despeses fixes (lloguers, factures o salaris) o deutes acumulats des de març de 2020, és a dir, des de l'esclat de la pandèmia.

Com puc sol·licitar-les?

Les ajudes encara s'estan cuinant. El Govern central i les comunitats autònomes estan ajustant els procediments per repartir els recursos. Des que es van aprovar, el 12 de març de 2021, l'Executiu es va donar un termini de 40 dies per signar els convenis bilaterals (els documents que articularan la coordinació entre les administracions per gestionar les subvencions) amb cada comunitat.

Posteriorment, els diversos governs autonòmics posaran en marxa la maquinària i llançaran les convocatòries perquè les empreses puguin sol·licitar els recursos. Les comunitats podran incloure criteris addicionals als quals ja estan establerts. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va dir recentment que confia que les ajudes arribin a les pimes i als autònoms durant aquest estiu.

ALTRES LÍNIES DE SUPORT

Dels 11.000 milions d'euros destinats a ajudar el teixit productiu espanyol, el Govern ha destinat 3.000 milions per refinançar i reestructurar els préstecs que han sol·licitat les pimes i els autònoms als bancs, i que anteriorment han estat avalats per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Els recursos els coordinaran les entitats financeres.

A més, s'habilita un fons de 1.000 milions d'euros per reforçar els balanços d'empreses mitjanes que siguin viables a mitjà i llarg termini. La Companyia Espanyola de Finançament del Desenvolupament (COFIDES), amb capital publicoprivat i controlada pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, gestionarà els recursos. Els detalls per accedir a tots dos fons s'aprovaran en futures reunions del Consell de Ministres.

De la mateixa manera, el Govern ha estès fins a final d'any la moratòria concursal. Amb això busca que les empreses en dificultats econòmiques esquivin el concurs de creditors (situació d’insolvència). Per llei, les empreses estan obligades a posar en marxa el concurs de creditors en els dos mesos següents a haver arribat a la insolvència, és a dir, quan ja no poden fer front al pagament de proveïdors, d'impostos, de les contribucions a la Seguretat Social o dels salaris. Si no és així, el propietari de l’empresa ha de respondre a tots els càrrecs amb el seu patrimoni personal. L'extensió de la moratòria pretén que les empreses no desapareguin i mantinguin la seva activitat a l'espera de la recuperació econòmica.

 

Fotografia de Matthew Waring a Unsplash
-Temes relacionats-
up