Què suposa l'arribada de la 5G per a les finances personals? | EDE
movi-image-llegada-5g-finanzas-personales-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Què suposa l'arribada de la 5G per a les finances personals?

Tue Oct 27 08:34:23 CET 2020

La implantació de la connectivitat 5G serà un autèntic impuls a la funció que té el mòbil en la gestió de les finances personals i el situarà en el centre de totes les operacions.

3,6 bilions d'euros i 22,3 milions de llocs de treball d'aquí al 2035. Aquest és l'impacte econòmic que es preveu que tindrà la implantació de les xarxes 5G a nivell global, segons les dades recollides al document The Impact of 5G: Creating New Value across Industries and Society elaborat pel Fòrum Econòmic Mundial (WEF) en col·laboració amb PwC. La 5G farà més accessible la digitalització i permetrà a les pimes, als serveis públics i fins i tot a les llars beneficiar-se al màxim dels productes i els serveis intel·ligents. En el context actual, la irrupció de la COVID-19 ha impulsat dràsticament determinades tendències en l'àmbit de la connectivitat i les tecnologies mòbils, a causa d'un canvi massiu i global cap al teletreball, la substitució de l'aprenentatge a l'aula per l'escolarització a distància i de les reunions presencials per la socialització online, així com dels canvis en el comerç i la venda al detall. Com a conseqüència d'aquestes transformacions tan brusques, algunes tecnologies ja existents podrien accelerar la seva implantació i expansió, com és el cas de la 5G. 

La cinquena generació, 5G, és la nova generació de tecnologia mòbil que millora sensiblement les prestacions (amplada de banda, latència, capacitat de dispositius connectats) d'accés a Internet en mobilitat respecte de la 4G. Les seves característiques especials la converteixen en una peça clau per accelerar la transformació digital de la societat i l'economia. Les xarxes 5G operen en freqüències més altes i en abasts més curts que les de la 4G. Això els permet suportar milers de milions de dispositius, amb gairebé cap latència, a velocitats fins a 20 vegades més ràpides que les de la 4G. Les antenes de 5G també consumeixen menys energia, i això fa que el protocol sigui millor per connectar petits dispositius que integren la denominada internet de les coses (IoT)

Quins són els principals avantatges de la 5G? 

Es tracta d'una tecnologia que transformarà els productes i els serveis en un gran nombre d’àmbits de la vida humana com són la mobilitat, la salut, l'educació, l'entreteniment o les finances. En aquest últim àmbit, el de les finances, la velocitat, la connectivitat i l'ampli abast derivaran en uns serveis millorats, que permetran als usuaris gestionar les finances personals d'una manera més eficaç. 

La banca mòbil serà el centre de totes les operacions bancàries, fet que podrà derivar en una millor experiència d'usuari

Des del punt de vista de les finances personals, aquesta tecnologia influirà en la conversió de la banca mòbil en el centre de totes les operacions bancàries. Així mateix, farà possible un millor assessorament financer personalitzat de manera virtual, fomentarà que els dipòsits, pagaments i préstecs entre particulars siguin digitals i acabarà de convertir el mòbil en una cartera online. Per exemple, l'avenç de la connectivitat 5G permetrà dur a terme gestions rutinàries com obtenir informació creditícia per realitzar operacions al núvol. 

Quines conseqüències tenen aquestes transformacions? Tal com indica el document del WEF i PwC, l'augment de la velocitat en els cicles de negociació i liquidació en els mercats de capital condueix a una major activitat econòmica. A més, els serveis virtuals personalitzats, juntament amb l'impuls de la banca a través del mòbil, milloren l'experiència del client.

Evolució, velocitat i major abast

La crisi derivada del coronavirus SARS-CoV-2 ha posat de manifest la necessitat de disposar de serveis de connexió òptims per desenvolupar qualsevol activitat quotidiana, des de mantenir una reunió de treball fins a comprar o trobar-se amb els amics, a qualsevol lloc del món. 

En aquest sentit, la connectivitat 5G influeix en la millora de molts dels hàbits dels ciutadans en la gestió de les seves finances. L'ús de l’efectiu n’és un gran exemple. I és que per als consumidors que encara prefereixen els diners físics, la 5G també té beneficis. Actualment, els caixers automàtics requereixen línies telefòniques especials per operar, fet que limita els llocs on es poden col·locar aquestes màquines. Amb la 5G els caixers automàtics no tindran aquesta restricció de funcionament, de manera que es podran situar a qualsevol lloc amb connectivitat 5G, i fins i tot podrien arribar a zones més rurals. 

La 5G impulsarà els pagaments a través de l’smartphone o l’smartwatch, que seran més fàcils i ràpids

A la banda contrària, amb la implantació d'aquesta tecnologia, empreses i clients assistiran a una acceleració de les tendències que ja estaven en auge. És el cas, per exemple, dels pagaments a través de l’smartphone, que gràcies a les possibilitats de la 5G poden arribar a ser més atractius (més ràpids i més àgils) tant per als usuaris com per als mateixos comerços. D'aquesta manera, es podran realitzar pagaments sense cap esforç des de l’smartphone, però també a través dels smartwatches o rellotges intel·ligents i altres dispositius que integrin IoT. 

La realitat estesa és una altra de les tendències que la 5G portarà a les finances personals. En aquest sentit, els beneficis educatius i d'assessorament poden ser múltiples, amb experiències més reals des de la distància com, per exemple, ensenyar el valor dels diners en el mercat als consumidors que estan considerant opcions d'inversió. La 5G, al costat de la intel·ligència artificial, també es traduirà en una millor atenció al client. A través d'aquesta tecnologia, els simples bots actuals es podran convertir en autèntics assistents virtuals que ajudin els clients en qualsevol moment i en qualsevol lloc. 

Et pot interessar: El frau ‘online’ creix amb el coronavirus: claus per detectar-lo amb intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic

En definitiva, la 5G és un avenç gegantí a nivell tecnològic, encara que la seva complexitat fa essencial un esforç i línies de col·laboració entre empreses de diferents indústries. En el cas dels serveis financers, amb la implementació correcta, la 5G eliminarà els colls d'ampolla d'una àmplia gamma de serveis financers; millorarà les operacions internes de back-end i les interfícies amb els clients de front-end; alhora que impulsarà l'aposta general de la indústria per un model de negoci centrat en l'ésser humà i els seus telèfons mòbils.

Fins ara, la lluita entre els EUA i la Xina per veure qui liderarà a nivell mundial el desenvolupament d'aquesta tecnologia s'ha fet palesa en els darrers anys i continua sense resoldre’s. A Espanya, les companyies de telefonia mòbil han desplegat recentment els seus llançaments comercials d'aquesta tecnologia que s'assegura que liderarà la Quarta Revolució Industrial. 

Fotografia de Tyler Lastovich a Unsplash
-Temes relacionats-
up