Què s’ha de tenir en compte en comprar una plaça de 'pàrquing'? | EDE
movi-image-20minutos-comprar-plaza-parking-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Què s’ha de tenir en compte en comprar una plaça de 'pàrquing'?

Tue Oct 22 13:56:09 CEST 2019

Abans de comprar una plaça, convé comprovar al Registre de la Propietat la situació real de l’immoble

Fins a un 30% del temps total que es dedica a circular per la ciutat s’inverteix en buscar aparcament, una àrdua i desesperant tasca en la qual no sempre s’obté un bon resultat i obliga a recórrer a pàrquings privats o a zones de estacionament en les quals s’ha d’estar pendent de cada minut del rellotge per no trobar-se amb una multa després.

Per aquells que utilitzen el cotxe amb assiduïtat, les places de garatge es converteixen en la solució perfecta, ja sigui prop del lloc de feina o de l’habitatge habitual. El lloguer és una opció viable en la majoria de casos, tot i que comprar una plaça pot resultar, a mitjà-llarg termini, molt més positiu en termes econòmics, ja que s’amortitza abans i sempre es pot llogar a tercers.

El preu mitjà d’un garatge a Espanya es situa en els 13.626 euros, amb un descens interanual del 6,3%, segons dades de Fotocasa, San Sebastià (27.696 €), Barcelona (19.181 €), Sevilla (18.428 €), Madrid (18.236 €) i València (17.683 €), són les ciutats amb els preus més alts.

A l’hora de fer la compra, és cert que les agències immobiliàries cobren una comissió, però faciliten els tràmits i pot resultar més còmode a l’hora de trobar la ubicació. Si es compra a un particular, per evitar enganys, convé comprovar al Registre de la Propietat la situació real de la plaça i si està lliure de càrregues i pagaments. Amb tot en regla, serà un notari qui formalitzi el contracte de compravenda estàndard en el qual es formalitzin tots els punts acordats per ambdues parts.

I si la vull llogar?

Si bé les noves formes de mobilitat, les normatives de circulació pel centre de moltes ciutats i les restriccions d’aparcament en pro dels vehicles elèctrics han modificat el mode de transport de molts usuaris, l’ús del cotxe a Espanya segueix sent molt habitual tant per motius laborals com d’oci, per la qual cosa invertir en places de garatge i posar-les en lloguer segueix sent rendible.

 

movi-image-20minutos-comprar-plaza-parking-2

Les dades de Fotocasa així ho confirmen: a Madrid, una plaça d’uns 17.500 € dona una rendibilitat del 5,8%, mentre que, a Barcelona, amb un desemborsament de 18.700 € per plaça, es pot obtenir fins a un 6,7%. Més en concret, el districte més rendible de Barcelona per comprar una plaça de garatge és Les Corts, amb un preu mitjà de venda de 18.453 € i un lloguer de 123 € al mes. El segueix per rendibilitat Sants-Montjuïc (6,9%) i Sarrià-Sant Gervasi (6,5%). A Madrid, el districte més rendible és Moncloa, on els garatges rendeixen un 7,2% (amb un lloguer mitjà de 102 € mensuals), seguit de Puente de Vallecas (5,9%) i Latina (5,8%).

Aquest mateix estudi apunta que les capitals més rendibles per llogar garatges, tenint en compte el preu mitjà de venda i el mensual de lloguer, són Burgos (8%), Sevilla (7,7%), Múrcia (7,5%) i Ciudad Real (7,5%) i Toledo (6,5%). Les zones predilectes per comprar una plaça i obtenir rendiment econòmic són sempre al centre i casc històric de les ciutats, doncs és allà on més problema hi ha per trobar aparcament. Tot i que tenen un cost més alt, l’escassa gestió i manteniment que necessiten aquests immobles, la baixa despesa de comunitat que suposa i el mínim risc financer d’aquestes propietats la converteixen en una opció més que interessant per als petits inversors.

-Temes relacionats-
up